Wygodna kuchnia - jak ją urządzić?
Dwie najważniejsze strefy w kuchni to ta, gdzie przygotowujemy posiłki, i ta, w której zmywamy. Jak powinny być wyposażone, by praca była komfortowa i przebiegała sprawnie?
Niezależnie od powierzchni, kuchnię możemy urządzić tak, aby zmieściło się tu wszystko, czego potrzebujemy. Najlepszym sposobem na usprawnienie pracy jest podzielenie jej na kilka funkcjonalnych stref. Każda strefa odpowiada za jakieś miejsce robocze, a umiejscowienie ich w logiczny sposób (blisko siebie) sprawia, że robiąc zaledwie kilka kroków dalej, sięgniemy po rzeczy, które są w danej chwili potrzebne. W strefie przygotowywania posiłków ważny jest wytrzymały i odporny na zabrudzenia blat, pasujący do aranżacji wnętrza. W strefie zmywania powinniśmy mieć komfortowy zlewozmywak, łatwy do utrzymania w czystości i odpowiednio dobraną baterię.
Strefa przygotowywania posiłków
W tej strefie najważniejszy jest blat kuchenny. To na nim zwykle przygotowujemy posiłki, tu odstawiamy naczynia, stawiamy sprzęty i produkty, po które często sięgamy. Jeśli blat jest na wyspie kuchennej, to często staje się miejscem, gdzie siadamy i rozmawiamy z rodziną czy znajomymi. Dlatego też powinien być trwały, odporny na uszkodzenia i łatwy do utrzymania w czystości. Do najczęściej wybieranych blatów kuchennych zaliczamy blaty laminowane, z kamienia naturalnego, z drewna naturalnego, z konglomeratu, kompozytowe oraz ze spieku. Wybór materiału uzależniony jest przede wszystkim od stylistyki wnętrza, budżetu przeznaczonego na realizację, a także od tego, jak intensywnie użytkowana będzie kuchnia. Warto, aby nad blatem znajdował się reling kuchenny, czyli specjalna szyna do zawieszenia najpotrzebniejszych akcesoriów, np. chochli czy kubków.
Projektowanie kuchni - ważne wymiary
Blat najlepiej umiejscowić na wysokości 85 cm, licząc od podłogi. Takie wymiary sprawdzą się szczególnie w małych, wąskich kuchniach. Przyjmuje się, że najwygodniejsza wysokość blatu roboczego dla osób wysokich to 90-100 cm. Blat idealnie dopasowany do wzrostu pracującej w kuchni osoby powinien być 15 cm poniżej jej zgiętego łokcia. Często zaleca się jednak zróżnicować wysokość blatu i dostosować ją do czynności wykonywanych w kuchni. W myśl tej zasady zlew umieść 90–100 cm nad ziemią, kuchenkę 80–90 cm, a przestrzeń do obierania warzyw najwyżej, na wysokości około 100–110 cm. Ergonomia wnętrza określa także wygodną szerokość powierzchni do przygotowywania posiłków - blat roboczy powinien mieć szerokość od 40 do 60 cm.
Strefa zmywania w kuchni
Wszelkie prace w kuchni wiążą się ostatecznie z koniecznością zmywania. W zależności od tego, gdzie chcemy umieścić zlewozmywak i jak dużą przestrzeń na kuchennym blacie możemy na niego poświęcić, zależy dobór konkretnego modelu. Inny model będzie odpowiedni do kuchni, w której znajduje się zmywarka, a inny, gdy chcemy go zainstalować w rogu kuchni. Duże zlewy przydadzą się w kuchniach bez zmywarki, ale są także dobrym wyborem dla dużych rodzin. Najnowsze modele są wyposażone w akcesoria, które pomagają utrzymać je w czystości, na przykład wyjmowane sitka, dzięki którym łatwiej jest pozbyć się resztek jedzenia z komory zmywania. Zlewozmywaki dostępne na rynku różnią się wielkością, kształtem, kolorem, a przede wszystkim materiałem, z którego je wykonano. Może to być stal szlachetna, ceramika, kamień czy kompozyt.
Zlew nakładany czy wpuszczany?
Największą zaletą zlewozmywaka nakładanego jest łatwy montaż - wystarczy odpowiednio wycięty otwór w blacie kuchennym i przygotowane odpływy oraz podłączenie wody ze ściany. Wówczas wystarczy już tylko zabezpieczyć silikonem brzegi wyciętego w blacie otworu, by ochronić go przed wilgocią i tym samym zniszczeniem. Zlew nakładany dobrze sprawdzi się zarówno w kuchniach gotowych, jak i tych wykonywanych na specjalne zamówienie. Ponadto dostępne są także zlewy nakładane na szafki. W szczególności zlewy ceramiczne prezentują się efektownie w takim układzie montażowym. Zlewy nakładane są wówczas z góry i opierają się na szafce kuchennej. Ich cechą charakterystyczną są szerokie krawędzie zapewniające stabilność. Zlewy wpuszczane w blat różnią się od nakładanych tym, że montowane są od dołu szafki. Dzięki temu krawędzie zlewu są przykryte przez nieco szerszy blat roboczy, który go otacza. W efekcie powierzchnia zlewu i blatu znajdują się na tym samym poziomie, tworząc tym samym jednolitą powierzchnię.
Baterie do każdego projektu
Armatura kuchenna musi być przede wszystkim funkcjonalna, a jej wymiary dobrze do siebie dopasowane. Znaczenie ma tutaj zasięg i wysokość baterii, ale także głębokość zlewozmywaka. Tradycyjnie, produkty miały dwa uchwyty i mocowane były na ścianie. Obecnie najczęściej spotykamy baterie jednouchwytowe o montażu stojącym. Pojawiło się dużo nowych rozwiązań dotyczących samych wylewek. Standardem staje się obrotowa wylewka, niezbędna do dwukomorowych zlewozmywaków. Występują one w opcjach: dwufunkcyjne z regulowanym strumieniem wody, wyciągane, elastyczne, składane, bezdotykowe, jak i zawierające perlator, sprawiający, że zużywamy mniej wody.
Czysta woda prosto z kranu
Spożywanie czystej i zdrowej wody jest możliwe dzięki bateriom kuchennym z filtrem. Są to modele, w których dzięki wykorzystaniu specjalnych technologii, zwykła woda jest oczyszczana z tych substancji, które mogą negatywnie wpływać na jej smak i zapach. Są to chlor, osady wapienne i metale ciężkie, czyli te zanieczyszczenia i związki, które woda przyswaja w trakcie przemieszczania się przez rury wodociągowe. Woda jest też wolna od rdzy, mikrocząsteczek plastiku oraz bakterii i wirusów. Tak przygotowana woda sprawi też, że poprawi się aromat oraz wygląd (brak osadu) przygotowanych na niej napojów. Decydując się na takie baterie, przyczyniamy się do dbania o środowisko i oszczędzamy. Na rynku dostępne są również baterie przystosowane do współpracy z systemem filtrującym. Tego typu armatura ma dwa wypływy wody, dzięki którym możemy korzystać równocześnie z wody filtrowanej i wodociągowej, a samo przełączenie trwa chwilę.
Baterie filtrujące wodę mogą być wyposażone w różne rodzaje filtrów w zależności od potrzeb użytkowników. Redukują one zawartość chloru, związków organicznych, nieprzyjemnych zapachów i smaków z wody. Dodatkowo mogą mieć licznik, który pokazuje, kiedy należy zmienić filtr na nowy.
- Więcej o:
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni
Jak uniknąć błędów przy projektowaniu kuchni?
Zlewozmywak - jak wybrać materiał, kształt i kolor?