Czy warto postawić na kuchenne kafle podłogowe?
Wiosna to idealny czas na remont. Przyroda budzi się do życia, a my mamy głowę pełną nowych pomysłów. Dlaczego nie zacząć od remontu kuchni i zmiany płytek kuchennych na nowe? Przyjrzyjmy się bliżej kuchennym kaflom podłogowym.
Płytki – najlepszy wybór do kuchni
Kiedy już podejmiemy decyzję o chęci zmiany wyglądu kuchni, czeka nas podjęcie wielu kolejnych decyzji, dotyczących konkretnych elementów wystroju wnętrza. Jednym z ważniejszych wyborów przed którym stajemy, dotyczy materiału podłogowego. Jeśli chodzi o podłogę w kuchni, zdecydowanie warto postawić na klasyczne płytki. Kuchenna powierzchnia podłogowa jest bowiem stale narażona na liczne zabrudzenie i zwilgotnienie. Powierzchnia pokryta płytkami jest zdecydowanie bardziej odporna na brudne niespodzianki i wilgoć niż naturalne podłogi drewniane czy panele podłogowe. Dobrze dobrane płytki podłogowe do kuchni, poza funkcją estetyczną mają więc też wpływ na codzienne prace kuchenne, a także na bezpieczeństwo w tym pomieszczeniu. Z podłogą kuchenną wyłożoną płytkami możemy bez obaw oddać się kulinarnym eksperymentom, nie zważając na zabrudzenia! Mnogość kolorów i rodzajów płytek podłogowych z pewnością pozwoli nam dobrać te, spełniające wszystkie nasze oczekiwania.
Jaka kolorystyka?
Wybór płytek kuchennych przeznaczonych na podłogę warto dokładnie przemyśleć i dopasować do całości wnętrza. Oferta płytek podłogowych jest dziś bardzo szeroka i możemy wybierać z setek, a nawet tysięcy przepięknych wzorów i kolorów. Niezwykle szeroką ofertę ma choćby sklep Carrea.pl, gdzie znajdziemy kafle wysokiej jakości wielu producentów. Jeśli chcemy optycznie powiększyć małą kuchnię, warto postawić na płytki w jasnych barwach. Jasne kolory rozświetlą pomieszczenie i nadadzą mu lekkości. W takiej roli idealnie sprawdzą się płytki beżowe, jasne płytki marmuropodobne, czy też imitujące jasny kamień. Taka opcja jest jednocześnie elegancka i ponadczasowa. Jeśli powierzchnia kuchni nas nie ogranicza, warto rozważyć zastosowanie odważniejszych kolorów i wzorów. Ciekawym rozwiązaniem będą brązowe, drewnopodobne kafle, nawiązujące do kolorów natury. Innym nietuzinkowym rozwiązaniem są też płytki podłogowe do kuchni w kolorze grafitowym, imitujące metal.
Surowce kafli podłogowych
Generalnie płytki podłogowe dostępne są w dwóch wariantach surowca. Możemy wybierać między terakotą i gresem. Wprawdzie istnieją także płytki glazurowe, jednak nie są one polecane na powierzchnie podłogowe z uwagi na zdecydowanie większą kruchość. Terakota (cotto) charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia. Od terakoty jeszcze twardsze są płytki gresowe. Wybierając płytki podłogowe do kuchni należy pamiętać, że podłoga kuchenna poza zabrudzeniami i wilgocią narażona jest też na spadanie ciężkich przedmiotów, dlatego warto postawić na tworzywo dobrej jakości. Jeśli chodzi o wykończenie płytek, do najpopularniejszych należą wykończenie matowe oraz połysk. Bardzo ciekawą propozycją jest też wykończenie lapatto, które łączy w sobie cechu obu powyższych. Płytki lapatto mają połyskującą powierzchnię, która przepleciona jest wypukłymi matowymi fragmentami, co nadaje takim kaflom niebanalny wygląd pół matu i pół połysku. Ostateczny wybór płytek podłogowych do kuchni ograniczony jest tak naprawdę jedynie przez naszą fantazję oraz posiadany budżet.
- Więcej o:
Urządzenia kuchenne Signature Kitchen Suite: luksus i innowacje
Żaluzje do kuchni. Jakie wybrać? Jakie będą najlepsze?
Odśwież swoją kuchnię: jak nadać nowe życie sercu domu?
Jak zrobić tabletki do zmywarki?
Jak dbać o zlewozmywak?
Nowa kolekcja armatury kuchennej marki Tres: innowacja, design i adaptacyjność
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła