AGD: Jaką lodówkę wybrać?

red.

Lodówka to podstawowy element wyposażenia kuchni. W naszym poradniku odpowiadamy na pytania, które warto sobie zadać przed zakupem tego urządzenia.

Wieszak na butelki, dzięki któremu nie zabierają one miejsca potrzebnego na inne produkty. Fot. Teka
Wieszak na butelki, dzięki któremu nie zabierają one miejsca potrzebnego na inne produkty.
Fot. Teka

Lodówka wolno stojąca czy do zabudowy?

W sprzedaży najwięcej jest lodówek wolno stojących (zarówno jedno-, jak i dwudrzwiowych). W razie potrzeby taką lodówkę można przestawić, ale duże urządzenie czasem trudno dopasować do wystroju kuchni. Ten problem rozwiązują modele do zabudowy, które mogą mieć front taki jak inne szafki. Są jednak mniej więcej o 20 proc. droższe niż wolno stojące.

Lodówka duża czy mała?

To pytanie głównie o pojemność urządzenia. Na jedną osobę należy przeznaczyć 120-130 litrów pojemności i dodawać po 30 litrów na każdą następną. Jeżeli więc w rodzinie są cztery osoby, chłodziarka powinna mieć co najmniej 210 litrów. Jeśli chodzi o wielkość zamrażarki, dobierajmy ją w zależności od tego, ile mrożonek zwykle przechowujemy.

W modelach z dolną zamrażarką mamy łatwiejszy dostęp do produktów znajdujących się w chłodziarce, a w zamrażarce, zwykle sporej - dużo miejsca. Z chłodziarki, do której sięgamy wiele razy w ciągu dnia, korzysta się wtedy komfortowo, bez schylania się. Kupując wysoki model, zwróćmy uwagę, czy większość domowników będzie mogła swobodnie sięgać do najwyższych półek. W urządzeniach z zamrażarką na górze dostęp do produktów w chłodziarce jest mniej wygodny, ponieważ trzeba się schylać do dolnych półek. Zamrażarka górna jest najczęściej mniejsza niż dolna; ma jedną lub dwie półki oraz czasami półki na drzwiach.

Lodówka side by sidefot. Teka

Jaka klasa energetyczna lodówki?

Lodówka pracuje nieustannie prawie przez cały rok. Dlatego jej klasa energetyczna wpływa na wysokość naszych rachunków za prąd (pobór prądu zależy także od pojemności danego modelu).

Informacja o klasie efektywności energetycznej znajduje się na etykiecie urządzenia. Klasa ta określa zużycie energii elektrycznej w odniesieniu do normy ustalonej przez Unię Europejską. Najbardziej oszczędne są lodówki klasy A+++. Klasa D (w przypadku chłodziarek) lub nawet G (w przypadku lodówek do przechowywania win) oznaczają najniższą energooszczędność. Plus przy literze A oznacza, że dane urządzenie zużywa mniej więcej o 10 proc. mniej energii niż urządzenie klasy A (analogicznie urządzenie klasy A++ zużywa o 20 proc. mniej energii itd.). Możemy spotkać również oznaczenia: A-10%, A-20% oraz A-30%, co odpowiada klasom: A+, A++ oraz A+++.

Przykład: lodówka klasy A o pojemności 200 l zużywa 270-320 kWh rocznie, klasy B do 500 kWh. Lodówki klasy A+++ pobierają do 200 kWh rocznie, co oznacza, że zamieniając lodówkę klasy B lub C na energooszczędną A+++, możemy zaoszczędzić 150-200 zł rocznie. W granicach 1100- 1300 zł kupimy lodówkę nawet w klasie A++. Na urządzenie klasy A+++ trzeba mieć ok. 2000 zł.

Czy ważna jest liczba termostatów w lodówce?

Tak! Urządzenie z dwoma termostatami pozwala bowiem na osobne ustawienia temperatury dla części chłodzącej i mrożącej. Można więc zaprogramować temperaturę oddzielnie dla chłodziarki i dla zamrażarki, a także wyłączyć samą zamrażarkę do rozmrożenia. Takie lodówki zużywają jednak więcej energii niż analogiczne modele z jednym termostatem.

Jakie półki w lodówce są najwygodniejsze?

Mogą być zrobione ze szkła, tworzywa sztucznego lub metalowych prętów. Szklane i plastikowe mają tę zaletę, że ustawiony na nich otwarty jogurt lub sok po przewróceniu się nie zaleje żywności leżącej na niższych poziomach. W większości modeli można regulować wysokość ustawienia półek, niekiedy również je składać lub pochylać.

Jakie funkcje i udogodnienia w lodówce są przydatne?

- Automatyczne rozmrażanie. Obecnie funkcję tę ma większość lodówek - szron osadzający się na tylnej ściance jest rozmrażany samoczynnie (co oszczędza nam sporo pracy); powstająca woda spływa do pojemnika, skąd wyparowuje. Najnowocześniejsze są modele bezszronowe, z systemem NoFrost: urządzenie samo kontroluje poziom wilgotności w chłodziarce (rzadziej w zamrażarce), a dzięki osuszaniu i wymianie powietrza szron się nie osadza na ściankach. Wnętrze lodówki jest wentylowane, a wilgotne powietrze kierowane do skraplacza. W tak suchym środowisku produkty dłużej zachowują świeżość.

- Szybkie chłodzenie i rozmrażanie.
Pozwala na niemal natychmiastowe obniżenie temperatury w chłodziarce, co się przydaje, gdy chcemy schłodzić większe ilości produktów. Podobną funkcją jest szybkie zamrażanie.

- Komora zero stopni. Specjalna szuflada w chłodziarce lub między chłodziarką a zamrażarką, w której panuje niższa temperatura niż w pozostałych częściach urządzenia - zwykle około 0 st. C. Sprzyja to dłuższemu przechowywaniu produktów o krótkim czasie przydatności do spożycia, np. wędlin, drobiu, ryb.

- Powłoka antybakteryjna. Najczęściej są to związki srebra pokrywające wnętrze lodówki. Uwalniające się jony srebra hamują rozwój bakterii, grzybów i pleśni.

- Funkcja wakacje. Umożliwia zmniejszenie mocy chłodziarki, np. na czas naszego wyjazdu. Temperatura w komorze wewnętrznej jest wtedy utrzymywana na poziomie około 12 st. C, co zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu wewnątrz urządzenia. Funkcja ta pozwala na ograniczenie zużycia energii, a jednocześnie eliminuje konieczność całkowitego wyłączenia pustej lodówki.

Lodówki: Co oznaczają gwiazdki?

Informują o możliwej do osiągnięcia temperaturze w zamrażarce. Im jest ich więcej, tym niższa temperatura, a tym samym dłuższy czas przechowywania produktów spożywczych.

* Temperatura około -6 st. C: umożliwia krótkotrwałe (do tygodnia) przechowywanie mrożonych produktów.

* * Temperatura około -12 st. C: można w niej przechowywać produkty do miesiąca.

* * * Temperatura około -18 st. C: umożliwia przechowywanie produktów nawet do 12 miesięcy.

* * * * Temperatura poniżej -24°C: odpowiednia do głębokiego zamrażania produktów, które przechowamy przez bardzo długi czas - powyżej roku. Taką możliwość zapewnia większość współczesnych chłodziarko-zamrażarek.

Warto wiedzieć

Aby lodówka nie przeszkadzała w codziennym życiu, należy wybrać model, który wytwarza hałas na poziomie około 38 dB. Im niższa wartość, tym ciszej pracuje urządzenie. Informacje znajdziemy na etykiecie.

Lodówka powinna stać z dala od piekarnika czy kaloryfera (musi je dzielić co najmniej jedna szafka). Boczna i tylna ścianka powinny znajdować się ok. 10 cm od ściany. Zapewnia to prawidłowy obieg powietrza i odprowadzenie ciepła.

Skomentuj:

AGD: Jaką lodówkę wybrać?