Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Organizacja w kuchni jako postanowienie na ten rok

Tekst: Ewa Stroik

Urządzając kuchnię, wiele osób zastanawia się, gdzie umieścić całe jej wyposażenie i zapasy tak, by wszystko było pod ręką, a wnętrze nie było zagracone. Na szczęście producenci wciąż proponują nowe rozwiązania, które ułatwiają organizację i przechowywanie.

W meblach kuchennych możemy spotkać coraz więcej „inteligentnych” rozwiązań. Liczy się ergonomia użytkowania, funkcjonalność i łatwy dostęp do każdej szafki.
W meblach kuchennych możemy spotkać coraz więcej „inteligentnych” rozwiązań. Liczy się ergonomia użytkowania, funkcjonalność i łatwy dostęp do każdej szafki.
Peka

O stworzenie warunków do przechowywania w kuchni warto zadbać już na etapie projektowania wnętrza. Najlepiej sprawdzą się pojemne modele, zapewniające wiele miejsca – nie muszą być one dużych rozmiarów. Znaczenie ma tu ich wyposażenie wewnętrzne oraz dopasowanie do charakteru pomieszczenia. Postarajmy się  maksymalnie wykorzystać wszelkie problematyczne miejsca - wybierzmy meble narożne czy szafki typu słupek, które łatwo wsuniemy w wąską przestrzeń. Jeśli zaś chodzi o wyposażenie mebli, optymalną organizację przechowywania zapewnią szafki wyposażone w liczne półki czy szuflady. Sprawdzą się tutaj głębokie modele z mechanizmem typu nerka lub karuzela, gwarantujące wygodny dostęp do najdalej schowanych przedmiotów.

Pojemniki i organizery pomogą nam funkcjonalnie zorganizować przestrzeń wewnątrz szafek i szuflad.
Pojemniki i organizery pomogą nam funkcjonalnie zorganizować przestrzeń wewnątrz szafek i szuflad.
Häfele

Organizacja szuflad i szafek

Ważna jest dobra organizacja szafek i szuflad oraz przechowywanych w nich zastaw, sztućców i przyborów kuchennych. Organizując miejsce na talerze, mamy np. dwie opcje do wyboru. Pierwszą jest trzymanie zastawy stołowej w szafce, którą dobrze jest podzielić dodatkowymi półkami, aby rozgraniczyć np. głębokie talerze od płaskich. Drugi wariant to wysokie i pojemne szuflady - dobrze jest zastosować różne organizery. Jeśli chodzi o sztućce, warto skorzystać ze specjalnej tacki lub pojemnika z przegrodami na noże, widelce, łyżeczki i łyżki. Przybory kuchenne również możemy włożyć do szuflady – aby się nie pomieszały, wykorzystajmy specjalne przegródki lub pojemniki. Kubki można ustawić na półkach w szafce lub na specjalnym stojaku.

Za pomocą takiego zestawu możemy stworzyć wysuwany stopień (podest) ze znajdującą się pod nim szufladą.
Za pomocą takiego zestawu możemy stworzyć wysuwany stopień (podest) ze znajdującą się pod nim szufladą.
Blum
Zmniejszony rozmiar boków i obciążenie dynamiczne 40 kg pozwala na zagospodarowanie dodatkowej przestrzeni wewnątrz szuflady.
Zmniejszony rozmiar boków i obciążenie dynamiczne 40 kg pozwala na zagospodarowanie dodatkowej przestrzeni wewnątrz szuflady.
Amix
Koniec bałaganu – ten system składa się z bocznych ramek i wewnętrznych, elastycznych przegródek.
Koniec bałaganu – ten system składa się z bocznych ramek i wewnętrznych, elastycznych przegródek.
Peka
Uchwyt na talerze to nieoceniona pomoc w utrzymaniu porządku w kuchni.
Uchwyt na talerze to nieoceniona pomoc w utrzymaniu porządku w kuchni.
Peka

Miejsce na garnki

Garnki, pokrywki i patelnie zajmują sporo miejsca, mają różne kształty, wystające uchwyty i rączki. Antypoślizgowa mata umieszczona w szufladzie czy w szafce zapobiegnie ich obiciu i zarysowaniu. Dodatkowo w obu tych miejscach można wstawić przegrody do szuflad lub półki do szafek. Aby uniknąć bałaganu, garnki ustawiajmy pionowo, a pokrywki układajmy poziomo. Popularnością cieszy się system cargo. Wysuwane kosze lub półki w szufladach i szafkach pozwolą na lepsze zagospodarowanie przestrzeni. Ciekawym i praktycznym pomysłem są też stojaki na pokrywki.    

Kosze cargo mogą być montowane w różny sposób (boczne, narożne) i mieć różną wielkość, dzięki czemu dopasujemy je do każdej kuchni.
Kosze cargo mogą być montowane w różny sposób (boczne, narożne) i mieć różną wielkość, dzięki czemu dopasujemy je do każdej kuchni.
Amix
Dzięki nowoczesnym systemom całą zawartość szafki możemy wysunąć i przejrzeć.
Dzięki nowoczesnym systemom całą zawartość szafki możemy wysunąć i przejrzeć.
Rejs

Przechowywanie na ścianach

Do przechowywania różnych rzeczy idealnie nadają się ściany. Jeśli nie wystarczają nam powieszone na nich szafki, możemy dodać też półki. Dopasujmy ich wysokość i szerokość do przedmiotów, które chcemy tam postawić. Na półce dobrze będą się prezentować produkty sypkie, kawa, herbata czy przyprawy w dekoracyjnych pojemnikach na żywność lub szklanych słoikach. Jeśli zabrakło nam miejsca w szafkach, zawsze można kupić relingi i zawiesić na nich rondle czy patelnie.

Dobierając odpowiednie wyposażenie, w kuchni można spożytkować każdy centymetr przestrzeni. Na tym właśnie polega sztuka dobrej organizacji.
Dobierając odpowiednie wyposażenie, w kuchni można spożytkować każdy centymetr przestrzeni. Na tym właśnie polega sztuka dobrej organizacji.
zlewozmywaki.pl
Ergonomicznie urządzona kuchnia z rozsądnym wykorzystaniem każdego skrawka przestrzeni znacząco poprawia komfort pracy.
Ergonomicznie urządzona kuchnia z rozsądnym wykorzystaniem każdego skrawka przestrzeni znacząco poprawia komfort pracy.
Agata
Kiedy każda potrzebna w kuchni rzecz ma określone (i w zasięgu ręki) miejsce, wtedy nie tracimy czasu na poszukiwania, a we wnętrzu panuje ład.
Kiedy każda potrzebna w kuchni rzecz ma określone (i w zasięgu ręki) miejsce, wtedy nie tracimy czasu na poszukiwania, a we wnętrzu panuje ład.
Gorenje

Wykorzystać kuchenny narożnik

Do niedawna trudności w aranżacji mogły przysparzać szafki narożne. Obecnie, dzięki specjalnie zaprojektowanym systemom, zagospodarowanie kuchennego narożnika nie stanowi już problemu. Najpopularniejsze rozwiązania to: półki typu nerka – wysuwane niezależnie od siebie, o nerkowatym kształcie, po otwarciu frontu całkowicie wysuwają się poza szafkę; karuzela – obrotowe półki lub kosze - mogą różnić się liczbą ćwiartek koła, wyglądem półek, udźwigiem i miejscem montażu drążka, wyposażone są zazwyczaj w drzwi łamane i opcję regulacji wysokości półek; cargo – wielopoziomowe, wysuwane na szynach kosze z możliwością dużego udźwigu (nawet do 120 kg); magic corner – system koszy podblatowych - mechanizm działania zbliżony jest do cargo, w trakcie otwierania szafki kosze przednie wyjeżdżają na zewnątrz, a tylne przesuwają się na ich miejsce, ułatwiając dostęp do naczyń i produktów przechowywanych najgłębiej.

Płaszczyzna użytkowa tzw. nerki jest bardzo duża, dzięki czemu garnki i patelnie idealnie się na nich układają.
Płaszczyzna użytkowa tzw. nerki jest bardzo duża, dzięki czemu garnki i patelnie idealnie się na nich układają.
Peka
Przedmioty umieszczone w dobrze zorganizowanych szufladach narożnych z pełnym wysuwem są łatwo dostępne.
Przedmioty umieszczone w dobrze zorganizowanych szufladach narożnych z pełnym wysuwem są łatwo dostępne.
Blum

Schowek pod zlewem

Wnętrze szafki pod zlewem to zazwyczaj najmniej reprezentacyjny zakątek w kuchni. Jak dobrze zagospodarować przestrzeń w tej szafce? Najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie koszy do segregacji odpadów. Odpady biologiczne, plastik, papier, szkło powinny być rozdzielane, a pomoże nam w tym wykorzystanie specjalnych pojemników do sortowania z pokrywką. Kosze lub pojemniki przydadzą się też do chowania akcesoriów do sprzątania. Posegregować można w nich np. reklamówki na zakupy, worki na odpady, myjki, gąbki, gumowe rękawice i inne rzeczy, jakie wykorzystujemy do czyszczenia.

Te pojemniki do segregacji wykonane są z materiału z cząsteczkami grafenu, który jest antybakteryjny i antygrzybiczny.
Te pojemniki do segregacji wykonane są z materiału z cząsteczkami grafenu, który jest antybakteryjny i antygrzybiczny.
GTV
Zastosowana innowacja konstrukcyjna systemu pozwala na zmianę ustawień wysokości kosza.
Zastosowana innowacja konstrukcyjna systemu pozwala na zmianę ustawień wysokości kosza.
Peka

Pojemna wyspa

Wyspa stanowi dodatkowe miejsce przechowywania i zapewnia cenną przestrzeń roboczą na blacie. Jej obecność znacznie skraca dystans między sprzętami. Na wyspie kuchennej zmieści się nie tylko AGD i blat roboczy, lecz także szuflady, sprytnie ukryte szafki, a nawet otwarte półki, na których możemy umieścić zastawę stołową czy książki kucharskie. Traktując wyspę jako miejsce do przechowywania, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które ułatwią nam korzystanie z niej. Przede wszystkim musimy zadbać o to, by szuflady miały dość miejsca na całkowite wysunięcie. W przypadku szafek warto zastosować systemy bezuchwytowe, dzięki czemu wyspa będzie stanowiła zwartą i zgrabną bryłę, bez niepotrzebnych elementów. Chyba że chcemy mieć kuchnię w stylu retro, wtedy odpowiednio stylizowane uchwyty dodadzą jej uroku. 

Kuchenne wyspa, wyposażona w półki i szuflady, staje się jeszcze bardziej funkcjonalna.
Kuchenne wyspa, wyposażona w półki i szuflady, staje się jeszcze bardziej funkcjonalna.
Kodo Projekty i Realizacje Wnętrz
Wyspę kuchenną warto wyposażyć w szafki, szuflady lub otwarte półki, dzięki którym stanie się pojemnym meblem.
Wyspę kuchenną warto wyposażyć w szafki, szuflady lub otwarte półki, dzięki którym stanie się pojemnym meblem.
Rejs

Domowa spiżarnia

W projekcie domu warto uwzględnić oddzielne pomieszczenie zlokalizowane bezpośrednio przy kuchni, w którym powstanie spiżarnia. Warto dokładnie przemyśleć jej układ i wyposażenie. To one będą decydowały o tym, czy miejsce to będzie funkcjonalne i komfortowe w codziennym użytkowaniu. Tradycyjne półki nie są najlepszym wyborem. Zdecydowanie wygodniejsze są systemy wysuwne, np. wysokie cargo, ponieważ zapewniają łatwiejszy dostęp do wszystkich produktów, również tych w głębi szafek i regałów. Domowa spiżarnia powinna być przejrzysta, do przechowywania najlepiej wybierać pojemniki przezroczyste, które dają natychmiastowy wgląd do dostępnych produktów. Kiedy nie dysponujemy wystarczająco dużą powierzchnią, którą moglibyśmy przeznaczyć na osobne pomieszczenie, kompaktową wersję spiżarni możemy stworzyć w kuchni. Przeznaczamy do tego funkcjonalny regał. Aby był jak najbardziej praktyczny, można wykorzystać pojemniki hermetycznie zamykane, druciane kosze, separatory, przegrody – wygodne do zachowania porządku. Jako kuchenna spiżarnia świetnie sprawdzą się również szafki cargo. Fronty szafek można wyposażyć w kosze, które po uchyleniu szafki wysuwają się w całości, dzięki czemu widzimy ich zawartość.

Małe zapasy w kompaktowej spiżarni pozwolą zaoszczędzić czas, który trzeba przeznaczyć na pójście do sklepu po każdy brakujący produkt.
Małe zapasy w kompaktowej spiżarni pozwolą zaoszczędzić czas, który trzeba przeznaczyć na pójście do sklepu po każdy brakujący produkt.
Blum
Podstawą domowej spiżarni jest odpowiedni regał. W najbardziej widocznym miejscu umieszczajmy najpotrzebniejsze produkty.
Podstawą domowej spiżarni jest odpowiedni regał. W najbardziej widocznym miejscu umieszczajmy najpotrzebniejsze produkty.
Peka
W tym systemie produkty układamy zarówno na koszykach wewnętrznych, jak znajdujących się na drzwiach.
W tym systemie produkty układamy zarówno na koszykach wewnętrznych, jak znajdujących się na drzwiach.
Peka

Czy warto wydzielić spiżarnię w domu?

Zdecydowanie tak, jeśli tylko przestrzeń na to pozwala. Spiżarnia to nie tylko luksus, ale przede wszystkim praktyczne rozwiązanie, które ułatwia organizację zapasów i poprawia funkcjonalność kuchni. Tradycyjna spiżarnia z wejściem wymaga minimum 2-3 m² powierzchni. Jednak nawet niewielkie pomieszczenie, odpowiednio zaprojektowane, może pomieścić wiele zapasów, jeśli zastosujemy praktyczne rozwiązania, takie jak półki o regulowanej wysokości lub wysuwane kosze.

Spiżarnia powinna być wyposażona w regały z regulowanymi półkami, które pozwalają na dostosowanie przestrzeni do przechowywanych produktów, takich jak słoiki, puszki czy kartony. Warto zainwestować w kosze, które ułatwiają sięganie po produkty znajdujące się głębiej lub na wyższych półkach. Przezroczyste pojemniki i szklane słoje świetnie sprawdzają się do przechowywania mąki, cukru czy makaronów, zapewniając przejrzystość i porządek. Dobrze zaprojektowana spiżarnia – niezależnie od jej wielkości – sprawia, że kuchnia staje się bardziej funkcjonalna, a przygotowywanie posiłków prostsze i przyjemniejsze.

Niestety, obecne trendy architektoniczne i ograniczona przestrzeń w nowoczesnych mieszkaniach nie zawsze umożliwiają wydzielenie osobnego pomieszczenia. W takich przypadkach świetnym rozwiązaniem jest pakowna spiżarnia w jednej szafce. Alternatywą dla tradycyjnej spiżarni jest też np. system Tandem od Peki. Jego układ przypomina lodówkę – wewnętrzne kosze i półki na froncie zapewniają łatwy dostęp do wszystkich zapasów. Jeśli taki system zostanie zaplanowany obok lodówki, stworzy kompleksową strefę zapasów: produkty wymagające chłodzenia trafiają do lodówki, a suche i trwałe produkty przechowujemy w Tandemie, co jest wygodne i intuicyjne.

Anita Łopatka, PEKA

Dzięki temu, że stelaże z półkami i koszami można wysunąć całkowicie z korpusu – nie musimy przestawiać wielu rzeczy, by wyjąć tę potrzebną.
Dzięki temu, że stelaże z półkami i koszami można wysunąć całkowicie z korpusu – nie musimy przestawiać wielu rzeczy, by wyjąć tę potrzebną.
Rejs

Skomentuj:

Organizacja w kuchni jako postanowienie na ten rok