Górski dom nad zalewem

Tekst: Tomecki-Bogdański architekci, redakcja: Agnieszka Cal-Hubska

Zamówienie indywidualnego projektu pozwoliło właścicielom działki maksymalnie wykorzystać wszystkie jej zalety i włączyć w przestrzeń budynku piękne bieszczadzkie krajobrazy.

Dom nad zalewem, projekt
Widok od wschodu
Wizualizacje: Tomecki/Bogdański Architekci
Powierzchnia użytkowa: 114,5 m2

Powierzchnia zabudowy: 86,8 m2

Wymiary działki: 28,8 × 46,3 m

Autorzy: architekci Roman Tomecki, Michał Bogdański, Tomecki Bogdański Architekci

Kontakt: tel. +48 22 226 73 10; +48 721 546 568; +48 793 775 337 biuro@domoforma.pl; www.domoforma.pl

Inwestorzy

Właściciele wymarzyli sobie dom, który stanie się dla nich schronieniem przed miejskim gwarem, a jednocześnie będzie idealnie harmonizować z otaczającą przyrodą.

Żaden z gotowych projektów, które obejrzeli inwestorzy, nie satysfakcjonował ich, dlatego zdecydowali się zamówić projekt indywidualny. Chcąc uzyskać możliwie oryginalną formę budynku, postanowili zaufać projektantom i dać im pełną wolność działania na etapie koncepcji. Najważniejszym wymogiem inwestorów było dopasowanie budynku do otoczenia i wykorzystanie okolicznych widoków do uatrakcyjnienia wnętrz.

Działka

Działka położona jest na dużym, słabo zadrzewionym terenie w Bieszczadach, nad Zalewem Solińskim. Dom został zaprojektowany na opadającym zboczu, z widokiem na całe jezioro oraz otaczające je pagórki. W najbliższym otoczeniu znajduje się przystań jachtowa oraz piękny, duży, wysokopienny las bukowy. W sąsiedztwie parceli istnieje już kilkanaście domów, zarówno sezonowych, jak i całorocznych, które powstały w ostatnim czasie.

Założenia projektowe i konstrukcyjne

Miejscowe warunki zabudowy narzuciły przekrycie domu dwuspadowym dachem, co w dużym stopniu zdeterminowało bryłę budynku. Architekci mimo to postanowili zrealizować życzenie klientów posiadania domu, który - choć klasyczny w formie - będzie nowoczesny w wyrazie.

Korzystając z danej im przez właścicieli sporej swobody przy projektowaniu, zdecydowali się na odwrócenie klasycznego układu funkcjonalnego domu.

W zaproponowanym rozwiązaniu część nocna, lokalizowana zazwyczaj na piętrze, znalazła się poniżej przestrzeni dziennej, na poziomie -1. Została wzniesiona na specjalnej platformie. Dzięki temu udało się optymalnie wykorzystać spadek gruntu, bez wkopywania całego parteru w zbocze.

Dla nadania budynkowi współczesnego charakteru, projektanci zaproponowali dwukondygnacyjne przeszklenie w strefie dziennej oraz duże okna w strefie nocnej, zlokalizowane od strony jeziora. Dało to możliwość wyeksponowania pięknej górskiej panoramy, rozpościerającej się tuż za oknem. Aby w pełni wykorzystać walory przyrody i atrakcyjnie doświetlić wnętrza, architekci zdecydowali się również na zaprojektowanie rzędu przeszkleń przechodzących ze ściany na połać dachu.

Wygląd budynku

Bryła budynku składa się z dwóch głównych elementów. Część dzienną projektanci nazwali "Domem Górnym". Założeniem projektowym było, aby ten element nawiązywał swoją formą do klasycznego wyobrażenia domu w krajobrazie górskim - z dwuspadowym dachem i drewnianym gontem na dachu i elewacji.

Część nocną natomiast stanowi "Dom Dolny", który został ustawiony prostopadle w stosunku do "Górnego". Ma on formę prostego prostopadłościanu wkopanego w zbocze i stanowi podstawę całego budynku.

Na części stropu "Domu Dolnego" zaplanowano taras obsługujący strefę dzienną. Zabieg ten pozwolił na ukrycie części domu od strony ulicy, a otwarcie jej jedynie na krajobraz poniżej.

Ważnym detalem jest wysokiej jakości drewniano-aluminiowa stolarka okienna, zapewniająca doskonałą izolacyjność termiczną i nadająca bryle nowoczesny, nieco industrialny charakter.

Wnętrza i ich funkcje

Strefa dzienna Większą część parteru zajmuje duża jednoprzestrzenna strefa dzienna. Poszczególne jej części, wraz ze zwiększającą się odległością od wejścia, nabierają coraz bardziej kameralnego charakteru.

Ze strefy wejściowej można się dostać wprost do części wypoczynkowej, która łączy się z tarasem, skąd jest widok na całą dolinę. Przemieszczając się w głąb domu, przechodzimy do jadalni oraz otwartej kuchni.

Na środku planu zlokalizowano schody prowadzące do sypialni oraz na antresolę z miejscem do pracy.

W salonie znajduje się dwustronny kominek, który może być wykorzystywany w domu w swojej podstawowej funkcji, jak również jako grill - od strony tarasu.

Strefa nocna Do strefy nocnej, znajdującej się na poziomie przyziemia, przechodzi się z salonu. W tej części znajdują się trzy przestronne sypialnie, z których otwiera się widok na jezioro. Na tym poziomie zaplanowano również taras. Część sypialną obsługuje jedna wspólna łazienka.

Autorzy:

Pracownia "Tomecki Bogdański Architekci" została założona w 2009 roku. Współtworzą ją architekci Roman Tomecki i Michał Bogdański. Obaj projektanci są absolwentami Wydziałów Architektury Politechniki Warszawskiej i Szczecińskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywali w renomowanych pracowniach w Anglii i Polsce. Są laureatami wielu międzynarodowych i polskich konkursów architektonicznych. Ich znakiem rozpoznawczym jest nowoczesna i elegancka architektura.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Górski dom nad zalewem