Rodzaje kompostu
Z domowych i ogrodowych resztek można przygotować dwa rodzaje kompostu - gospodarski i ziemię liściową.
Ziemię liściową otrzymujemy kompostując przez dwa-trzy lata opadłe liście drzew (oprócz liści dębów, orzecha włoskiego i olszy, które zawierają garbniki). Nadaje się do wzbogacania ziemi ogrodowej i doniczkowej.
Jak wygląda dobry kompost
Dojrzały, prawidłowo przygotowany kompost przypomina po prostu żyzną glebę. Ma ciemnobrązowy kolor i przyjemnie pachnie leśną ziemią, jest lekko wilgotny, ale nie mokry, i dość sypki. Rozkładamy go jesienią na oczyszczonych grządkach. Powinna to być ostatnia czynność w sezonie prac ogrodniczych stanowiąca zarazem początek nowego roku uprawy. Po opróżnieniu pojemnika zaczynamy kompostowanie od nowa.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>- Więcej o: