Jak korzystać z lodówki, aby dbać o środowisko i oszczędzać?
Myśląc o ekologicznych sprzętach w naszej zielonej kuchni, przede wszystkim uwzględniamy aspekt energooszczędności. Kupowanie takich urządzeń to jeden z głównych sposobów na zastosowanie proekologicznych rozwiązań w naszym codziennym życiu. Bardzo ważne jest, by wziąć to pod uwagę przy wyborze nowej lodówki, ponieważ są one jednymi z najbardziej energochłonnych urządzeń w gospodarstwie domowym.
Nie jest więc zaskoczeniem, że wielu producentów lodówek podjęło znaczne wysiłki, aby łatwiej było nam troszczyć się o planetę i równocześnie obniżyć rachunki za prąd i wodę. W porównaniu do tych produkowanych ponad 10 lat temu, obecnie lodówki są znacznie bardziej przyjazne środowisku, ponieważ gwarantują wydajną i energooszczędną pracę urządzeń.
Ograniczanie zużycia energii i wyrzucanej żywności
Wraz z rosnącą ilością globalnych problemów środowiskowych i społecznych, energooszczędność sprzętów kuchennych to za mało. Jednym z ogromnych problemów z jakim aktualnie się mierzymy jest marnowanie żywności. Około 30% całej wyprodukowanej żywności jest obecnie wyrzucana i szkodzi środowisku. Mimo tego, że ponad połowa społeczeństwa wykazuje chęć niemarnowania żywności, to w dalszym ciągu robimy zbyt duże, nieprzemyślane zakupy, przechowujemy produkty nieprawidłowo i wyrzucamy je, gdy nie wyglądają już idealnie.
Jak oszczędzać? Nie wypełniaj lodówki po brzegi
Lodówka potrzebuje cyrkulacji powietrza, aby utrzymać żywność w równomiernej temperaturze. Układanie produktów zbyt ciasno może sprawić, że niektóre z nich będą zbyt zimne lub nawet zamarzną, a inne z powodu nadmiernego ciepła nie zachowają swojej świeżości. Staraj się, aby lodówka była wypełniona w około 2/3 objętości.
Nie wkładaj ciepłego jedzenia
Przed włożeniem do lodówki żywności powinna ona wystygnąć. Im mniej pracy musi wykonać lodówka, by schłodzić jedzenie, tym mniej energii zużyje.
Ogranicz do minimum czas, kiedy drzwi lodówki są otwarte
Im dłużej drzwi są otwarte, tym więcej zimnego powietrza ucieka i tym więcej energii jest potrzebne do ponownego obniżenia temperatury.
Reguluj temperaturę
Upewnij się, że temperatura nie jest zbyt niska. Lodówki nie powinny być ustawione na temperaturę niższą niż 5ºC, a zamrażarki na mniej niż -18ºC. Ustawienie zbyt niskiej temperatury sprawi, że zużyjemy więcej energii, natomiast zbyt wysokie temperatury prowadzą do przedwczesnego psucia się żywności.
Do chłodzenia lodówki użyj mrożonek
Jeśli rozmrażasz jedzenie z zamrażarki, włóż je do lodówki. Pomaga to chłodzić lodówkę bez zużycia energii.
Zadbaj o czystość wszystkich elementów lodówki
Zatkanie przez zabrudzenie któregoś z otworów w lodówce sprawia, że dopływ zimna może być ograniczony, przez co sprzęt w celu schłodzenia zużywa więcej energii.
Zapewnij lodówce wystarczającą ilość miejsca
Upewnij się, że lodówka ma wokół siebie wystarczająco dużo miejsca na cyrkulację powietrza i trzymaj ją z dala od zewnętrznych źródeł ciepła, w tym również od słońca.
Stosowanie nowoczesnych rozwiązań
Poza ogólnymi zasadami, jakie należy na co dzień stosować w naszych kuchniach, by jak najmniej jedzenia trafiało do kosza, warto również zdecydować się na sprzęt AGD, który przy jednoczesnym oszczędzaniu wody i energii pozwoli nam ograniczyć ilość marnowanej żywności. A wszystko to dzięki nowoczesnym funkcjom, które znajdziemy między innymi w lodówkach marki Electrolux. Zapewniają one doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej, dzięki czemu nie trafia ono do śmieci.
- Szuflada NaturaFresh™ gwarantuje świeższe produkty aż do trzech razy dłużej. Komora chłodziarko-zamrażarki NaturaFresh może utrzymywać temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb. Temperaturę i wilgotność możemy dodatkowo regulować, co gwarantuje doskonałe warunki do przechowywania różnych produktów. W efekcie żywność zachowuje konsystencję i smak, jak świeżo po zakupie.
- Eko - duża szuflada. Specjalnie zaprojektowana szuflada na warzywa MaxiBox, umożliwia przechowywanie w chłodziarce nawet największych produktów. Dzięki temu pozwala łatwo i efektywnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Zmieści się w niej nawet cały arbuz.
- Technologia TwinTech NoFrost. Dzięki zintegrowanemu systemowi LowFrost w chłodziarko-zamrażarce, możliwe jest kontrolowanie oszronienia. System redukuje gromadzenie się lodu, dzięki czemu wymaga ona rzadszego rozmrażania. Powstrzymanie gromadzenia się szronu, zapewnia też pełną dbałość o produkty. Dodatkowo, dzięki chłodziarko-zamrażarce z technologią TwinTech od marki Electrolux produkty zachowują idealną świeżość nawet po 7 dniach.
- Technologia Cooling 360°. Zapewnia stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, aby produkty dłużej zachowywały oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze. Dodatkowo, ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę, szczególnie w przypadku otwierania drzwi chłodziarki.
- Półka SpinView. Jednym z powodów psucia się żywności jest to, że często zapominamy o produktach znajdujących się na tyle lodówki. Odpowiedzią na ten problem jest półka SpinView firmy Electrolux, którą można obracać o 360 stopni. W taki sposób uzyskujemy wygodny dostęp do wszystkich przechowywanych składników – bez potrzeby ich przekładania.
Lodówki przyjazne dla środowiska muszą być więcej niż tylko energooszczędne
Rzecz w tym, że energooszczędność nie jest jedyną miarą, za pomocą której można ocenić, czy lodówka jest przyjazna dla środowiska. Warto zwrócić uwagę także na materiał, z którego są wykonane czy innowacyjne funkcje umożliwiające prawidłowe przechowywanie żywności. Jako świadomi konsumenci, przy wyborze nowej lodówki powinniśmy brać pod uwagę wszystkie te aspekty i zaczynając od naszej kuchni, zadbać o dobro całej planety.
- Więcej o:
Jak zrobić tabletki do zmywarki?
Jak dbać o zlewozmywak?
Nowa kolekcja armatury kuchennej marki Tres: innowacja, design i adaptacyjność
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych