Jak pięknie nakryć świąteczny stół?
Święta to magiczny czas, w którym chcemy, żeby wszystko wyglądało perfekcyjnie. Jaką kolorystykę wybrać? Jak odpowiednio ułożyć sztućce? Jak wykonać niebanalne dekoracje? Przygotowaliśmy dla Was kilka rad, dzięki którym Wasz świąteczny stół prezentował się będzie wyjątkowo.




Obrus - na Wigilię tradycyjnie biały
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole musi znaleźć się biały obrus. Ma on symbolizować dobrą wolę i czyste intencje zasiadających przy nim gości. Pod białym obrusem powinna znaleźć się garstka sianka, która przypominać ma żłóbek. Biały obrus może być świetną bazą do stworzenia aranżacji w wybranym stylu. Znakomicie będzie się na nim prezentowała zarówno klasyczna, biała zastawa, jak i ta bardziej kolorowa i nowoczesna. W pozostałe dni świąt obrus może być już kolorowy.
fot. dekoria.pl

Styl - glamour czy naturalny?
Świąteczną atmosferę możemy wyczarować kolorowymi dodatkami np. serwetkami i dekoracjami. Barwy talerzy i dekoracji takich jak serwetki lub świeczniki, mogą całkowicie zmienić charakter aranżacji stołu. Na początek zastanówmy się, w jakim stylu chcielibyśmy udekorować nasz stół. Przemyślenie wszystkich dodatków pozwoli nam uniknąć wrażenia chaosu.
Jeśli stawiamy na bogaty i elegancki styl pałacowy, możemy wybrać dekoracje w kolorze złota. świąteczny stół będzie magiczny i pełen blasku. Dobrze wygląda również połączenie srebra i fioletu lub srebra i mroźnego błękitu.
fot. Royal Copenhagen
Oczywiście świetnie sprawdzi się bezpieczna klasyka, czyli dodatki w barwach czerwieni i zieleni. Aby nie przesadzić, zdecydujmy się jednak na jeden odcień z każdego koloru.
Ciekawie i oryginalnie będzie prezentował się stół w stylu "eko". Postawmy na lniane serwetki i naturalne dekoracje ze słomy czy wikliny. Świerkowe gałązki, szyszki czy pięknie wypolerowane jabłka nadadzą całej aranżacji niesamowity, ciepły klimat.

Dekoracje i dodatki
W kwestii dekoracji stołu obowiązuje pełna dowolność. Zawsze możemy postawić na klasykę, czyli ozdobny element po środku stołu. Oczywiście nie musi być to nieco już oklepany stroik z wetkniętą na środku świeczką. Możemy włożyć do wazonu kilka świerkowych, pachnących gałązek, ułożyć piramidkę z wypolerowanych, czerwonych jabłek lub postawić dużą misę napełnioną wodą, w której pływać będą świece.
Bardzo świątecznie wyglądają kompozycje z pomarańczy, cytryn, goździków, cynamonu i gwiaździstego anyżu, ułożone w prostej misie. Dodatkowym ich atutem jest przepiękny zapach!
Świetną ozdobą stołu mogą być również choinkowe ozdoby. Bombki (pasujące kolorystycznie do reszty dekoracji) włóż do szklanego naczynia. Możesz też talerz każdego gościa udekorować pojedyncza bombką lub... pięknie ozdobionym piernikiem.
Świątecznie i elegancko wyglądają materiałowe serwetki w obrączkach. Możesz je zrobić np. z kolorowych, usztywnianych wstążek. Do każdej wstążki przyklej np. kawałek świerkowej gałązki lub krążek ususzonej pomarańczy.
fot. IKEA

Magia świec
Stół skąpany w blasku świec zawsze będzie prezentował się wyjątkowo okazale. Świece dają duże pole do popisu - wprowadzają ciepłą, świąteczną atmosferę. Najbardziej eleganckie są długie świece w lichtarzach, jednak nie są one zbyt wygodne. Mogą przeszkadzać gościom w sięganiu po potrawy. Dobrze prezentować się będą spore, grube świece. Pamiętajmy, aby ustawić je na podstawkach. Skapujący wosk nie będzie nam plamił obrusu.
fot. IKEA
Największe pole do popisu dają malutkie świeczki do podgrzewaczy, tzw. tea lighty. Można włożyć je do małych świeczników i ustawić po środku stołu - w grupie lub w rzędzie, przez całą jego długość. Innym ciekawym pomysłem jest napełnienie prostej misy wodą i zanurzenie w niej gałązki świerku. Małe świeczki powinny pływać po powierzchni wody.
Jako świeczniki możesz wykorzystać także... kieliszki do wina! Ustaw je do góry nogami, czarkę wypełnij kompozycją ze świerkowych gałązek i małych bombek. Na samej górze (na podstawce) postaw zapalona świeczkę.

Jak ułożyć sztućce?
Niby wszyscy wiemy, jak układać sztućce, jednak zawsze to sprawia sporo problemów. Pamiętajmy, ze zasady nakrywania do stołu są proste i niezmienne, niezależnie od tego czy szykujemy codzienny posiłek, czy przygotowujemy uroczysty obiad.
Sztućce układamy na stole w kolejności użycia. Te, którymi będziemy jeść pierwsze dania, powinny znajdować się najdalej od talerza. Widelce kładziemy po lewej stronie talerza, a noże po prawej. Ostrza noży powinny być odwrócone w stronę talerza, a łyżki "brzuszkami" do dołu.
fot. Villeroy & Boch
Nad talerzem, równolegle do krawędzi stołu układamy sztućce do deserów. Ząbki widelczyka powinny być skierowane w prawą stronę, a miseczka łyżeczki w lewą.
Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony. Kładziemy na nim nóż do masła, ostrzem skierowanym w lewo.

Ustawiamy kieliszki i układamy serwetki
Kieliszki powinniśmy ustawić po prawej stronie talerza, powyżej noża do dania głównego. Pamiętajmy o kieliszku (ewentualnie ładnej szklance) do wody lub innych napojów bezalkoholowych, mniejszym kieliszku do białego wina i większym do czerwonego.
Układanie serwetek to prawdziwe wyzwanie. Zrezygnujmy z papierowych serwetek, znacznie bardziej eleganckie będą te wykonane z materiału. Najbardziej świątecznie będą prezentowały się w obrączkach. Możesz je wykonać samodzielnie, np. ze sztywnej tasiemki. Tak przygotowane serwetki połóż po prawej stronie (obok sztućców).
Możesz też pokusić się o samodzielne ułożenie fantazyjnej formy z serwetki (np. w kształcie... choinki!). W internecie znajdziesz mnóstwo tutoriali!
fot. IKEA

Puste miejsce przy stole
Pamiętajmy, żeby podczas Wigilii zostawić puste miejsce przy stole dla "zbłąkanego wędrowca". Nie musimy od razu przygotowywać pełnego nakrycia, dodatkowy, symboliczny talerzyk w zupełności wystarczy.
Musimy pomyśleć o wygodzie gości, przecież stół będzie uginał się od potraw, a gościom nie może być zbyt ciasno. Jeśli całe nakrycie dla jednej osoby będzie zajmowało zbyt dużo miejsca, nie stawiajmy wszystkich naczyń od razu. Mogą się pojawiać na stole wraz z serwowaniem kolejnych dań.
Jeśli mamy naprawdę mało miejsca, zrezygnujmy z okazałych dekoracji stołu. Misy pełne owoców, czy duże świeczniki mogą równie dobrze stanąć np. na komodzie. Malutki, świąteczny akcent na talerzyku każdego gościa w zupełności wystarczy. To potrawy mają grać pierwsze skrzypce!

Dla każdego coś słodkiego
Warto przygotować dla gości miły, słodki upominek, który wprowadzi wszystkich w radosny nastrój. Możesz położyć każdemu na talerzu własnoręcznie upieczony i ozdobiony imieniem gościa pierniczek. Możesz także kupić niewielkie pudełeczka na prezenty, pasujące do dekoracji stołu. Włóż do środka kilka pralinek. Przewiąż je ładną wstążeczką. Taki mały prezencik czekający na gości z pewnością będzie miłym akcentem!
fot. Agata Home

Gwiazda betlejemska piękną ozdobą stołu
Poinsecja, nazywana popularnie gwiazdą betlejemską, jest klasyczną, przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Czar tej rośliny ukryty jest w liściach, które tworzą kształt gwiazdy, jej intensywnych, rozweselających kolorach. Możemy podkreślić jej piękno, przewiązując doniczkę wstążką pasującą kolorystycznie do reszty dekoracji. Poinsecja będzie się przepięknie prezentować na stole całkowicie zaaranżowanym w białych kolorach.
Fot. Stars for Europe
Villeroy & Boch na święta [ZDJĘCIA + CENY]
Polski design na prezent (do 50 zł)
DIY - choinka ze sznurka
30 pomysłów na ozdoby adwentowe
Boże Narodzenie: pomysły na aranżacje w różnych stylach
Pomysł na choinkę czyli zbiór alternatywnych pomysłów na choinkę bożonarodzeniową
Stroiki bożonarodzeniowe, wianki, dekoracje na Boże Narodzenie
Ozdoby świąteczne DIY. Szybko i tanio - 10 pomysłów ZRÓB TO SAM