Psychologia i ergonomia w projektowaniu kuchni
Jak zaprojektować w pełni ergonomiczną kuchnię? Okazuje się, że dobrze zorganizowanej strefy pracy nie da się sprowadzić do jednej sztywnej definicji. Oprócz wypracowanych na przestrzeni lat skodyfikowanych zasad ergonomii należy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby każdego klienta. W ich zrozumieniu pomoże analiza charakterologiczna skupiająca się na tym, w jaki sposób używany kuchni na co dzień.
Każdy architekt wnętrz jest po części psychologiem. Koncepcja estetyczna projektu tak naprawdę wyłania się na końcu pracy. Pierwszy etap polega na zbudowaniu profilu charakterologicznego klienta i definicji jego oczekiwań. Najpierw należy zrozumieć, jak osoba, dla której projektujemy używa kuchni. Trzeba znaleźć odpowiedź na kilka podstawowych pytań, np.: ile czasu spędza ona w kuchni, czy lubi gotować sama czy w grupie, czy kuchnia jest sercem domu, w którym zbierają się domownicy, czy tylko miejscem, do którego zagląda się na chwilę w celu zaparzenia herbaty lub przygotowania szybkiego posiłku? W kolejnym etapie architekt przechodzi do analizy funkcjonalnej i ergonomicznej, tak by dostosować pomieszczenie do stylu pracy i oczekiwań klienta. Koncepcja estetyczna wyłania się na końcu i jest wynikiem przeprowadzonej analizy. Taka metoda pracy przypomina proces design thinking. W tej metodyce ważne jest rozpoznanie potrzeb i skrupulatna obserwacja zachowań osób, dla których tworzy się rozwiązania. Dzięki temu nowe idee osadzone są w codziennych realiach.
W poszukiwaniu rozwiązań projektowych z pomocą przychodzi analiza charakterologiczna. Proponujemy trzy podstawowe typy osobowości "kuchennych": perfekcjonistę-minimalistę, podróżnika-eksperymentatora i romantyka-domatora. Przedstawiamy rozwiązania funkcji w odniesieniu do wyróżnionych typów.
1.PERFEKCJONISTA – MINIMALISTA
Jedzenie to konieczność naszej egzystencji, bo w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie i kondycję. Dbałość o ten proces jest jednym z priorytetów Perfekcjonisty – Minimalisty. Jeśli już trzeba gotować, to należy robić to z najwyższą starannością, tak, aby jakość posiłków była doskonała, ale bez nadmiernego zużycia czasu i energii. W związku z tym dobrze byłoby stworzyć możliwie najlepsze warunki pracy w kuchni, by uzyskać najlepsze efekty w możliwie krótkim czasie.
Ważna jest selekcja przedmiotów i sprzętów niezbędnych w kuchni. Preferowane są te wysokiej jakości wielofunkcyjne urządzenia, które łatwo wbudować w monolityczną zabudowę kuchenną. W takiej kuchni kluczowe jest osiągnięcie wrażenia ładu i czystości bez względu na odbywające się tam procesy. Większość sprzętów i akcesoriów należy pochować w szafkach lub szufladach z systemem segregacji. Prosto mówiąc każda rzecz musi mieć swoje miejsce. To jest przepis na zapobieganie bałaganowi. Perfekcjonista szybko zaciera najdrobniejsze ślady gotowania. Jest to duże wyzwanie dla inwestora i projektanta, lecz efekt zachwyca!
Stosując tę analizę otrzymujemy enigmatyczną zabudową wpisującą się w otwartą przestrzeń. Sprzęty pasujące do tej kuchni to m.in. sprzęty Miele z serii Artline. Ich bezuchwytowe fronty świetnie komponują się z gładkimi, monolitycznymi zabudowami otwieranymi za pomocą dotyku.
W tym projekcie zastosowano podwyższony blat barowy, który zasłania to, co dzieje się w strefie roboczej. Monolityczna zabudowa ułatwia utrzymanie porządku, wszystkie sprzęty dostępne są pod ręką, ale pozostają niewidoczne, schowane za frontami szaf i szuflad.
2. PODRÓŻNIK– EKSPERYMENTATOR
Gotowanie i jedzenie to jedne z ważniejszych czynności życiowych dla Podróżnika – Eksperymentatora. Są one prawdziwą przyjemnością, potrafi uczynić z nich sztukę. Twórczemu działaniu podczas przygotowywania potraw często towarzyszą przyjaciele, a jedzenie to wspólna celebracja smaku, wymiana doświadczeń kulinarnych i gwarna zabawa.
Inspirują aromaty i kolory egzotycznych przypraw przywiezionych z różnych zakątków. Ta formuła dopuszcza kontrolowany bałagan w rozumieniu różnorodności sprzętów, ich formy, koloru, bowiem dla Podróżnika – Eksperymentatora najważniejsze jest gotowanie w kontakcie z innymi. Wiele rzeczy może stale pozostawać na wierzchu lub wisieć nad wyspą. To one budują klimat swobody, otwartości i decydują o ostatecznym charakterze przestrzeni.
W tym pomieszczeniu powinno znaleźć się miejsce na tradycyjne sprzęty zapożyczone z kuchni innych narodów, które są niezawodne dzięki swojej genialnej prostocie. Wykonane często z naturalnych materiałów takich jak drewno, kamień, metal. Przedmioty codziennego użytku otrzymują staranne zdobienia, które charakteryzują gospodarstwo domowe Podróżnika – Eksperymentatora i budują tożsamość smaku. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że dana potrawa smakuje najlepiej z tego właśnie, a nie innego naczynia. W takim otoczeniu zupełnie naturalnym staje się wspólne spędzanie czasu w kuchni. Do wnętrza należy wkomponować również wysoko wyspecjalizowane urządzenia, dzięki którym każda potrawa, nawet najbardziej egzotyczna jest możliwa do zrobienia.
W kuchni Podróżnika-Eksperymentatora sprawdzi się duża wyspa kuchenna, która pozwala na wspólną pracę kilku osób. To nad nią mogą wisieć przyprawy, narzędzia i przybory przywiezione z różnych części świata.
3. ROMANTYK – DOMATOR
Dobra domowa kuchnia nie tylko zaspokaja rodzinne codzienne potrzeby, ale jest wyrazem miłości i służy pielęgnacji rodzinnych tradycji i więzi. Jest używana na co dzień i od święta. W niej toczy się życie. Nie jest miejscem jedynie przyrządzania potraw. Tutaj przy kuchennym stole odrabia się lekcje, wyszukuje nowe przepisy, prowadzi długie rozmowy. Z tego miejsca rozlewa się na cały dom gama aromatów.
Kuchnia dla Romantyka musi umożliwić wygodną pracę kilku osobom na raz, w końcu każdy może zechcieć przyłączyć się do gotowania. Musi być w niej miejsce także dla tych, którzy lubią przyłączać się do gotowania tylko patrząc i popijając kawę w oczekiwaniu na obiad.
Ważne jest zapewnienie dużej ilości blatów roboczych. Dolną zabudowę kuchenną można oprzeć na szufladach – każdy będzie mógł łatwo dotrzeć do całej zawartości szuflad bez specjalnego wysiłku. Jest w niej też miejsce na przedmioty o sentymentalnej wartości dziedziczone i pielęgnowane, a co najważniejsze wciąż w kuchni aktywne. Często dla takich przedmiotów projektuje się specjalne przeszklone szafki i witryny.
W tej romantycznej oprawie współistnieją profesjonalne nowoczesne sprzęty – sprzymierzeńcy Pani lub Pana domu. One maja usprawnić i skrócić czas przygotowywania smakołyków. Czas niezaprzeczalnie jest dziś dobrem poszukiwanym i limitowanym. Kuchni romantyka – domatora nie można odmówić nowoczesności trzeba ją tylko ubrać w klimatyczny stylowy garnitur.
W kuchni romantyka-domatora oprócz zapewnienia odpowiednich blatów roboczych ważna jest obecność stołu, przy którym codziennie gromadzą się domownicy.
- Więcej o:
Organizacja w kuchni jako postanowienie na ten rok
Urządzenia kuchenne Signature Kitchen Suite: luksus i innowacje
Żaluzje do kuchni. Jakie wybrać? Jakie będą najlepsze?
Odśwież swoją kuchnię: jak nadać nowe życie sercu domu?
Jak zrobić tabletki do zmywarki?
Jak dbać o zlewozmywak?
Nowa kolekcja armatury kuchennej marki Tres: innowacja, design i adaptacyjność
Kuchnia otwarta czy zamknięta?