Piwniczka
Piwniczka może być zagłębiona w gruncie maksymalnie na taką głębokość, by linia łącząca jej spód ze spodem fundamentów tworzyła kąt nie większy niż 45°; inaczej może zostać wyparty grunt spod fundamentów domu.
Jeśli wysokość ścian piwniczki (h) wynosi:
- mniej niż 1,5 m, można je wykonać z cegły pełnej grubości 12 cm,
- więcej niż 1,5 m, trzeba je wykonać z betonu zbrojonego (grubości 10-12 cm).
Ściany piwniczki trzeba pokryć izolacją przeciwwilgociową (hydroizolacją), ale zwykle nie trzeba ich ocieplać. Ewentualna cienka warstwa styropianu może służyć do ochrony hydroizolacji.
Należy też zadbać o wentylację piwnicy - dostateczną wymianę powietrza zapewnią kanały z rur plastikowych z ruchomymi żaluzjami na końcach.
Piwniczka to dobre miejsce do przechowywania win i wszelkich przetworów. W lecie temperatura w takiej piwnicy nie przekracza 10-15°C, a w zimie utrzymuje się w granicach od 4 do 10°C.
- Więcej o:
Dozbrojenie narożników ław fundamentowych i wieńców stropowyc
Osiadanie gruntu
Płyta fundamentowa - cena, warstwy, ocieplenie
Betonowanie - 9 najczęściej popełnianych błędów
Płyta fundamentowa zamiast tradycyjnych fundamentów. Czy warto?
Izolacja fundamentów w starym domu
Mocowanie ocieplenia fundamentów
Izolacja fundamentów czyli fundamenty bez strat ciepła