Organizacja w kuchni jako postanowienie na ten rok
Urządzając kuchnię, wiele osób zastanawia się, gdzie umieścić całe jej wyposażenie i zapasy tak, by wszystko było pod ręką, a wnętrze nie było zagracone. Na szczęście producenci wciąż proponują nowe rozwiązania, które ułatwiają organizację i przechowywanie.
O stworzenie warunków do przechowywania w kuchni warto zadbać już na etapie projektowania wnętrza. Najlepiej sprawdzą się pojemne modele, zapewniające wiele miejsca – nie muszą być one dużych rozmiarów. Znaczenie ma tu ich wyposażenie wewnętrzne oraz dopasowanie do charakteru pomieszczenia. Postarajmy się maksymalnie wykorzystać wszelkie problematyczne miejsca - wybierzmy meble narożne czy szafki typu słupek, które łatwo wsuniemy w wąską przestrzeń. Jeśli zaś chodzi o wyposażenie mebli, optymalną organizację przechowywania zapewnią szafki wyposażone w liczne półki czy szuflady. Sprawdzą się tutaj głębokie modele z mechanizmem typu nerka lub karuzela, gwarantujące wygodny dostęp do najdalej schowanych przedmiotów.
Organizacja szuflad i szafek
Ważna jest dobra organizacja szafek i szuflad oraz przechowywanych w nich zastaw, sztućców i przyborów kuchennych. Organizując miejsce na talerze, mamy np. dwie opcje do wyboru. Pierwszą jest trzymanie zastawy stołowej w szafce, którą dobrze jest podzielić dodatkowymi półkami, aby rozgraniczyć np. głębokie talerze od płaskich. Drugi wariant to wysokie i pojemne szuflady - dobrze jest zastosować różne organizery. Jeśli chodzi o sztućce, warto skorzystać ze specjalnej tacki lub pojemnika z przegrodami na noże, widelce, łyżeczki i łyżki. Przybory kuchenne również możemy włożyć do szuflady – aby się nie pomieszały, wykorzystajmy specjalne przegródki lub pojemniki. Kubki można ustawić na półkach w szafce lub na specjalnym stojaku.
Miejsce na garnki
Garnki, pokrywki i patelnie zajmują sporo miejsca, mają różne kształty, wystające uchwyty i rączki. Antypoślizgowa mata umieszczona w szufladzie czy w szafce zapobiegnie ich obiciu i zarysowaniu. Dodatkowo w obu tych miejscach można wstawić przegrody do szuflad lub półki do szafek. Aby uniknąć bałaganu, garnki ustawiajmy pionowo, a pokrywki układajmy poziomo. Popularnością cieszy się system cargo. Wysuwane kosze lub półki w szufladach i szafkach pozwolą na lepsze zagospodarowanie przestrzeni. Ciekawym i praktycznym pomysłem są też stojaki na pokrywki.
Przechowywanie na ścianach
Do przechowywania różnych rzeczy idealnie nadają się ściany. Jeśli nie wystarczają nam powieszone na nich szafki, możemy dodać też półki. Dopasujmy ich wysokość i szerokość do przedmiotów, które chcemy tam postawić. Na półce dobrze będą się prezentować produkty sypkie, kawa, herbata czy przyprawy w dekoracyjnych pojemnikach na żywność lub szklanych słoikach. Jeśli zabrakło nam miejsca w szafkach, zawsze można kupić relingi i zawiesić na nich rondle czy patelnie.
Wykorzystać kuchenny narożnik
Do niedawna trudności w aranżacji mogły przysparzać szafki narożne. Obecnie, dzięki specjalnie zaprojektowanym systemom, zagospodarowanie kuchennego narożnika nie stanowi już problemu. Najpopularniejsze rozwiązania to: półki typu nerka – wysuwane niezależnie od siebie, o nerkowatym kształcie, po otwarciu frontu całkowicie wysuwają się poza szafkę; karuzela – obrotowe półki lub kosze - mogą różnić się liczbą ćwiartek koła, wyglądem półek, udźwigiem i miejscem montażu drążka, wyposażone są zazwyczaj w drzwi łamane i opcję regulacji wysokości półek; cargo – wielopoziomowe, wysuwane na szynach kosze z możliwością dużego udźwigu (nawet do 120 kg); magic corner – system koszy podblatowych - mechanizm działania zbliżony jest do cargo, w trakcie otwierania szafki kosze przednie wyjeżdżają na zewnątrz, a tylne przesuwają się na ich miejsce, ułatwiając dostęp do naczyń i produktów przechowywanych najgłębiej.
Schowek pod zlewem
Wnętrze szafki pod zlewem to zazwyczaj najmniej reprezentacyjny zakątek w kuchni. Jak dobrze zagospodarować przestrzeń w tej szafce? Najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie koszy do segregacji odpadów. Odpady biologiczne, plastik, papier, szkło powinny być rozdzielane, a pomoże nam w tym wykorzystanie specjalnych pojemników do sortowania z pokrywką. Kosze lub pojemniki przydadzą się też do chowania akcesoriów do sprzątania. Posegregować można w nich np. reklamówki na zakupy, worki na odpady, myjki, gąbki, gumowe rękawice i inne rzeczy, jakie wykorzystujemy do czyszczenia.
Pojemna wyspa
Wyspa stanowi dodatkowe miejsce przechowywania i zapewnia cenną przestrzeń roboczą na blacie. Jej obecność znacznie skraca dystans między sprzętami. Na wyspie kuchennej zmieści się nie tylko AGD i blat roboczy, lecz także szuflady, sprytnie ukryte szafki, a nawet otwarte półki, na których możemy umieścić zastawę stołową czy książki kucharskie. Traktując wyspę jako miejsce do przechowywania, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które ułatwią nam korzystanie z niej. Przede wszystkim musimy zadbać o to, by szuflady miały dość miejsca na całkowite wysunięcie. W przypadku szafek warto zastosować systemy bezuchwytowe, dzięki czemu wyspa będzie stanowiła zwartą i zgrabną bryłę, bez niepotrzebnych elementów. Chyba że chcemy mieć kuchnię w stylu retro, wtedy odpowiednio stylizowane uchwyty dodadzą jej uroku.
Domowa spiżarnia
W projekcie domu warto uwzględnić oddzielne pomieszczenie zlokalizowane bezpośrednio przy kuchni, w którym powstanie spiżarnia. Warto dokładnie przemyśleć jej układ i wyposażenie. To one będą decydowały o tym, czy miejsce to będzie funkcjonalne i komfortowe w codziennym użytkowaniu. Tradycyjne półki nie są najlepszym wyborem. Zdecydowanie wygodniejsze są systemy wysuwne, np. wysokie cargo, ponieważ zapewniają łatwiejszy dostęp do wszystkich produktów, również tych w głębi szafek i regałów. Domowa spiżarnia powinna być przejrzysta, do przechowywania najlepiej wybierać pojemniki przezroczyste, które dają natychmiastowy wgląd do dostępnych produktów. Kiedy nie dysponujemy wystarczająco dużą powierzchnią, którą moglibyśmy przeznaczyć na osobne pomieszczenie, kompaktową wersję spiżarni możemy stworzyć w kuchni. Przeznaczamy do tego funkcjonalny regał. Aby był jak najbardziej praktyczny, można wykorzystać pojemniki hermetycznie zamykane, druciane kosze, separatory, przegrody – wygodne do zachowania porządku. Jako kuchenna spiżarnia świetnie sprawdzą się również szafki cargo. Fronty szafek można wyposażyć w kosze, które po uchyleniu szafki wysuwają się w całości, dzięki czemu widzimy ich zawartość.
Czy warto wydzielić spiżarnię w domu?
Zdecydowanie tak, jeśli tylko przestrzeń na to pozwala. Spiżarnia to nie tylko luksus, ale przede wszystkim praktyczne rozwiązanie, które ułatwia organizację zapasów i poprawia funkcjonalność kuchni. Tradycyjna spiżarnia z wejściem wymaga minimum 2-3 m² powierzchni. Jednak nawet niewielkie pomieszczenie, odpowiednio zaprojektowane, może pomieścić wiele zapasów, jeśli zastosujemy praktyczne rozwiązania, takie jak półki o regulowanej wysokości lub wysuwane kosze.
Spiżarnia powinna być wyposażona w regały z regulowanymi półkami, które pozwalają na dostosowanie przestrzeni do przechowywanych produktów, takich jak słoiki, puszki czy kartony. Warto zainwestować w kosze, które ułatwiają sięganie po produkty znajdujące się głębiej lub na wyższych półkach. Przezroczyste pojemniki i szklane słoje świetnie sprawdzają się do przechowywania mąki, cukru czy makaronów, zapewniając przejrzystość i porządek. Dobrze zaprojektowana spiżarnia – niezależnie od jej wielkości – sprawia, że kuchnia staje się bardziej funkcjonalna, a przygotowywanie posiłków prostsze i przyjemniejsze.
Niestety, obecne trendy architektoniczne i ograniczona przestrzeń w nowoczesnych mieszkaniach nie zawsze umożliwiają wydzielenie osobnego pomieszczenia. W takich przypadkach świetnym rozwiązaniem jest pakowna spiżarnia w jednej szafce. Alternatywą dla tradycyjnej spiżarni jest też np. system Tandem od Peki. Jego układ przypomina lodówkę – wewnętrzne kosze i półki na froncie zapewniają łatwy dostęp do wszystkich zapasów. Jeśli taki system zostanie zaplanowany obok lodówki, stworzy kompleksową strefę zapasów: produkty wymagające chłodzenia trafiają do lodówki, a suche i trwałe produkty przechowujemy w Tandemie, co jest wygodne i intuicyjne.
Anita Łopatka, PEKA
- Więcej o:
- trendy 2025
Baterie oszczędzające wodę
Elegancki apartament pełen ciepła
Modna podłoga w 2025 roku
Modne lampy dekoracyjne w 2025 roku: połączenie elegancji i futurystycznej wizji
Najgorętsze trendy w salonie w 2025 roku według projektantów wnętrz
Kabina prysznicowa do małej łazienki
Minimalizm i neutralne kolory wyznaczają trendy w 2025 roku
Trzy trendy wnętrzarskie nadające ton w 2025 roku