Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kurczak z mandarynkami

Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

300 + 100 ml soku z mandarynek, 5 łyżek miodu, 50 ml sosu sojowego, 4 łyżki świeżo otartej skórki z mandarynki , 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chilli, 50 ml posiekanej trawy cytrynowej, 3 łyżki listków tymianku, 3 łyżki startego świeżego imbiru, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka grubej soli morskiej, 1,5 kg kurczaka podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości (dla 4 osób)

15.05.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , GRILL W OGRODZIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Łączymy 300 ml soku mandarynkowego, miód i sos sojowy i gotujemy ok. 20 min, aż płyn uzyska objętość 100 ml. Mieszamy go z połową skórki z mandarynki i papryczką. Pozostałe 100 ml soku mandarynkowego mieszamy z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą i wlewamy do żaroodpornego naczynia. Następnie wkładamy do niego kurczaka i obtaczamy go w marynacie. Przykrywamy i marynujemy co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzewamy grill. Wyjmujemy kurczaka, zdejmując z niego zioła. Pieczemy mięso przez ok. 20 min, co jakiś czas obracając. Następnie obtaczamy kurczaka w sosie miodowo-sojowym i pieczemy jeszcze po 2 min z każdej strony. Podajemy wraz z pozostałym sosem miodowym.

    Więcej o:

Skomentuj:

Kurczak z mandarynkami