Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Ale lokale 2013 - AIOLI w Warszawie

Redakcja

Modne miejsce w sercu Warszawy.

Otwarte w listopadzie 2012 roku przy nieczynnej stołecznej Świętokrzyskiej AIOLI Cantine Bar Cafe Deli błyskawicznie podbiło serca Warszawiaków, stając się jednym z najmodniejszych warszawskich lokali. To miejsce wyjątkowo demokratyczne - śródziemnomorska kantyna w centrum wielkiego miasta. Nie dystansuje cenami ani wystrojem, ważna jest tu prostota i niezobowiązująca atmosfera z lekko nowojorskim charakterem.

Właściciele zdecydowali się na połączenie zimnego, loftowego świata (odsłonięty sufit, konstrukcja, mało ukrytych elementów) z ciepłym światem drewna i jedzenia. Projektantka Marta Lew włożyła wiele pracy w wyszukanie charakterystycznych elementów wystroju - od przemysłowych lamp po różnorakie stołki barowe i krzesła, z których prawie każde jest inne. Również pomysłodawcy AIOLI nie próżnowali - jak głosi legenda, poszczególnych elementów wnętrza poszukiwali w antykwariatach i na targach staroci w całej Europie, m.in. w Berlinie, Paryżu i Antwerpii.

fot. mat. prasowe

W dzień lokal jest bardzo jasny, wieczorem stoliki oświetlają punktowe światła, które sprawiają że mimo ogromnego tłoku przy każdym stoliku panuje kameralna atmosfera. Kuchnia jest tu otwarta na sale, a część miejsc ma na nią bezpośredni widok i pozwala na nawiązanie kontaktu z kucharzami. Również obszerne witryny gwarantują świetny widok - jest nim intensywne życie największej polskiej metropolii. Na ścianie zwieńczającej dzienną, wypełnioną niskimi stołami i największym chyba w Warszawie (a może w Polsce!) wspólnym stołem, znajduje się mural „Widelec i Łyżka” autorstwa znakomitego młodego stołecznego artysty, Jakuba Bujasa.

Drugą, jak mówią właściciele „wieczorną” część AIOLI wypełniają niewielkie wysokie stoliki z przemieszanymi barowymi stołkami w różnych stylach. Atmosfera jest przez to niezobowiązująca i zachęcająca do kontaktu. Otwarty na lato ogródek, wypełniają palmy i przyjemne dźwięki muzyki. Słynące z pizzy, śródziemnomorskiej kuchni i świeżych koktajli AIOLI znalazło już w Polsce wielu naśladowców, ale odpowiedzialna za nie grupa gastronomiczna (do której należą też m.in. Banja Luka na Szkolnej i modne obecnie MOMU.gastrobar przy Placu Teatralnym) otwiera i ma w planach kolejne lokale, które na pewno również zaskoczą nas swoją architektoniczną koncepcją.

AIOLI Cantine Bistro Bar Deli

ul. Świętokrzyska 18 Warszawa

Skomentuj:

Ale lokale 2013 - AIOLI w Warszawie