Rodzaje i funkcje okapów
Jest niezbędny, by w kuchni nie było nieprzyjemnych zapachów. Powinien być wydajny, skuteczny, a przy tym pasować do aranżacji wnętrza. Wyboru okapu nie można zatem zostawić przypadkowi.
Smażenie i gotowanie powodują powstawanie oparów. Niestety, jest to para, która ma wysoką zawartość tłuszczu, wilgoci i nieprzyjemnych zapachów – należy odprowadzić ją na zewnątrz lub oczyścić. Słaba wentylacja sprawia, że opary osiadają na ścianach, meblach i urządzeniach oraz na ubraniach. Przebywanie w takim warunkach wpływa też na nasze zdrowie – tłuszcz i wilgoć są najlepszym środowiskiem do rozwoju grzybów, bakterii, pleśni, drobnoustrojów. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zakup odpowiedniego okapu kuchennego. Jego praca polega na pochłanianiu i całkowitym usuwaniu niepożądanych składników, które znajdują się w powietrzu. Dzięki niemu mieszkanie będzie pozbawione kulinarnej woni, a sama kuchnia stanie się czysta i bezpieczna.
Czym kierować się przy wyborze okapu?
Wielkość pomieszczenia. Im większą mamy kuchnię, tym bardziej wydajnego okapu potrzebujemy. Możemy obliczyć optymalną wartość za pomocą prostego wzoru. Pomnóżmy powierzchnię pomieszczenia przez jego wysokość, a następnie przez 6. Otrzymamy wydajność wyrażoną w metrach sześciennych na godzinę, co przekłada się na to, ile m3 powietrza okap jest w stanie przefiltrować w ciągu godziny.
Bezpieczeństwo. Jeśli mamy w domu kominek, pamiętajmy o tym, że okapy kuchenne nie mogą być podłączane z nim do tego samego wyciągu. Powietrze w okapach jest najpierw zasysane wraz z zanieczyszczeniami i parą wodną, a następnie odprowadzane do szybu wentylacyjnego. Korzystanie z tego samego wyciągu jest niebezpieczne z powodu możliwości cofnięcia się dymu.
Głośność urządzenia. Włączony okap kuchenny zawsze generuje pewien hałas. Jeśli mamy salon z aneksem kuchennym, postawmy na ciche urządzenie, które nie będzie przeszkadzało domownikom w pracy i relaksie. Zdecydujmy się na model z wyciągiem zamiast głośniejszego typu z pochłaniaczem. Wybierając urządzenie, wybierzmy takie, w którym poziom hałasu w pierwszym trybie nie jest wyższy niż 60 dB.
Rodzaj filtra. Filtr węglowy doskonale pochłania wilgoć, tłuszcz i zapachy, ale przy częstym użytkowaniu trzeba wymieniać go co trzy miesiące. Filtr przeciwtłuszczowy ma za zadanie przede wszystkim wyłapywać powstające drobinki tłuszczu i zapobiegać osadzaniu się ich na sprzętach. Dzięki niemu łatwiej jest więc utrzymać kuchnię w czystości. Metalowy filtr przeciwtłuszczowy wystarczy co jakiś czas myć, natomiast te wykonane z innych materiałów, takich jak papier czy akryl, wymagają wymieniania co kilka miesięcy.
Energooszczędność. Niektórzy producenci gwarantują oszczędzenie prądu nawet o 70%. Podstawowymi czynnikami, które mogą wpłynąć na skuteczną energooszczędność, są moc urządzenia, rodzaj oświetlenia i dostępne prędkości.
Dodatkowe funkcje zwiększą wygodę
- Czujnik zapachu – samoczynnie włącza okap, kiedy wyczuje opary z garnków, i wyłącza, gdy powietrze jest czyste.
- Minutnik – odmierza ustawiony czas i sygnalizuje jego upłynięcie.
- Czujnik czyszczenia – niektóre modele sygnalizują konieczność umycia filtra (często w zmywarce).
- Oświetlenie – ciekawe i przydatne rozwiązanie przy minimalnym dopływie światła dziennego do kuchni. Mogą to być lampki LED, jarzeniówki czy zwykłe żarówki - wszystkie rozwiązania sa wciąż dostępne.
- Wyświetlacz – pokazuje wiele cennych informacji, takich jak wskazania minutnika, godzina oraz poziom pracy urządzenia.
- Wyłącznik czasowy – można ustawić go tak, aby po zakończeniu czynności związanych z gotowaniem okap mógł oczyścić powietrze z zapachu.
- Funkcja sterowania gestem i sterowanie za pomocą aplikacji – spodoba się nie tylko fanom gotowania, ale też nowych technologii.
Zamontuj okap przy ścianie lub pod szafką
Okapy przyścienne (kominowe). Idealnie wpisują się w nowoczesne wnętrza. Najczęściej występują w stalowym wykończeniu i geometrycznych, prostych formach. Taki model umieszcza się nad kuchenką gazową lub elektryczną tak, aby przylegał do ściany i znajdował się tuż przy górnej linii szafek kuchennych. Trzeba zapewnić odpowiedni dostęp do wyciągu wentylacyjnego, dlatego ma on długi i pionowo ułożony komin, który na dodatek zakrywa kratkę wentylacyjną. Okap działający w obiegu otwartym zasysa zanieczyszczone powietrze wraz z oparami z gotowania i parą wodną, a następnie odprowadza je na zewnątrz. Istnieje też możliwość montowania dodatkowego filtra węglowego, który będzie oczyszczał powietrze.
Okapy pod szafką i w szafce. Jeśli kuchnia jest niewielka i nie chcemy jej przytłoczyć, wybierzmy okap podszafkowy, który zajmuje mało miejsca, nie rzuca się w oczy, a jest w pełni funkcjonalny. Takie rozwiązanie daje nam więcej możliwości do zagospodarowania przestrzeni między kuchenką a górnymi szafkami, np. umieszczenie półki z przyprawami. Najważniejszym wyznacznikiem w wyborze okapu podszafkowego jest jego wydajność. Tylko wtedy zyskamy pewność, że wraz z redukcją wielkości sprzętu, nie redukujemy jednej z jego najistotniejszych funkcji. Użytkownikom, którzy zastanawiają się nad wyborem okapu kuchennego, który elegancko można ukryć, polecane są wkłady do zabudowy.
Okap pasuje do wyspy
Okap kuchenny jest na wyspie niezbędny i powinien wraz z płytą grzejną tworzyć zgrany duet w strefie gotowania. Podczas przyrządzania posiłku oczyści powietrze nie tylko z zapachów, ale też tłustych oparów unoszących się wraz z parą wodną z gotujących się potraw. Okapy nad wyspę mogą przybrać różne formy – mogą być w kształcie cylindra lub tuby, podłużnego prostopadłościanu, odwróconej litery T (tzw. T-Line) lub dekoracyjne, najczęściej montowane są na stalowych linkach i przypominające lampy.
W ostatnim czasie producenci poszli o krok dalej, łącząc urządzenia lub nadając im dodatkowe funkcje. Najpopularniejsze w tym gronie są okapy zintegrowane z płytą grzejną. Są to innowacyjne i bardzo wydajne urządzenia, a jednocześnie nie zabierają dodatkowej przestrzeni kuchennej. Uruchamiają się po włączeniu płyty i dostosowują moc do jej ustawień.
Okap w stylu kuchni
Jeśli meble kuchenne są utrzymane w tradycyjnej estetyce lub nawiązują do klimatów retro, warto, aby okap korespondował swoim wyglądem z resztą wystroju. Doskonale sprawdzą się te o tradycyjnej stylistyce. Najczęściej stosuje się modele prostokątne, które dobrze komponują się z taką aranżacją. Ciekawym rozwiązaniem są też te o nieco zaokrąglonej czaszy. Okapy do kuchni w stylu nowoczesnym przypominają wręcz instalacje artystyczne. Wystarczy wspomnieć chociażby okap kuchenny w kształcie tuby, który będzie mocnym akcentem dekoracyjnym. Innym oryginalnym rozwiązaniem są okapy ścienne skośne.
W przypadku, gdy chcemy uzyskać minimalistyczny efekt aranżacyjny, dobrą opcją będzie okap do zabudowy lub podszafkowy. Okapy kuchenne najczęściej występują w kolorze białym, stalowym oraz czarnym. Znajdziemy również modele kremowe, miedziane, czerwone czy niebieskie, jednak są to najczęściej wyjątki. Dobierając okap kuchenny do stylizacji wnętrza postarajmy się znaleźć dla niego wspólny mianownik z innymi elementami wystroju. Może to być kolorystyka innych urządzeń AGD czy lampy sufitowej. Takie posunięcie sprawi, że cała aranżacja będzie spójna, a okap będzie się dobrze komponować z całością.
Pielęgnacja okapów
Regularne dbanie o czystość okapu ma wiele zalet. Przede wszystkim, im częściej będziemy czyścili jego powierzchnię, tym łatwiej i szybciej pozbędziemy się zabrudzeń. Kolejną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest regularne wymienianie filtra węglowego. Pochłaniają one nie tylko opary czy wilgoć, ale również cząsteczki tłuszczu. Przyjęło się, że filtr powinien być wymieniony co 3 do 6 miesięcy, w zależności od intensywności używania okapu. Jeśli nie zadbamy o ten element, okap nie będzie prawidłowo pochłaniał wszelkich zapachów i okaże się z czasem mniej skuteczny.
Filtry metalowe, czyli siateczka lub kratka pod spodem okapu, również powinny być regularnie czyszczone. Do utrzymania czystości wystarczy delikatna gąbka lub ściereczka, ciepła woda i płyn do mycia naczyń. Mimo upływu lat wciąż niezastąpiony w swoich działaniach jest ocet. Roztwór z octu i wody sprawdzi się świetnie do czyszczenia np. metalowego filtra. Odradzamy używania żrących środków lub takich, których drobinki zawarte w płynie mogą porysować powierzchnię okapu.
Innym sposobem jest wrzątek i soda – ta propozycja najlepiej sprawdzi się do czyszczenie filtra przeciwtłuszczowego. Na rynku dostępne są również specjalne preparaty, których przeznaczeniem jest czyszczenie różnych powierzchni okapów.
- Więcej o:
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne