Projekt domu na granicy działki - przytulony do sąsiada

Andrzej Markowski

Zaprojektowanie domu na trudnej działce jest sporym wyzwaniem dla architekta. Wymaga od niego doświadczenia, inwencji i dużo pracy. Ale efekty są zwykle bardzo interesujące. W każdym razie tak było tutaj.

elewacja domu, elewacje domów
Widok na elewację zachodnią
Wiz. Janusz Kaczorek
Metryczka domu

Powierzchnia netto domu: 261,0 m2

Powierzchnia działki: 521 m2

Autor: architekt Janusz Kaczorek

Kontakt: tel. +48 602 624 294 e-mail:poczta@januszkaczorek.pl www.januszkaczorek.pl

Inwestorzy

Młode małżeństwo, planujące trójkę dzieci, obecnie mieszka w typowym warszawskim bloku. Jedno z małżonków mieszkało już w domu jednorodzinnym i ma wyobrażenie zarówno o tego zaletach, jak i wadach.

Inwestorzy chcieli wyprowadzić się poza miasto i zbudować dom dla mającej się powiększyć rodziny. Tym planom sprzyjało posiadanie odziedziczonej w spadku działki, znajdującej się w podwarszawskiej miejscowości.

Działka

Jest niewielka, liczy bowiem jedynie 500 m2. Porośnięta jest na obrzeżach licznymi drzewkami owocowymi, a także samosiejkami o wysokości od 4 do 6 metrów. W sąsiedztwie dominuje niska zabudowa. Jednorodzinne domy toną w zieleni drzew i krzewów, co nadaje okolicy charakter jednego wielkiego ogrodu.

Na działce znajdował się przemysłowy budynek w bardzo złym stanie technicznym. Z tego względu inwestorzy zrezygnowali z możliwości wykorzystania go podczas budowy rodzinnego domu.

Urokliwa krajobrazowo działka ma - poza niewielką powierzchnią - niefortunny kształt litery L, który stwarzał trudności w racjonalnym zaprojektowaniu domu. Gdyby nie to, że w ostrej granicy działki znajdował się budynek sąsiada, trudno byłoby coś sensownego zaproponować. A tak, dzięki tej okoliczności można się było do niego przykleić projektowanym domem. Budynek tracił wprawdzie jedną elewację, ale zyskiwano w ten sposób cenne, brakujące metry powierzchni mieszkalnej.

Założenia projektowe

Inwestorom marzył się dom nowoczesny, odbiegający formą od okolicznych budynków, z dużymi przeszkleniami, otwarty na ogród. Dosyć obszerny, składający się z wielu sypialni, z przestrzenną częścią dzienną i garażem na dwa samochody. W tym kierunku poszły starania projektanta, który musiał zmierzyć się z niewielką przestrzenią i niefortunnym kształtem posesji. Żeby zaprojektować budynek w tych warunkach, miał tylko jedno wyjście: wpisać jego rzut w kształt działki, pozostawiając jednocześnie wokół przyszłego domu możliwie dużo wolnej przestrzeni. Jej ukształtowanie miało także wpływ na układ wnętrza budynku.

Garaż na dwa samochody zajmował tyle miejsca, że mógł być usytuowany jedynie od frontu domu. W związku z tym wszystkie pozostałe pomieszczenia musiały się znaleźć z tyłu budynku, w głębi ogrodu. Ma to swoje zalety, bo dzięki temu garaż skutecznie oddziela część mieszkalną od zgiełku ulicy.

Wygląd budynku

Swoim kształtem, zgodnie z życzeniem inwestorów, nawiązuje on do tradycji modernistycznej. Bryła budynku ma proste, zgeometryzowane formy i przykryta jest płaskim dachem. Jej charakterystycznymi elementami są okna balkonowe znajdujące się zarówno na parterze, jak i na piętrze. Dzięki temu dom otwiera się na ogród, do którego utworzenia do maksimum wykorzystano niewielką powierzchnię działki. Dom otoczony jest zielenią wysokich drzew.

Ocieplającym akcentem ścian zewnętrznych wykończonych tynkiem w chłodnym kolorze, są drewniane panele umieszczone na elewacji wzdłuż przejścia do głównej części budynku.

W podobny sposób wyróżniono balkon na piętrze przy sypialni rodziców; dzięki obudowaniu drewnianymi żaluzjami, nabrał on charakteru loggii.

Wnętrza i ich funkcje

Główne zadanie polegało na tym, żeby ograniczyć do minimum powierzchnię przeznaczoną na wewnętrzną komunikację. Chodziło o uniknięcie niebezpieczeństwa sprowadzenia parteru do korytarza z przylegającymi do niego pokojami.

Udało się tego uniknąć, tworząc naturalny trakt komunikacyjny w postaci połączonych ze sobą pomieszczeń jadalni, salonu i kuchni.

Dodatkowym elementem, który wzmacnia przestrzenność tego układu, są dwukondygnacyjne schody umieszczone na ścianie przylegającej do sąsiedniego budynku, oświetlone południowym światłem padającym z okna w stropodachu.

Na piętrze zaprojektowano trzy dziecięce sypialnie ze wspólną łazienkę oraz sypialnię rodziców z garderobą i pokojem kąpielowym.

W ścianach korytarza, do którego przylegają pomieszczenia mieszkalne, zaprojektowano bardzo przydatne szafy i schowki.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Projekt domu na granicy działki - przytulony do sąsiada