Blaty kuchenne
Blat jest najbardziej eksploatowaną częścią zabudowy kuchennej. Choć jego wygląd i cena są ważne, częściej stawiamy na funkcjonalność i trwałość materiału.
Blat kuchenny można wykonać nie tylko z drewna czy laminatu...
Utrzymanie w czystości powierzchni blatu kuchennego, na którym przygotowuje się jedzenie, powinno być łatwe. I nie chodzi tu tylko o efekt wizualny, ale przede wszystkim o miejsce wolne od plam i bakterii.
Nie każdy materiał nadaje się do wykonania blatów. Musi być on odporny na wiele czynników. Wszak przyrządzanie potraw nie jest możliwe bez codziennego ataku ostrych noży, gorących naczyń i kwaśnych płynów. Dlatego producenci stale ulepszają swoje produkty. I mają na tym polu sukcesy.
Niestety, dobry materiał na blat to nie wszystko. Trzeba go jeszcze właściwie zamontować i odpowiednio traktować. Inaczej mało prawdopodobne jest by przetrwał nawet kilka miesięcy w idealnym stanie. Chyba, że nie będziemy go w ogóle używać.
Montaż blatów kuchennych i łazienkowych
Najwygodniej jest kupić blat gotowy lub zamówić go w studiu mebli kuchennych. Trzeba będzie wprawdzie zapłacić za niego więcej niż bezpośrednio u producenta lub stolarza, ale otrzymamy kompletną usługę: pomiar, projekt, doradztwo i montaż - łącznie z wycinaniem na miejscu otworów na zlewozmywak i płytę kuchenną oraz zabezpieczeniem blatu od spodu nad zmywarką i piekarnikiem. Niestety, jeśli nie zamówimy jednocześnie listew przyblatowych, styk blatu i ściany trzeba będzie zabezpieczyć we własnym zakresie. Lepiej tego nie zostawiać na bliżej nieokreślony termin, gdy blat jest laminowany, ponieważ jego tylna krawędź nie jest oklejona listwą. Każde zalanie jej wodą może spowodować pęcznienie blatu, a w efekcie odspajanie się laminatu od płyty wiórowej.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>- Więcej o: