Nowoczesna stodoła – stylowa oaza spokoju dla rodziny

Redakcja/mat. prasowe

Ta nowoczesna stodoła zyskała elegancki i nietuzinkowy wystrój wnętrz za sprawą projektu przygotowanego przez architektów z pracowni MIKOŁAJSKAstudio. Podział funkcjonalny został w pewien sposób narzucony - a to za sprawą bryły budynku, stworzonej poprzez połączenie ze sobą dwóch form zwieńczonych dwuspadowymi dachami. W środku nie da się uciec przed skojarzeniem z tradycyjną stodołą, do której w luźny, ale czytelny sposób nawiązują wysokie sufity wykończone drewnianymi panelami. Wykorzystanie dębowych desek stało się punktem wyjścia do opracowania całej aranżacji - stanowią one niejako bazę koncepcji. Sprawdźmy, jak ta nowoczesna stodoła prezentuje się w środku.

Nowoczesna stodoła - podział funkcjonalny

Prezentowana nowoczesna stodoła składa się tak naprawdę z dwóch segmentów, które zostały połączone ze sobą za pomocą wewnętrznego korytarza oraz dużego tarasu. Hol wejściowy prowadzi nas w dwóch kierunkach. Jeden wiedzie do strefy dziennej, w której zaprojektowano wygodny salon, część jadalnianą oraz kuchnię - każda z funkcji płynnie przechodzi w kolejną, aby utworzyć jedną, spójną całość. Kiedy skierujemy się od wejścia w drugą stronę, natrafimy z kolei na strefę prywatną - na parterze składają się na nią: sypialnia właścicieli, do które przylegają łazienka i garderoba, a także wydzielona strefa wellness z sauną i jacuzzi. Piętro wyżej, na poddaszu, ta nowoczesna stodoła skrywa pokój córki inwestorów, a także łazienkę przeznaczoną do użytku gości i dwa dodatkowe pokoje.

Nowoczesny dom w Tychach >>

Nowoczesna stodoła - strefa wejściowa

Strefa wejściowa w tym domu została urządzona minimalistycznie. Podłogę wyłożono płytami ze spieku kwarcowego w modnym wzorze o nazwie terazzo i szarej kolorystyce, tak praktycznej w miejscu, gdzie posadzka jest narażona na częste brudzenie. Szafka do przechowywania obuwia została częściowo przykryta miękkimi poduszkami, dzięki czemu powstało wygodne siedzisko, przydające się przy zakładaniu i zdejmowaniu butów. Obok znalazła się zaprojektowana na wymiar konsola z lustrem. Hol jest jasny, a ściany w białym kolorze sprawiają wrażenie, jakby był jeszcze bardziej przestronny. Nowoczesna stodoła powinna być właśnie taka - dawać poczucie przestrzeni, a w tej koncepcji jest to charakterystyczny aspekt niemal każdego pomieszczenia.

nowoczesna stodoła
Aranżacja strefy wejściowej do domu
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja hallu
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Korytarz nie tylko "wskazuje" kierunki poruszania się w poszczególnych strefach, ale również skrywa niewielką toaletę. Architekci z pracowni MIKOŁAJSKAstudio musieli się zmierzyć przy jej aranżowaniu z wyzwaniem, którym stało się wysokie okno na jednej ze ścian - biegnące wzdłuż całej wysokości pomieszczenia. Nowoczesna stodoła powinna być dobrze doświetlona, w niewielkiej przestrzeni toalety takie okno może jednak przysporzyć problemu. Projektantom udało się mimo wszystko opracować takie rozwiązanie, które zapewnia osobom korzystającym z toalety poczucie komfortu i intymności. W pomieszczeniu znalazła się podwieszana szafka, a na niej asymetryczna umywalka, zrobiona na specjalne zamówienie. Oryginalny wzór na ścianie obok to tapeta marki LondonArt, która świetnie komponuje się z białą ceramiką, drewnianymi elementami i akcentami w postaci czarnego koloru.

Dom w starej kamiennej stodole >>

nowoczesna stodoła
Aranżacja toalety
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Przechodząc w głąb części prywatnej znajdującej się na parterze natrafiamy na strefę wellness - a w niej na saunę fińską oraz jacuzzi przeznaczone dla maksymalnie czterech osób. Posiadanie we własnym domu takich atrakcji znacząco poprawia wygodę na co dzień, a także gwarantuje regenerację po ciężkim dniu pracy - praktycznie na wyciągnięcie ręki, bez konieczności wyprawy do ośrodka, który oferuje usługi tego typu. Nowoczesna stodoła może być, jak widać, nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale również niezwykle komfortowa.

W dalszej części zaprojektowano sypialnię właścicieli domu wraz z przylegającymi łazienką i garderobą. Od razu widać, że aranżacja wnętrz jest spójna z koncepcją opracowaną dla pozostałych pomieszczeń - architekci użyli tu materiałów i palety kolorystycznej, które pojawiły się również w innych strefach. Znajdziemy tu zatem naturalne, dębowe drewno, całą gamę odcieni szarości, a także miękkie tkaniny, wprowadzające klimat przytulności. Jedynym, bardziej wyrazistym elementem w sypialni jest fragment ściany, który został pokryty spiekiem kwarcowym z kontrastującym, czarno-białym wzorem. Łazienkę, która jest położona tuż obok, podzielono na dwie części za pomocą przeszklenia - ścianki z ornamentowego szkła.

Wprowadziliśmy podział na strefę kąpielową, z wanną i prysznicem, oraz toaletową – z umywalką i miską wc. W pierwszej, można się wspaniale zrelaksować, leżąc w wannie, podziwiając widok rozpościerający się za dużym oknem. W drugiej mamy nieco więcej intymności.

mówi arch. Ida Mikołajska.
nowoczesna stodoła
Aranżacja sypialni i garderoby.
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja sypialni i garderoby
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja łazienki
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja łazienki
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja łazienki
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Nowoczesna stodoła - młodzieżowe królestwo

Na drugiej kondygnacji, pod dachem, zaprojektowano komfortową przestrzeń dla córki właścicieli. Jej królwestwo zajmuje znaczną część piętra - i w zasadzie wyglądem i podziałem funkcjonalnym przypomina niewielkie mieszkanie. Przewidziano tu strefę dzienną, gdzie można odpoczywać i spędzać czas z przyjaciółmi, jest też wydzielona część sypialniana z łóżkiem oraz garderoba i łazienka przeznaczona do prywatnego użytkowania. Za wezgłowiem łóżka widzimy tapetę dekoracyjną przedstawiającą zamglony las - to autorski projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio. Ponadto pojawiły się elementy charakterystyczne dla tej nowoczesnej stodoły - w postaci kolorystyki oraz dominacji naturalnego, jasnego drewna. Dodatkowo wprowadzono na jednej ze ścian wykończenie w formie białej cegły.

nowoczesna stodoła
Aranżacja pokoju córki
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja pokoju córki
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Nowoczesna stodoła - oddzielna część dzienna

Strefa dzienna w tym domu to oddzielny temat - dosłownie, ponieważ została zlokalizowana w drugim segmencie, który składa się na całą bryłę. Z pierwszą częścią łączy go z pewnością koncepcja aranżacyjna - tutaj również tematem przewodnim zostało ciepłe dębowe drewno w jasnym odcieniu. Wyłożono nim skośny sufit (okładzina w postaci paneli), a podłogę wykończono deskami. Nowoczesna stodoła powinna być jasna i dobrze doświetlona - i omawiane wnętrza doskonale oddają to założenie. Do środka wpada duża ilość światła za sprawą dużych okien, a także w całości przeszklonej ściany szczytowej. W naturalny sposób spowodowało to umiejscowienie strefy wypoczynkowej właśnie przy szklanej elewacji, dzięki czemu wypoczywając w salonie można podziwiać przyrodę zmieniającą się na zewnątrz wraz z porami roku. Już samo patrzenie na niebo i drzewa jest niezwykle relaksujące, a kiedy możemy go doświadczać leżąc na wygodnej kanapie - czegóż można chcieć więcej?

Domownicy chętnie oddają się też oglądaniu seriali i filmów. Na ścianie naprzeciwko sof, gdzie umieszczono telewizor, zaprojektowano też dekorację w postaci paneli ze żłobieniami. W połączeniu z półkami tworzą one interesującą, geometryczną kompozycję. Szafka, która stoi pod telewizorem, została zaprojektowana i wykonana na wymiar - a jej fronty nawiązują do marmurowego blatu stolika kawowego. Przy fotelach ustawiono niewielkich rozmiarów stoliki pomocnicze, które przydają się do odstawienia filiżanki z kawą lub odłożenia książki. Papierowe lampy wiszące marki Muuto, mimo swoich rozmiarów, sprawiają wrażenie niezwykle lekkich i delikatnych, a miękki dywan dodaje tej strefie przytulności. Paleta naturalnych kolorów czyni aranżację bliską naturze, która jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Jak wam się podoba taka nowoczesna stodoła?

Dom w starej stodole - Canyon Barn >>

nowoczesna stodoła
Aranżacja salonu
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja salonu
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Nowoczesna stodoła: kuchnia i jadalnia

Strefę relaksu oddziela od kuchni duży stół z wygodnymi, tapicerowanymi krzesłami dla dziesięciu osób. Szybkie śniadanie można zjeść przy wyspie kuchennej, gdzie również przewidziano miejsca do siedzenia - jednak celebrowanie dłuższych posiłków, czy spotkań z rodziną i przyjaciółmi, odbywa się właśnie przy stole. Uwagę w tym miejscu zwracają lampy wiszące - kontrast pomiędzy niewielkimi, widocznymi źródłami światła a pokaźnych rozmiarów szklanymi kloszami wywołuje nieco zabawny efekt.

Zależało nam na dobrym oświetleniu strefy jadalnianej, jednak nie chcieliśmy wprowadzać elementu, który zakłóci całą aranżację. Dlatego projektantka kierująca tą częścią projektu zaproponowała dwie duże, ale wizualnie lekkie lampy marki Bomma. Wykonane z dmuchanego szkła przez rzemieślników są niepowtarzalne i wyjątkowe.

mówi arch. Ida Mikołajska.

Znajdującą się dalej kuchnię oddziela umownie odmienne wykończenie podłogi - z ułożonych w salonie desek przechodzimy na płyty ze spieku kwarcowego - tego samego, który pojawił się w holu. W pomieszczeniu roboczym, gdzie posadzka jest stale narażona na zabrudzenia oraz kontakt z wodą, lepiej użyć materiału, który będzie odporny zarówno na plamy i wilgoć, jak i na możliwe uszkodzenia mechaniczne.

Ta nowoczesna stodoła została zaaranżowana w taki sposób, aby nawet w kuchni zapewnić dużą ilość światła. W tym przypadku połączono jednak dwie funkcje - przy większym z okien zadbano dodatkowo o miejsce do siedzenia, co było możliwe dzięki osadzeniu otworu okiennego w niewielkiej odległości od podłogi. Mniejsze okno doskonale doświetla z kolei blat roboczy ze zlewem zlokalizowane przy drugiej ścianie. Większość sprzętów AGD ukryto za białymi frontami zabudowy meblowej, a z prawej strony znalazło się miejsce na spiżarnię i maszynownię systemu wentyalcyjno-klimatyzacyjnego.

Niezwykły dom w górach >>

nowoczesna stodoła
Aranżacja strefy jadalnianej
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Strefa jadalniana
proj. MIKOŁAJSKAstudio
nowoczesna stodoła
Aranżacja części kuchennej
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Pracownia projektowa MIKOŁAJSKAstudio

MIKOŁAJSKAstudio to autorska pracownia projektowa Krystyny Mikołajskiej i Idy Mikołajskiej. Matka i córka, obydwie absolwentki Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej w Polsce. Robią to, w czym są najlepsze, starają się realizować wszystkie projekty z sercem i pełnym zaangażowaniem. Projektowanie wnętrz jest ich ogromną pasją, popartą zdobytą wiedzą oraz wieloletnim doświadczeniem. W zespole MIKOŁAJSKAstudio pracują ambitni i profesjonalni architekci, zawsze mający na względzie, że to Klient będzie użytkownikiem zaprojektowanego wnętrza. Dlatego z należytym szacunkiem traktują potrzeby i upodobania Klientów, zarówno w części funkcjonalnej, jak i estetycznej projektu.

MIKOŁAJSKAstudio, ul.Lubelska 14/U1, 30-003 Kraków, tel. +48 530 533 909, www.mikolajskastudio.pl

    Więcej o:

Skomentuj:

Nowoczesna stodoła – stylowa oaza spokoju dla rodziny