Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Wykonanie i stylizacja potrawy: Zuza Wiciejowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 60 dag polędwiczek wieprzowych (dwa ładne kawałki), świeżo mielony pieprz, 2 łyżki łagodnej musztardy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 żółtko, mąka

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Ciasto rozmrażamy, kroimy na połowę. Mięso pieprzymy, nacieramy musztardą. Rozgniatamy ząbki czosnku, nie obierając ich, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony, solimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (bez termoobiegu). Blachę wykładamy pergaminem. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na prostokąty 20 x 30 cm. Na każdym układamy kawałek polędwicy, zawijamy jak krokiet. Układamy na blasze złączeniem ciasta do dołu. Wierzch smarujemy żółtkiem, pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe mięso przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 min, aby soki równomiernie się w nim rozłożyły.

    Więcej o:

Skomentuj:

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim