Wygodna i zorganizowana kuchnia
Obecnie kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków. To tu spędzamy też czas z rodziną i przyjaciółmi, czasem pracujemy zdalnie lub odpoczywamy. W związku z tym rośnie potrzeba stworzenia kuchni wielofunkcyjnej, czyli komfortowej dla wszystkich.
Projektując kuchnię, warto kierować się uniwersalnymi zasadami, ale też preferencjami swojej rodziny, aby stworzyć miejsce, w którym przyjemnie się gotuje, przyrządza posiłki oraz spędza się wolny czas. Odpowiedzią na współczesne potrzeby domowników są więc kuchnie wielofunkcyjne, podzielone na strefy. Strefa gotowania powinna być odpowiednio wyposażona w wygodny blat z zachowaniem zasad trójkąta roboczego, zaś strefa zmywania w funkcjonalny zlew i baterię. Trzeba też mieć dobry plan na przechowywanie – z pomocą przyjdą inteligentne rozwiązania. Warto również pomyśleć o specjalnej przestrzeni do pracy przy laptopie lub czytania, co umożliwi wykorzystanie kuchni jako miejsca do pracy i nauki. W tym wypadku idealnym rozwiązaniem może okazać się zastosowanie zabudowy kuchennej, z której utworzymy wygodne siedzisko. Zadbajmy też o właściwe oświetlenie, które wpływa na wygodę pracy i klimat kuchni.
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
To, kiedy warto jest mieć kuchnię otwartą, a kiedy zamkniętą, uwarunkowane jest kilkoma czynnikami. Są to m.in. powierzchnia mieszkania, jego układ, oczekiwania względem funkcjonalności i osobiste preferencje. Otwarte kuchnie są synonimem nowoczesnego designu, który cieszy się dużą popularnością wśród projektantów wnętrz. Otwarte przestrzenie pozwalają też na swobodny przepływ powietrza i światła, co może pozytywnie wpływać na klimat w mieszkaniu. Z kolei w kuchni zamkniętej łatwiej jest utrzymać porządek i ukryć ewentualny bałagan przed gośćmi. Zamknięte drzwi pozwalają na oddzielenie strefy gotowania od reszty domu. Takie kuchnie są jednak często kojarzone z bardziej tradycyjnym stylem, co może nie pasować do nowoczesnych wnętrz. Można też zastosować rozwiązanie pośrednie – kuchnię oddzieloną od salonu za pomocą różnych ścianek, częściowej zabudowy czy funkcjonalnej wyspy.
Korzystny układ
Układ mebli w kuchni zależy od jej wielkości. Popularnym rozwiązaniem w niewielkim wnętrzu jest umieszczenie wyposażenia w jednym rzędzie wzdłuż ściany (trzeba wygospodarować przynajmniej 350 cm długości). W pomieszczeniu o większym metrażu można zdecydować się na dwurzędowy układ mebli - pomiędzy rzędami należy zachować ok. 100-120 cm odległości. Chętnie wybierany jest też układ w literę L. Pozwala on na ustawienie dodatkowych szafek i blatów, powiększając tym samym przestrzeń roboczą. Taka aranżacja umożliwia też wygospodarowanie miejsca na kącik jadalny. W kwadratowych kuchniach sprawdzi się układ w literę U. Optymalna odległość pomiędzy rzędami szafek to 120 cm, dlatego odradza się takie rozwiązanie w małych wnętrzach. W tym rozwiązaniu zwykle pomija się wiszące szafki lub wykorzystuje je tylko na jednej ścianie.
Lodówka w odpowiednim miejscu
Miejsce, w którym zostanie ustawiona lodówka ma duże znaczenie nie tylko dla wyglądu kuchni, lecz także wygody korzystania z niej. Optymalnym rozwiązaniem pod względem zachowania ergonomii jest wkomponowanie lodówki w tzw. ciąg trójkąta roboczego (główne sprzęty kuchenne, lodówka, zmywarka/zlew, płyta grzewcza, powinny być rozmieszczone na wierzchołkach trójkąta. Takie ich ustawienie sprawia, że odległości pokonywane w kuchni będą możliwie jak najkrótsze, a wykonywanie obowiązków kuchennych przebiegać będzie sprawniej. Najlepiej też ustawić lodówkę na początku linii zabudowy meblowej, gdyż to z niej korzystamy najpierw, gdy zaczynamy przygotowywać posiłki lub rozpakowywać zakupy. Jednym z wciąż cieszących się popularnością rozwiązaniem w tym zakresie są modele do zabudowy, dzięki czemu wszelkie AGD jest zintegrowaną częścią mebli. Jeżeli jednak lodówka ma być wolno stojąca, wówczas warto zwrócić uwagę na to, aby dobrze komponowała się z meblami.
Gotować z przyjemnością
Kuchenka powinna być umieszczona w bezpośrednim sąsiedztwie blatów roboczych. To właśnie na niej odbywa się bowiem gotowanie, smażenie, pieczenie i przyrządzanie dań. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na jej funkcje i rozmiar, aby spełniała wszystkie potrzeby kulinarnych pasjonatów. Najczęściej wybierane są obecnie płyty indukcyjne, ale warto też pomyśleć o nowoczesnej kuchni w technologii „gaz pod szkłem”. Tu ważny jest też dobry piekarnik powinien nie tylko ułatwiać i przyspieszać pracę w kuchni, ale także być prosty w obsłudze, łatwy w czyszczeniu, bezpieczny oraz powinien gwarantować wspaniały smak przygotowywanych w nim potraw. Jeżeli dysponujemy wystarczającą ilością miejsca, zaopatrzmy się także w mikrofalówkę. Obowiązkowym elementem jest również okap, który redukuje zapachy i wilgoć.
Blat gwarancją wygody
Aby przyrządzanie potraw było komfortowe, koniecznie zadbajmy o odpowiednio szeroki i długi blat. To najbardziej eksploatowana część zabudowy kuchennej. Do wyboru mamy blaty laminowane, drewniane, kamienne, kompozytowe. Standardowa wysokość blatu wynosi ok. 85 cm - to optymalne rozwiązanie dla większości użytkowników. Jeśli jednak domownicy są wysocy, rozważmy umieszczenie go na wysokości 90 cm. Idealnym rozwiązaniem jest też zastosowanie dodatkowego blatu roboczego, który można swobodnie wysunąć z szafki czy szuflady. Może on pełnić różne funkcje – służyć jako miejsce na sprzęt kuchenny lub jako dodatkowa powierzchnia do przygotowywania posiłków. Umieszczenie urządzeń na wysuwanym blacie jest niezwykle praktyczne. Pamiętajmy tylko o zamontowaniu gniazdka w szafce, aby móc podłączyć sprzęt. Dzięki temu rozwiązaniu kuchnia pozostaje czysta i zorganizowana, a AGD można szybko ukryć, gdy odwiedzają nas goście. Dodatkowe blaty robocze możemy stosować w różnych konfiguracjach.
Komfortowe zmywanie
Jeśli chodzi o zlewozmywak, to inny model będzie odpowiedni do kuchni, w której znajduje się zmywarka, a inny, gdy chcemy go zainstalować w rogu kuchni. Duże zlewy przydadzą się w kuchniach bez zmywarki, ale są także dobrym wyborem dla dużych rodzin. Ważny jest też wybór baterii. Tradycyjnie, produkty miały dwa uchwyty i mocowane były na ścianie. Obecnie najczęściej spotykamy baterie jednouchwytowe o montażu stojącym. Pojawiło się dużo nowych rozwiązań dotyczących samych wylewek. Standardem staje się obrotowa wylewka, niezbędna do dwukomorowych zlewozmywaków. Elementem strefy zmywania często jest też zmywarka. Większość modeli wyposażona jest w mechanizmy optymalizujące zużycie wody, co pozwala na oszczędność nawet o kilkadziesiąt procent w porównaniu do starszych urządzeń. Niektóre zmywarki mają zaawansowane technologie, takie jak czujniki, które mierzą stopień zabrudzenia naczyń i dostosowują zużycie energii i wody do potrzeb podczas pracy urządzenia, co dodatkowo pomaga w oszczędności zasobów.
Inteligentne przechowywanie
Przestrzeń w kuchni jest często ograniczona, dlatego warto zainwestować w inteligentne rozwiązania przechowywania. Wysokie, funkcjonalne szafy z szufladami pozwalają wykorzystać dostępną powierzchnię do maksimum. W takich szafach możemy przechowywać wszystkie niezbędne przybory kuchenne, garnki, patelnie, ale także produkty spożywcze czy przyprawy. Warto również pomyśleć o szufladach z organizerami, które ułatwią segregację i przechowywanie drobnych akcesoriów, a także o wygodnych koszach i karuzelach cargo. Blat roboczy w kuchni jest na wagę złota, dlatego projektujmy kuchnie, gdzie wszystkie przybory, sprzęty, akcesoria możemy schować. W ten sposób nie tylko zapewnimy sobie przestrzeń do codziennego gotowania, ale także z większym spokojem zaprosimy naszych najmłodszych domowników do wspólnego gotowania.
Jeśli przestrzeń na to pozwala, warto wydzielić oddzielne pomieszczenie na spiżarnię. Tradycyjna spiżarnia z wejściem wymaga minimum 2-3 m kw. powierzchni. Jednak nawet niewielkie wnętrze, odpowiednio zaprojektowane, może pomieścić wiele zapasów, jeśli zastosujemy praktyczne rozwiązania, takie jak półki o regulowanej wysokości lub wysuwane kosze.
Ekologia, czyli funkcjonalne kosze
W dzisiejszych czasach dbanie o ekologię i zdrowie to priorytet także w kuchniach. Pomocne będą tutaj duże, funkcjonalne kosze na śmieci, które ułatwiają utrzymanie porządku i segregację większej ilości odpadów. Dzięki takim rozwiązaniom, jak duży kosz na śmieci umieszczony w dużej szufladzie, możemy łatwo utrzymać czystość. Dzięki odpowiedniemu mechanizmowi wystarczy lekkie naciśnięcie kolanem, aby otworzyć szufladę z koszem, nawet jeśli mamy brudne ręce. Kosze na śmieci mogą być różnorodne, co zwiększa ich funkcjonalność. Oprócz tradycyjnych umieszczonych pod zlewem, warto rozważyć wysokie kosze, które można umieścić poniżej grubości blatu. Dzięki temu wszelkie resztki z blatu łatwo zrzucimy bezpośrednio do kosza.
Właściwe oświetlenie
Jasne, równomiernie rozłożone światło nad blatem roboczym ułatwi gotowanie i przygotowywanie posiłków. Możemy zdecydować się na lampy podszafkowe LED, które dokładnie oświetlą blat, a wieczorem dodadzą wnętrzu klimatu. Główna lampa to bardzo ważny wybór. Jeżeli w kuchni będziemy spożywać posiłki, to zdecydowanie powinna się ona znaleźć nad stołem. W przypadku niewielkiego pomieszczenia żyrandol nie powinien być zbyt duży, aby nie zagracał zbytnio przestrzeni. Ważne jest także zainstalowanie punktowego oświetlenia w strefach czytania lub pracy, aby umożliwić korzystanie z kuchni także po zmroku. Tu świetnie sprawdzą się reflektory szynowe LED.
- Więcej o:
Wygodna i zorganizowana kuchnia
Mieszkanie z ciemną kuchnią – elegancja w nietypowym wydaniu
Organizacja w kuchni jako postanowienie na ten rok
Urządzenia kuchenne Signature Kitchen Suite: luksus i innowacje
Żaluzje do kuchni. Jakie wybrać? Jakie będą najlepsze?
Odśwież swoją kuchnię: jak nadać nowe życie sercu domu?
Jak zrobić tabletki do zmywarki?
Jak dbać o zlewozmywak?