Strefa smaku: Concordia Taste
Kreatywni są gospodarze tego miejsca oraz ich goście. A debiutanci, którzy jeszcze nie dotarli do pokładów własnej kreatywności, tutaj odnajdą trop. Droga prowadzi przez zmysły, wśród których prym wiedzie smak.
![Restauracja znajduje się w Poznaniu na parterze budynku z przełomu XIX i XX wieku, w którym przez prawie 150 lat działała drukarnia Concordia. Restauracja znajduje się w Poznaniu na parterze budynku z przełomu XIX i XX wieku, w którym przez prawie 150 lat działała drukarnia Concordia.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/m2/15417894-restauracja-znajduje-sie-w-poznaniu-na-parterze-budynku.jpeg)
Baza doskonała
Wzrok, słuch i oczywiście smak - w tej restauracji żaden ze zmysłów nie pozostanie niezaspokojony! Ucztą dla oczu będzie wystrój i świetnie zaprojektowane meble. A także widok dekoracji, które zmieniają się zgodnie z rytmem pór roku.
fot. materiały prasowe
- Niezmienne pozostaje tło, czyli lakierowana, betonowa podłoga i ceglane ściany pomalowane na biało. Baza doskonała, w którą wpisuje się każda scenografia - opowiada Ewa Voelkel- -Krokowicz, właścicielka Concordia Taste. - Nie zmieniamy też podstawowego umeblowania, za to totalnej metamorfozie ulega jego otoczenie i dekoracja okien. Właśnie rozpoczęliśmy współpracę ze studentami ostatniego roku School of Form, dla których będzie to praca zaliczeniowa oraz praktyczna nauka myślenia projektowego i zarazem wdrażania projektu - kontynuuje z przejęciem. Założycielem uczelni jest ojciec Ewy, Piotr Voelkel, właściciel Grupy Vox, w której skład wchodzi m.in. spółka Meble Vox.
![Zmieniające się wraz z porami roku dekoracje Concordia Taste zajmują przestrzeń pod sufitem. W ten sposób nie zaburzają funkcjonalności otwartego układu surowego wnętrza. Na zdjęciu wersja letnia. Zmieniające się wraz z porami roku dekoracje Concordia Taste zajmują przestrzeń pod sufitem. W ten sposób nie zaburzają funkcjonalności otwartego układu surowego wnętrza. Na zdjęciu wersja letnia.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/w9/15417671-zmieniajace-sie-wraz-z-porami-roku-dekoracje-concordia.jpeg)
Miejsce spotkań ze sztuką
Ewa zajmowała się Concordią od 2008 r., gdy ta była jeszcze miejscem offowym dla artystów, projektantów, fotografików. Potem przyszedł czas rewitalizacji budynku. Dziś Concordia Design - centrum innowacji, designu i kreatywności świętuje swoje drugie urodziny.
Restauracja zajmuje powierzchnię prawie 500 metrów. Można tu zorganizować kreatywne urodziny, przyjęcie. W tygodniu to idealne miejsce na śniadanie biznesowe lub lunch, a w weekendy na rodzinne spotkania przy stole. Część kondygnacji wykorzystywana jest jako miejsce wystaw, koncertów, spektakli, wykładów. Otwarty układ parteru, a przede wszystkim jego rozmiary stwarzają nieograniczone możliwości aranżacyjne. - Z uwagi na różnorodność podejmowanych przez nas inicjatyw wnętrze musi być elastyczne pod względem funkcji. Ten mobilny układ jest dziełem fantastycznego architekta Mariusza Szmytkowskiego z pracowni Volta Design - z uznaniem w głosie mówi właścicielka.
fot. materiały prasowe
Polędwica wołowa ze szpikiem cielęcym, glazurowanym pasternakiem, szpinakiem i pieczonym ziemniakiem oraz sosem smardzowym.
![Strefa eventowa często przenika w obręb restauracji. Tym razem między stolikami zawieszono fotografie Szymona Brodziaka. Strefa eventowa często przenika w obręb restauracji. Tym razem między stolikami zawieszono fotografie Szymona Brodziaka.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ka/15417752-strefa-eventowa-czesto-przenika-w-obreb-restauracji.jpeg)
Mobilne dekoracje
Oczkiem w głowie pani prezes, energicznej mamy trzech synów jest działalność prodziecięca. Pod egidą Concordia Kids odbywają się warsztaty oraz Festiwal Designu i Kreatywności dla Dzieci. Bywalcy restauracji mogą też liczyć na atrakcje dla słuchu, bo jej obszar płynnie przechodzi w strefę eventową. - Dźwięki, które docierają do restauracji, nie są nachalne - uspokaja Ewa. Inspiracją audiowizualnej przestrzeni Concordii była kawiarnia nowojorskiej galerii MoMA.
- Główna karta dań autorstwa szefa kuchni Tomasza Trąbalskiego zmienia się tak często jak dekoracje, czyli co kwartał. Druga karta komponowana jest wyłącznie z sezonowych specjałów, a karta lunchowa zmieniana jest z tygodnia na tydzień - tłumaczy właścicielka. - Od początku dążyłam do tego, żeby Concordia Taste budowała swoją renomę na uczciwej, autentycznej kuchni. Korzystamy wyłącznie ze składników świeżych, lokalnych i sezonowych. Obok potraw tradycyjnych, według przepisów przekazywanych w rodzinie Voelkelów z ojca na syna, prezentujemy najnowsze trendy kulinarne. Mamy ambicję edukowania i przybliżania najlepszych kuchni świata. W tym kontekście istotna jest też niewygórowana cena. Codziennie do wyboru są dwie zupy, trzy sałatki, cztery dania główne i trzy desery. Za nieco powyżej dwadzieścia złotych można skomponować posiłek z dwóch dań - dodaje Ewa.
![Zmieniające się wraz z porami roku dekoracje Concordia Taste zajmują przestrzeń pod sufitem. W ten sposób nie zaburzają funkcjonalności otwartego układu surowego wnętrza. Na zdjęciu wersja letnia. Zmieniające się wraz z porami roku dekoracje Concordia Taste zajmują przestrzeń pod sufitem. W ten sposób nie zaburzają funkcjonalności otwartego układu surowego wnętrza. Na zdjęciu wersja letnia.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/gu/15417718-zmieniajace-sie-wraz-z-porami-roku-dekoracje-concordia.jpeg)
Co w menu?
W pierwszej połowie grudnia w roli spécialité de la maison występowała "Bułczanka stryja Maksa". To wielkopolska odmiana kaszanki z dodatkiem mielonej bułki zamiast kaszy. Bułczankę dla Concordii własnoręcznie przygotowała ciocia właścicielki, miłośniczka zdrowej kuchni, według rodzinnego przepisu z 1926 roku.
- Kulinaria to nasza rodzinna pasja. Bułczanka jest naszym ulubionym przysmakiem, ale zaraz za nim plasuje się przepyszna zupa rybna taty - podkreśla Ewa.
fot. materiały prasowe
![Tradycyjny chłodnik niekonwencjonalnie podany w... słoiku. Na deser wykwintne czekoladowe fondant w mleku kokosowym. Tradycyjny chłodnik niekonwencjonalnie podany w... słoiku. Na deser wykwintne czekoladowe fondant w mleku kokosowym.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ew/15417769-tradycyjny-chlodnik-niekonwencjonalnie-podany-w.jpeg)
Strefa smaku: Concordia Taste
Zapytana o danie, którego trzeba w Concordii spróbować bez względu na porę roku, Ewa odpowiada: - Nie polecę niczego, chociaż wiem, że wszystko, co wyjdzie spod ręki Tomka, smakuje znakomicie. Przecież to, co dziś mamy w karcie, już za tydzień, a tym bardziej za miesiąc będzie tylko smakowitym wspomnieniem. Bo kreatywność to zmiana - dodaje z uśmiechem.
fot. materiały prasowe
Świeże mule duszone w sosie śmietanowym.
- Więcej o:
Paloma Inn - space age bistro na Poznańskiej w Warszawie
Wnętrza studia OTO film
Wnętrzarska perełka – Nobu Hotel Warsaw Roberta De Niro
Praga - miasto o wielu twarzach
Nowy hotel ibis Styles Warszawa City
Designerskie wnętrza hotelu Number One w Gdańsku
Nowy Ibis Styles powstaje w Tomaszowie Lubelskim. Znamy projekt wnętrz
Salony urody - nowoczesne i piękne