Jaki kolor wybrać do kuchni? Meble kuchenne i ściany w kolorze
Jaki kolor wybrać do kuchni? Jaki kolor szafek, a jaki kolor ścian wybrać? To najważniejsze pytania, jakie należy sobie zadać w czasie urządzania kuchni.
Ogólna zasada jest prosta: im mniejsza kuchnia, tym jaśniejsze barwy, bo one optycznie ją powiększą. W przestronnej można sobie pozwolić na więcej. Jasne kolory pozwolą też rozjaśnić ciemną kuchnię bez okna, pozbawioną dopływu naturalnego światła (bardziej „inwazyjnym” sposobem jest otwarcie jej na pokój dzienny). Zasada zasadą, ale... przecież nikt nikomu nie zabroni urządzić małej i ciemnej kuchni, jeśli tylko będzie przytulna i przyjazna domownikom – bo to o ich komfort przede wszystkim chodzi.
Białe kuchnie na nowo
Białe kuchnie wciąż cieszą się dużą popularnością. Ich dużą zaletą jest uniwersalność. Biel łatwo jest przełamać kolorowymi dodatkami, a nawet urządzeniami AGD. Dodatki możemy co jakiś czas wymienić, by nadać pomieszczeniu nowy ton bez konieczności malowania ścian i wymiany frontów szafek. Z bielą znakomicie komponują się wszelkie inne barwy i to w najbardziej szalonych wariantach – nie psując ogólnego wrażenia i nie powodując wrażenia kolorystycznego bałaganu.
Jaki kolor wybrać do kuchni?
Kuchnie kolorowe wyglądają znacznie ciekawiej. Trzeba jednak pamiętać, że są mniej neutralne, co jest ważne zwłaszcza w aneksach otwartych na salon. Ale gdy już postawimy na kolor, czym kierować się przy jego wyborze? To zależy, czy chcemy kuchnię optycznie ukryć w strefie dziennej – wtedy warto ją zgrać z kolorystyką całego wnętrza, czy też wyeksponować – wówczas użyjmy odmiennych barw niż dominujące w pomieszczeniu. Można zdecydować się na wystrój monochromatyczny, czyli utrzymany w jednej barwie (co nie wyklucza zastosowania wielu jej odcieni) albo do koloru dominującego dodać zupełnie inny, np. kontrastowy. Dla osób, którym biała kuchnia wydaje się zbyt monotonna, a boją się ciemnych i mocnych barw, najlepszym wyjściem będą pastele – rozbielone odcienie przyjazne dla oczu, niemęczące wzroku.
Jak widać, wiele jest przepisów na idealny zestaw kolorystyczny, ale bez względu na trendy i zwyczaje zachowajmy zdrowy rozsądek i po prostu wybierajmy takie barwy, wśród których dobrze się czujemy. W końcu w kuchni spędzamy naprawdę sporo czasu!
Kolor w kuchni a styl
Każda epoka miała swoje ulubione kolory, w które „ubierała” wnętrza. Grecy ukochali pawioniebieski, Rzymianie róż pompejański. W rokokowych buduarach dominowały pastele, żółty i bordo. W georgiańskiej Anglii popularne były butelkowe zielenie łączone z drewnem w naturalnym odcieniu. Wybór koloru zależał często od dostępu do minerałów, z których pozyskiwano barwniki (błękit otrzymywano z lapis lazuli, żółć z siarczka arsenu, fiolet z małż). Albo od symboliki, którą danym barwom przypisywano. Dziś, dzięki odkryciu XIX-wiecznego naukowca Henry’ego Perkinsa, zestawia się tysiące związków węgla, tworząc nowe pigmenty. Które wybierzecie?
Monika Utnik-Strugała, redaktorka
Zanim zdecydujesz się na kolor
- We wnętrzach nowoczesnych, w nowym budownictwie dobrze wyglądają zestawienia barw kontrastowych; sprawdza się też kolorystyczna asceza, czyli szarość i biel.
- W pomieszczeniach klasycznych, umeblowanych ciężkimi mieszczańskimi sprzętami, nasycony kolor może podkreślać stylowy wystrój; pastele z kolei dodadzą lekkości.
- Modny obecnie uniwersalny eklektyzm lubi pastele i kolory ziemi, które pomagają spełniać marzenia o domowym azylu; w takich wnętrzach unikajmy ekstrawagancji.
Michał Grzelak, architekt
- Więcej o: