Temperatura wody w podgrzewaczu a bakterie Legionella

Michał Roguszczak

W podgrzewaczach o pojemności 5-15 l, w których na ogół dość często występuje wymiana wody, zagrożenie bakterią z rodziny Legionella jest mniejsze niż w dużych zasobnikach.

Michał Roguszczak - product manager w firmie Junkers Grup Bosch, produkującej urządzenia grzewcze
Michał Roguszczak - product manager w firmie Junkers Grup Bosch, produkującej urządzenia grzewcze
Fot. Filip Klimaszewski/Agencja Gazeta
Legionella osadza się najczęściej na dnie większych zbiorników podgrzewaczy pojemnościowych wody, jak również w przewodach instalacji - zwłaszcza, kiedy zbiornik jest usytuowany w dużej odległości od punków poboru wody. Bakteria może się dostać do naszych dróg oddechowych na skutek wdychania pary powstającej podczas brania natrysku lub kąpieli w wannie i być przyczyną chorób podobnych w przebiegu do zapalenia płuc. Legionella rozwija się najlepiej w temperaturze 35-40°C, w ciągu 2-6 dni. Żeby się pozbyć bakterii, konieczna jest okresowa dezynfekcja termiczna wody, najlepiej cotygodniowa. Temperatura zalecana do przegrzania wody powinna wynosić według najnowszych przepisów prawa budowlanego nie mniej niż 70°C i nie więcej niż 80°C. Droższe podgrzewacze mają automatyczną funkcje okresowej dezynfekcji, którą zapisujemy w pamięci urządzenia. W tańszych modelach z ręczną regulacją musimy ją samodzielnie ustawić. Niestety, powyżej 55°C intensywnie odkłada się kamień na grzałce podgrzewacza, która dość szybko się wtedy przepala i trzeba ją częściej wymieniać.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Temperatura wody w podgrzewaczu a bakterie Legionella