Kuchnia fornirowana
Kuchnia fornirowana zachwyca elegancją i ponadczasowym pięknem. Fornir jest szlachetnym materiałem wykończeniowym, dlatego meble nim pokryte, podobnie jak zrobione z litego drewna, wyglądają niezwykle atrakcyjnie. Ponadto dodają wnętrzu przytulności i świetnie komponują się z bielą, modną szarością, czernią oraz nie mniej popularnym, surowym betonem. Zobacz, jak może wyglądać nowoczesna kuchnia fornirowana.
Kuchnia fornirowana
Fornir to piękne i szlachetne wykończenie kuchennej zabudowy. Meble fornirowane, podobnie jak te zrobione z litego drewna, wyglądają bardzo atrakcyjnie i dodają wnętrzu przytulności. Oto, co warto wiedzieć o tej okleinie.
Zobacz także: Fornir: sztuka zdobienia mebli. Wszystko o fornirze >>
Kuchnia fornirowana: Zebrano
Zebrano pochodzi z Afryki Środkowej. Jest to drewno bardzo trwałe, odporne na uszkodzenia, a ze względu na dużą zawartość naturalnych żywic - także na wilgoć. Ma żółto-brązowy kolor i charakterystyczne ciemnobrązowe żyłki. W tej kuchni fornirowane są nie tylko fronty szafek (drewno zestawiono z gładkimi frontami z mlecznego szkła), ale także stół.
Zobacz także: Naprawiamy uszkodzony fornir >>
Kuchnia fornirowana: Dąb Europejski
Dąb europejski charakteryzuje się delikatnym usłojeniem o jasnobeżowej barwie. Tutaj ramy frontów zrobiono z litego drewna, fornirowane są tylko płyciny.
Kuchnia fornirowana: Palisander
Palisander pochodzi z Afryki, Ameryki Południowej, Indii i Indonezji. Bardzo dekoracyjne drewno w czekoladowo-brązowych odcieniach, z efektownym rysunkiem słojów. Doskonale wygląda w zestawieniu z czarnym szkłem.
Kuchnia fornirowana: Orzech
Orzech pochodzi z Ameryki Północnej i Kanady. Jest to twarde i wytrzymałe drewno o barwie od jasno- do ciemnobrązowej, z ciemnymi smugami.
Kuchnia fornirowana: Sosna syberyjska
Sosna Syberyjska, zwana też limbą lub cedrem syberyjskim. To rzadki fornir (gatunek zagrożony!), a szkoda, bo wzór ma wyjątkowo dekoracyjny. Dobrze wygląda zestawiony z jednobarwnymi jasnymi powierzchniami, np. - tak jak tutaj - z posadzką z polerowanego gresu i oliwkowymi frontami laminowanych szafek.
Kuchnia fornirowana: 10 pytań o fornir
Odpowiada: Asia Real-Studzińska/StudiolokoZ
- Co to jest fornir?
To cienkie płaty drewna (grubości od 0,6 do 3 mm), uzyskiwane przez jego skrawanie (ścinanie wierzchniej warstwy). Robi się go z około dwustu szlachetnych gatunków drewna o atrakcyjnym usłojeniu, krajowych i egzotycznych. Nazywany też bywa okleiną naturalną.
- Na co się nakleja tak cienkie płaty drewna?
Zarówno na płytę drewnopochodną (MDF, wiórową), jak i na drewno, zwykle gorszego gatunku (np. sosnowe).
- Czym fornir się różni od laminatu?
Fornir to w stu procentach drewno, a laminat wytwarza się z włókien sztucznych i mineralnych. Często ma wzór naśladujący drewno - dlatego materiały te bywają mylone.
- Co to jest fornir modyfikowany?
Mówi się o nim: rekonstruowany, ze względu na sposób, w jaki jest uzyskiwany. Najpierw skleja się ze sobą kilka warstw forniru, a z tak powstałej kłody skrawa cienkie plastry. Ten materiał ma powtarzalny, regularny rysunek słojów oraz równy kolor (w naturalnym fornirze usłojenie i barwa nie są jednolite, tak jak w litym drewnie).
- Jakie są sposoby wykańczania forniru?
Zabezpiecza się go tak samo jak drewno: lakierem (połysk, mat, półmat), bejcą lub woskiem, co chroni przed działaniem panującej w kuchni wilgoci.
- Czy fornir może być barwiony, czy też oferowany jest tylko w naturalnym kolorze drewna?
Może być i taki, i taki. Bywa również patynowany lub przecierany, co daje efekt starych mebli.
- Jaka jest trwałość forniru?
Okleiny wysokiej jakości, zwłaszcza z drewna egzotycznego, są twarde i odporne na wilgoć, dlatego fornirowane meble długo wyglądają jak nowe (o ile zostały starannie wykonane i wykończone). Forniry gorszej jakości, a do tego lakierowane, bywają podatne na zarysowania. Mogą się również odklejać i kruszyć na brzegach.
- Co zrobić z uszkodzonym fornirem?
Mały odstający kawałek wystarczy posmarować cienką warstwą kleju i docisnąć do mebla. Gdy uszkodzenie jest większe, wycinamy nożykiem uszkodzony fragment i wklejamy łatkę w kształcie ubytku, zrobioną z forniru tego samego gatunku (kupimy go w sklepach dla majsterkowiczów).
- Jak pielęgnować fornirowane meble?
Tak jak drewniane: miękką ściereczką, używając środków przeznaczonych do czyszczenia i konserwacji drewna.
- Ile kosztują fornirowane meble?
Ogólnie rzecz biorąc, są droższe od laminowanych i foliowanych, ale tańsze od tych z litego drewna. Cena zależy jednak od rodzaju i gatunku wszystkich materiałów, z jakich został zrobiony mebel, sposobu jego wykończenia itp.
- Więcej o:
Jak oddzielić kuchnię od salonu?
Franke K-Link - technologia w służbie inteligentnego gotowania
Wyposażenie kuchni. Jak wybrać meble i sprzęt AGD na lata?
Meble modułowe do kuchni – nowoczesne rozwiązanie na miarę potrzeb
Mozaika ceramiczna w kuchni – praktyczne piękno i funkcjonalność
Czarne AGD – elegancja i nowoczesność w aranżacji kuchni
Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Kawa na wiele sposobów - parzenie i podawanie