Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory

mat. prasowe

Na Alejach Jerozolimskich 93 w Warszawie powstało wyjątkowe miejsce dla wielbicieli ryb i owoców morza - Seafood Station Restaurant & Oyster Bar. Wnętrza restauracji zaprojektował architekt Jan Sikora, właściciel pracowni Sikora Wnętrza. Zainspirowany targami rybnymi z różnych zakątków świata, stworzył przestrzeń, w której - poza rozkoszą podniebienia - można dostąpić prawdziwej uczty dla oczu.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe

Przestrzeń i światło

Restauracja mieści się na dwóch poziomach, których łączna powierzchnia to ponad 300 metrów kwadratowych - a wysokość (pomijając antresolę) wynosi 9 metrów. Dzięki temu we wnętrzach mamy niesamowite poczucie przestrzeni, dodatkowo potęgowane przez okna sięgające do sufitu, które bardziej przypominają szklane ściany, oraz lustra i ażurowe przepierzenia. Zadbano o to, aby zapewnić gościom różnorodne miejsca do spędzania czasu - nieduże stoliki dla dwojga, idealne na randki czy wypad z przyjaciółką, a także większe stoły i wygodne kanapy na spotkanie w większym gronie przyjaciół lub partnerów biznesowych.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe

Detale a klimat we wnętrzach

Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane w estetyce, łączącej cechy stylu industrialnego oraz - w znacznie mniejszym stopniu - secesyjnego, który został subtelnie zaakcentowany. Masywne stalowe dwuteowniki oraz inne widoczne elementy konstrukcyjne antresoli stanowią - poza funkcjonalnym - również element dekoracyjny. Instalacje elektryczne (i nie tylko) biegną w pozostawionych na widoku rurach pod sufitem. Industrialny charakter koncepcji podkreślają metalowe schody, prowadzące na antresolę, a także balustrady, wykonane z metalowej siatki, wykończone drewnianym pochwytem.

Klimat fabryki przywołuje też oryginalne oświetlenie baru na parterze, wykonane z długich rur o okrągłym przekroju. Zamocowanie ich na suficie sprawiło, że jednocześnie stały się ażurową przesłoną części przestrzeni na antresoli. Białe, kwadratowe płytki na podłodze i niektórych ścianach nawiązują z kolei do hal sprzedażowych targów rybnych. Długie drewniane stoły rozciągają się, zapraszając gości do wspólnego biesiadowania i rozkoszowania się świeżymi krabami.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe

Akcenty w stylu secesyjnym

Architekt Jan Sikora zestawił w prezentowanych wnętrzach surowość stylu industrialnego z finezyjną łagodnością secesji. Tapicerowane kanapy w kolorze gołębiego błękitu nawiązują do koloru spokojnego morza. Ustawione przy nich marmurowe stoliki, niczym z francuskich kawiarni, wprowadzają elegancki klimat. Drewniane krzesła, o miękkich, secesyjnych liniach, nadają paryskiego szyku. Całość uzupełniona została o sztukę: rzeźbione ryby, obrazy i autorskie elementy. Zawieszone na ścianach ozdoby przypominają ceramiczne talerze włoskiego malarza Piero Fornasetti, tylko zamiast twarzy pięknej śpiewaczki LAURY CAVALIERI widnieją na nich podobizny mieszkańców podwodnego świata. Zamiarem projektanta było połączenie dwóch różnych światów: rybnego, targowego i eleganckiego restauracyjnego.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe

Warszawski Seafood Station to wnętrze oparte o mocne kontrasty. Z jednej strony to surowość portowych hal rybnych, a z drugiej elegancja francuskiej kawiarni. Szukałem równowagi między tymi dwoma światami, które z pozoru się nie stykają. Wyjątkiem są tutaj secesyjne portowe hale rybne, które widziałem np. w Manaus w Brazylii czy w Indiach: tam takie połączenie wydaje się być oczywiste i ciągle piękne. Ten lokal stanowi naszą wizytówkę w centrum Warszawy.

mówi autor projektu, Jan Sikora.
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe

Ważną rolę kompozycyjną we wnętrzu Seafood Station Restaurant & Oyster Bar odgrywają także elementy drewniane - od pionowych niebieskich boazerii, przez wykończenie baru z orzecha amerykańskiego, po poręcze metalowej balustrady. Drewno ociepla surowość stali, ale też nawiązuje do budowy statków i łodzi rybackich.

Projekt realizowany był z pełnym pozwoleniem na budowę, za które odpowiadał współpracujący z pracownią Sikora Wnętrza architekt Wojciech Augustyniak. 

Więcej informacji na temat projektu: https://sikorawnetrza.com/seafood-station-warszawa-1.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory
mat. prasowe
    Więcej o:

Skomentuj:

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie - projekt wnętrz autorstwa Jana Sikory