Praca na wyspie kuchennej
Kuchnia z wyspą jest bardzo funkcjonalna. Centralnie umiejscowiona zabudowa nie tylko powiększa przestrzeń roboczą, lecz także poprawia komunikację we wnętrzu.

Najczęściej na wyspę kuchenną decydują się osoby, które mają do dyspozycji otwartą przestrzeń dzienną. Wówczas ta zabudowa nierzadko jest granicą pomiędzy kuchnią a salonem. To nie tylko poprawia komunikację w dużej przestrzeni, ale też stanowi dodatkowe miejsce na przygotowanie, a często też spożywanie posiłków.
W małym wnętrzu, taka zabudowa może zająć za dużo cennego miejsca, więc lepiej z niej zrezygnować. Wokół zabudowy powinno pozostać min. 120 cm wolnej przestrzeni, jeśli taką ilością miejsca dysponujemy możemy zdecydować się na wolnostojącą zabudowę. To jak duża będzie wyspa zależy w głównej mierze właśnie od ilości miejsca oraz tego w co zostanie wyposażona.


Przyrządzanie posiłków na wyspie
Wyspa kuchenna z blatem roboczym to najprostsze rozwiązanie. Jeśli ma być funkcjonalne, zabudowa powinna mieć minimum 60 x 60 cm. Jeśli dodatkowo wyposażymy ją w szafki lub szuflady uzyskamy miejsce na przechowywanie. W zależności od potrzeb można zaplanować szafki od strony kuchennej, a otwarte półki od salonowej. Warto nad blatem zamontować oświetlenie. Jeśli zabudowa ma mieć również charakter dekoracyjny, może to być estetyczna lampa wisząca.


Strefa zmywania na wyspie kuchennej
Wyspę ze strefą roboczą warto wyposażyć w zlewozmywak, nawet niezbyt duży. Z pewnością poprawi on funkcjonalność, bo nie trzeba będzie przemieszczać się by umyć produkty. Takie rozwiązanie wymaga jednak doprowadzenia instalacji wodno-kanalizacyjnej. Wodę możemy doprowadzić podobnie jak prąd w posadce, nie wymaga ona zachowania spadków, w przeciwieństwie do rur kanalizacyjnych. W ich przypadku musi być zachowany 5 % spadek. Jeśli dodatkowo chcielibyśmy zamontować zmywarkę, filtry czy inne urządzenia wymagające prądu, musimy doprowadzić także przewody elektryczne




Gotujemy na wyspie w kuchni
Często wyspę kuchenną wyposażamy w płytę grzejną. To wygodne rozwiązanie pod warunkiem, że będzie ona na tyle duża by nie tylko zmieściło się samo urządzenie, ale też wokół niego był duszy (min. 60 cm) blat na który można odłożyć gorące dania (przenoszenie ich może być niebezpieczne). Taka instalacja potrzebuje również odpowiednich mediów. Do wyboru mamy urządzenia zasilane prądem lub gazem. Pierwsze do działania będą potrzebowały instalacji elektrycznej o mocy 230 V lub 400 V. Doprowadzenie jej jest dość łatwe - wystarczy przewody umieścić pod posadzką. Trudniejsze może okazać się doprowadzenie przewodów z gazem. W Polsce nie wolno trwale zakrywać rur z gazem, więc nie można ich ukryć np. pod posadzką. Możemy natomiast użyć gazu z butli, a tę ukryć w zabudowie. W strefie gotowania oprócz płyty grzejnej potrzebny jest okap. Zawieszony nad kuchenką będzie potrzebował doprowadzenia instalacji elektrycznej i wentylacyjnej na suficie. Innym rozwiązaniem są modele montowane w blacie lub zintegrowane z płytą grzejną.


Kącik jadalniany przy wyspie kuchennej
Nierzadko wyspa jest miejscem gdzie spożywamy posiłek. Warto zaplanować odpowiednią ilość miejsca dla wszystkich. Przyjmuje się, że jedna osoba potrzebuje fragment blatu o wielkości min. 40 x 40 cm. Ponieważ wyspa, podobnie jak tradycyjne szafki dolne jest wyższa niż tradycyjny stół, potrzebować będziemy wysokich krzeseł, tzw. hokerów. Natomiast w zabudowie zamiast szafek czy szuflad musimy zaplanować wnękę na nogi.


- Więcej o:
Praca na wyspie kuchennej
Co zrobić ze zużytym olejem kuchennym?
Wózek kuchenny - stylowy i funkcjonalny
Czyszczenie płyty indukcyjnej - jakie błędy popełniamy najczęściej?
Kuchnia w stylu modern classic
Elica Connex - innowacyjna technologia łącząca okap i płytę indukcyjną
Kuchnia w stylu retro - AGD, kolory, inspiracje
Nowe baterie filtrujące wodę od Franke - Maris Slim Clear Water i Lina Clear Water S 2.0