Projekt domu na stoku wzgórza

Michał Lipski, Agnieszka Cal-Hubska

Wzgórze, staw, odsunięta od ulicy działka... Wystarczy dobrze wykorzystać wszystkie atuty takiej lokalizacji, by powstało komfortowe miejsce do życia.

Widok na dom, staw i wzgórze od strony wjazdu na działkę
Widok na dom, staw i wzgórze od strony wjazdu na działkę
Biuro architektoniczne A-ZERO
Metryka projektu

Powierzchnia użytkowa: 174 m2+38,8 m2

Powierzchnia zabudowy: 175,8 m2

Wymiary działki: 31,4×59,3 m

Autorzy projektu: arch. Michał Lipski, arch. Grzegorz Syrek

Kontakt: tel. 71 344 53 08, 501 011 438; biuro@azero.pl

Średni koszt projektu indywidualnego w pracowni A-ZERO to ok. 18 tys. zł

Działka

Działka o nietypowej lokalizacji jest usytuowana w drugiej linii zabudowy, na stoku wzgórza. Jej północno-zachodnią część zajmuje sad, od strony wjazdu znajduje się rozległy staw. (zobacz plan działki) Największym atutem tego miejsca jest otwierający się ze stoku widok na okolicę. Ponieważ teren znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, właściciele mają obowiązek uzgadniania wszelkich działań budowlanych z konserwatorem zabytków. Dotyczyło to też prezentowanego projektu.

Plan miejscowy zezwalał na budowę budynku dwukondygnacyjnego (w tym poddasza) o wysokości do gzymsu maksymalnie 7 m (12 m w najwyższym punkcie), i przykrytego dwuspadowym dachem o kącie nachylenia 37-45°.

Inwestorzy

Właściciele działki mieli sprecyzowane oczekiwania co do programu funkcjonalnego i ogólnego rozmieszczenia pomieszczeń. Potrzebowali domu dla trzyosobowej rodziny, o powierzchni do 180 m2, ze spiżarnią, pralnią, osobną kotłownią i schowkami ułatwiającymi utrzymanie porządku. Budynek miał mieć duży zadaszony taras na poziomie terenu, z zejściem do oczka wodnego, oraz zadaszony balkon na piętrze. Inwestorzy chcieli, by ich dom miał formę nowoczesnego budynku o tradycyjnej, zwartej bryle, z użytkowym poddaszem pod dwuspadowym dachem.

Przedstawili też przekłady budynków, których forma im odpowiadała: nowoczesny budynek o tradycyjnej bryle (zwarta bryła, użytkowe poddasze pod dwuspadowym dachem)

Dom miał pomieścić trzyosobową rodzinę.

Założenia projektowe

Wymogi działki, oczekiwania inwestorów oraz zapisy planu miejscowego dały wiele konkretnych wytycznych do myślenia o funkcji oraz formie budynku i stanowiły punkt wyjścia do pracy nad projektem.

Przy planowaniu wnętrz najważniejsze było zapewnienie przebywającym w nich osobom widoku na piękną okolicę.

Wjazd na działkę od południowego-wschodu wymuszał znalezienie sposobu na oddzielenie strefy wejścia od planowanej obok części ogrodowej (rekreacyjnej).

Ograniczenie wielkości domu powodowało konieczność utrzymania w ryzach powierzchni komunikacji i rozmiarów pomieszczeń.

Głównym celem projektantów było pogodzenie wszystkich tych wymogów i stworzenie przejrzystego układu funkcjonalnego oraz oszczędnej i eleganckiej formy.

Wygląd budynku

Dom na stoku wzgórza może być atrakcyjny, funkcjonalny i ładnie wpasowany w teren. Jednak aby to osiągnąć, warto wybrać projekt indywidualny. Architekt może wówczas tak ukształtować bryłę budynku, by maksymalnie wykorzystać wszystkie atuty działki.

Dom ma rozrzeźbioną bryłę. Zwarta dwukondygnacyjna część mieszkalna łączy się z niższą bryłą garażu. Główną część urozmaica zadaszenie tarasu, częściowo przykrytego dachem płaskim i pergolą, oraz masywny komin kominka zewnętrznego, a także - z tyłu - ryzalit mieszczący klatkę schodową. Zabiegi te podkreś-lają indywidualny charakter domu.

Zgodnie z życzeniem inwestorów, na poddaszu wzniesiono wysoką ściankę kolankową (o maksymalnej wysokości jaką dopuszczał plan miejscowy), co zdecydowało o proporcjach budynku i było powodem zastosowania kolankowych okien połaciowych.

Brązowy kolor dachówki, zgodnie z wytycznymi miejscowego planu zagospodarowania, został ustalony w uzgodnieniu z konserwatorem zabytków.

Wnętrza i ich funkcje

Budynek ma czytelny, tradycyjny podział na część dzienną na parterze i prywatną na piętrze. W obu częściach zaplanowano pomieszczenia pomocnicze i gospodarcze tak, by zapewnić domownikom maksimum komfortu w codziennym funkcjonowaniu.

Część wspólna. Składa się z kuchni, jadalni, salonu i gabinetu oraz małej łazienki z prysznicem. (zobacz plan) Udało się zapewnić wszystkim pomieszczeniom mieszkalnym widok na rozległy krajobraz. Część dzienna powiększona jest dodatkowo o duży, osłonięty taras z kominkiem zewnętrznym lub grillem.

Na parterze znajdują się także pomieszczenia techniczne i gospodarcze, niezbędne w wygodnym współczesnym domu: garaż na dwa samochody, kotłownia, pralnia oraz spiżarnia przy kuchni.

Wejście do budynku zadaszone, i osłonięte z trzech stron, odpowiada klimatowi rejonów podgórskich. Wiatrołap, oprócz swojej pierwotnej funkcji, stanowi także bufor między częścią dzienną a garażem i kotłownią. Kuchnia, jadalnia, salon i częściowo komunikacja zostały połączone w jedno przestronne wnętrze z widokiem na panoramę wzgórz. Zaproponowany układ pozwolił prawie do minimum ograniczyć powierzchnię domowych korytarzy.

Część prywatna. Część prywatna mieści się na poddaszu. (zobacz plan) Znajdują się tu dwie sypialnie (rodziców i dziecka) oraz pokój rekreacyjny, oddzielony od korytarza przeszkloną ścianą. Drzwi balkonowe z tego pokoju wychodzą na zadaszony balkon - z którego podobnie jak z dołu - można podziwiać panoramę wzgórz.

Sypialnia rodziców połączona jest z garderobą. Układ funkcjonalny umożliwia przerobienie pomieszczenia gospodarczego na łazienkę, i ewentualne połączenie jej poprzez garderobę z sypialnią.

W pobliżu sypialni dziecka zaplanowano praktyczny schowek gospodarczy, który może być też łatwo przerobiony na garderobę bezpośrednio połączoną z pokojem.

Poddasze zostało zaprojektowane w taki sposób, by dało się - w razie potrzeby- zaadaptować je na potrzeby rodziny czteroosobowej.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Projekt domu na stoku wzgórza