Łosoś grillowany

Przepisy i stylizacja: Tomek Woźniak, zdjęcia: Marcin Klaban, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2,5 kg łososia (wypatroszonego i oczyszczonego), 1 cytryna, 1 pęczek bazylii, sól, pieprz, 4-6 łyżek oliwy (dla 6-8 osób)

27.04.2009
Fot. Marcin Klaban / AG
W środek łososia wkładamy pokrojoną w plasterki cytrynę i pęczek bazylii. Nacieramy solą i pieprzem. Skórę łososia nacinamy i smarujemy oliwą. Grillujemy lub pieczemy przez 30 min z każdej strony. Łosoś powinien być w środku lekko różowy. Podajemy z batatami lub ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej na rozżarzonym węglu.

    Więcej o:

Skomentuj:

Łosoś grillowany