Przygotowania do lata? Zacznij je w kuchni!
Czy można dbać o lepsze życie w domu, jednocześnie wpływając pozytywnie na swoje zdrowie, a nawet planetę? Oczywiście, wystarczy wprowadzić kilka zmian! To drobne zachowania składają się na całokształt naszego życia, a gdy powtarzamy je regularnie mogą mieć wpływ na coś zdecydowanie większego.
Lista mikro zmian, nawyków, które możemy wprowadzić we własnym domu, aby przyczynić się do ogólnego dobrostanu planety, a także nas samych jest naprawdę długa. Nie musimy jednak od razu rzucać się na głęboką wodę. Zacznijmy od małych kroków w kuchni!
Krok 1: Świadome zakupy
Będąc w ciągłym biegu często nie myślimy o tym, co wkładamy do koszyka. Bywa, że kupujemy żywność, której później nie wykorzystujemy lub okazuje się, że mamy już ten produkt w lodówce. Zrównoważone podejście do zakupów polega na uprzednim planowaniu posiłków, sprawdzeniu, co znajduje się już w naszych kuchennych szafkach oraz jak można te rzeczy wykorzystać. Nie jest to łatwe, jednak żeby stało się naturalnym, wystarczy dać sobie trochę czasu oraz wspomóc się odpowiednią organizacją swojej kuchni. W IKEA znajdziemy mnóstwo organizerów, koszy i pojemników do szafek oraz szuflad, które sprawią, że lepiej będziemy się orientować w ilości posiadanych przedmiotów. Dzięki temu łatwiej pamiętać będzie, np.
o paczce ryżu ukrytej za przetworami.
Aby zyskać więcej miejsca na szklanki, miski i przyprawy oraz łatwiej przejrzeć zawartości szafki, umieśćmy w niej półkę wstawianą VARIERA. Z kolei jeśli chcemy zrobić porządek z pokrywkami możemy wykorzystać przegrodę – stojak o regulowanej długości z tej samej serii, ustawiając je w pionie. Są łatwiejsze w wyjmowaniu bez hałasu czy postukiwania jedna o drugą. Pomocna będzie również podwójna karuzela URUSTA przeznaczona do szafek narożnych. Dwie obrotowe półki pozwolą maksymalnie wykorzystać miejsce w rogu i ułatwią dostęp do zawartości tego trudno dostępnego kąta.
W lodówce sprawdzą się przezroczyste szklane pojemniki od przechowywania żywności z serii IKEA 365+, dzięki którym nie tylko będziemy mieć lepszy wgląd na to jakie produkty już posiadamy, ale też zrobimy więcej miejsca. Kiedy już sprawdzimy czego potrzebujemy, pamiętajmy, aby na zakupy zabrać własną torbę – ta drobna czynność, jeśli wejdzie nam w nawyk, pozwoli zaoszczędzić tony plastiku. W IKEA możemy wybierać spośród wielu kolorowych toreb, a siatka KUNGSFORS sprawdzi się także do przechowywania warzyw oraz owoców, ponieważ zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza.
Krok 2: Świeże posiłki na dłużej
Posiadanie w swojej kuchni pojemników do przechowywania żywności to nie tylko świetny pomysł na organizację. Wykorzystać je można również do przygotowania własnego lunchu, czy przekąski do zabrania ze sobą. Przyczynią się także do niemarnowania jedzenia – wystarczy schować resztki z obiadu do lodówki i odgrzać go później lub kolejnego dnia. Poza tym dzięki pojemnikom IKEA można przygotować smaczne i aromatyczne posiłki na parę dni, a zaoszczędzony czas wykorzystać np. na spacer. Coraz więcej osób przynosi też ze sobą własne puste opakowania wielokrotnego użytku do restauracji i prosi o ich użycie zamiast jednorazowych pudełek na wynos, co zdecydowanie redukuje ilość generowanych odpadów.
Krok 3: Oszczędność wody i prądu
Kuchnia to miejsce, w którym zużywamy sporo zasobów – żywność, energię elektryczną i wodę, a także generujemy niemało odpadów. Wystarczy jednak kilka mądrych decyzji, żeby je ograniczyć. Zmywając naczynia możemy umieścić w zlewie miskę GRUNDVATTNET, a nie korzystać z bieżącego strumienia. Dodatkowo warto wymienić zwykły kran na taki z wbudowanym perlatorem np. NYVATTNET, który zapewnia odpowiedni przepływ wody przy jej jednoczesnym mniejszym zużyciu. Ergonomiczne baterie do kuchni pozwolą ograniczyć Twoje wydatki i lepiej zadbać o zrównoważone środowisko podobnie jak energooszczędny sprzęt AGD, na który IKEA oferuje aż do 10 lat gwarancji. Używanie zmywarki to kolejny sposób na oszczędzanie – jej zakup to więc inwestycja na przyszłe lata.
Krok 4: Gotowanie
Planowanie posiłków pomoże nam planować zakupy i na odwrót. A co jeśli wiemy już, co chcemy przyrządzić? Dbanie o zdrowie i środowisko to nie tylko spożywanie posiłków przygotowanych ze zrównoważonej żywności, ale również sposób w jaki te produkty obrabiamy termicznie przed podaniem. Przykładowo, dzięki płycie indukcyjnej MATMÄSSIG dostępnej w IKEA można gotować oszczędniej i niemal dwukrotnie szybciej niż na płycie witroceramicznej. Z kolei pieczenie jest dobrą formą przyrządzania potraw, ponieważ nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo jedzenie przygotowane w piekarniku będzie lekkostrawne i aromatyczne, zachowa więcej składników odżywczych i więcej smaku. Wszystko to sprawia, że trudno o lepszego kompana w kuchni od piekarnika z funkcją termoobiegu, dzięki której możemy gotować kilka potraw jednocześnie. Jedną z wielu propozycji IKEA na energo– i czaso– oszczędny sprzęt będzie piekarnik SMAKSAK, idealny do zabudowy. Jeśli jednak zależy nam na smażonych potrawach, ale jednocześnie chcemy ograniczyć ich kaloryczność postawmy na patelnię ze stali węglowej VARDAGEN – jej nieprzywierająca powłoka pozwala smażyć dania na minimalnej ilości oleju. Gotować zawsze można też na parze. Przydadzą się w tym specjalne wkłady do garnków z serii KLOCKREN wykonane
z nierdzewnej stali.
- Więcej o:
Meble modułowe do kuchni – nowoczesne rozwiązanie na miarę potrzeb
Mozaika ceramiczna w kuchni – praktyczne piękno i funkcjonalność
Czarne AGD – elegancja i nowoczesność w aranżacji kuchni
Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Kawa na wiele sposobów - parzenie i podawanie
Blaty robocze EGGER Signature Selection: estetyka i funkcjonalność w kuchni
Ekologiczne przechowywanie żywności: jak dbać o środowisko i zdrowie?
Trendy kuchenne 2024/2025