Wykonanie i stylizacja: Magdalena Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
150 g masła, 2 jajka + 1 białko, 80 g cukru, 180 g mąki, 3 łyżki mleka, 100 ml mocnej kawy, 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów Kamis, 1 opakowanie suszonych drożdży, szczypta soli, masło i bułka tarta do przygotowania naczynia na krem: 150-180 g sera mascarpone, 1 pełna łyżeczka kawy mielonej lub instant, 2 łyżki brandy, 2 łyżki cukru
Masło kroimy na kawałki i topimy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy stopione masło, mąkę, mleko, kawę, przyprawę do kawy i deserów, drożdże i sól. Dokładamy pianę ubitą z 3 białek i delikatnie mieszamy. Ścianki naczynia o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem do wysokości 4 cm i posypujemy bułką tartą. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy naczynia i wykładamy nim dno. Masę przekładamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. godziny. Przygotowujemy krem, dobrze mieszając podane składniki. Gotowy krem odstawiamy na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto wystygnie, smarujemy jego wierzch kremem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).