Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby na suszenie grzybów

Redakcja

Przechowywać suszone grzyby można w spiżarni i korzystać z ich wyjątkowych właściwości przez cały rok. Procedura dzięki której uzyskujemy ususzone grzyby polega jedynie na usunięciu wody z nich czyli odparowaniu jej przez nadanie wysokiej temperatury. Suszone grzyby to cenny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Podpowiadamy jak z szybko i łatwo ususzyć grzyby.

Jak suszyć grzyby
Jak suszyć grzyby
Fot. Shutterstock/Megagwiazda

Po co się suszy grzyby?

Grzyby nadają się idealnie do suszenia ponieważ podczas proces suszenia zachowują swoje walory smakowe i nie tracą przy tym grzybowego aromatu. Dobrze przygotowane grzyby można bardzo prosto wysuszyć nawet na kaloryferze czy piekarniku. Dobrym przykładem suszonych grzybów jest borowik jadalny. Tak jak inne zdrowe grzyby można je z powodzeniem suszyć i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem przez całą zimę.

Jakie grzyby nadają się do suszenia? 

Nie ma czegoś takiego jako lista grzybów przeznaczonych do suszenia. Wszystkie gatunki grzybów jadalnych nadają się do suszenia. Najłatwiej suszy się grzyby z tzw. suchym kapeluszu, czyli prawdziwki, koźlarze oraz podgrzybki. Łatwiejsze będzie suszenie grzybów, które są już umyte i pokrojone na kawałki grzybów bo będą potrzebowały mniej czasu do obróbki cieplnej.

Jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia?

Po zebraniu świeżych grzybów należy je rozłożyć na papierze i dokładnie przejrzeć. Jeśli nie mamy pewności czy konkretny gatunek jest jadalny lepiej go wyrzucić. Prawidłowe przygotowanie grzybów polega również na oddzieleniu grzybów robaczywych lub uszkodzonych np. nadgryzionych przez ślimaki od tych nienaruszonych. Suszenie grzybów należy prowadzić na obu grupach oddzielnie i również przechowywać suszone grzyby oddzielnie. Często się zdarza, że w naruszonych grzybach już po suszeniu rozwija się pleśń.

Grzyby suszone trzeba kontrolować podczas przechowywania. Proces czyszczenia grzybów powinien odbywać się metodą pocierania szczotką bez użycia wody. Nie moczcie, nie myjcie grzybów przed suszeniem – jeśli to zrobicie, znacznie wydłużycie czas potrzebny na schnięcie, ponieważ woda dostanie się wewnątrz struktury grzyba. Trzeba je jednak dokładnie, za pomocą nożyka, oczyścić z igliwia i innych zanieczyszczeń (np. piasku). Tak oczyszczone grzyby przygotowujemy do suszenia. Pokrojone grzyby szybciej się będą wysuszały. Jeśli planujemy grzyby wykorzystać do zupy to można plastry grzybów poddać procesowi suszenia.

Suszone grzyby - metody suszenia

Po oczyszczeniu i pokrojeniu grzybów nadszedł czas na kolejny ważny etap - suszenie! Jak prawidłowo suszyć grzyby? Możesz oprzeć się na dowolnej tradycyjnej metodzie suszenia grzybów (kaloryfer, na papierze) lub korzystać z bardziej nowoczesnej metody za pomocą piekarników lub specjalnych suszarek. Wybór metody i wielkość grzybów będzie decydować jak długo suszyć grzyby będzie trzeba.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby? W piekarniku to temperatura od 40-50 st. C, a na suszarce elektrycznej temperatura wacha się między 30-40 st. C

Suszenie grzybów w piekarniku

Aby suszyć grzyby w piekarniku, należy umieść pokrojone grzyby na kratce i ustawić temperaturę na najniższą możliwą. Optymalna temperatura suszenia grzybów w piekarniku jest między 40, a 50 st.C. Decydując się na suszenie w piekarniku należy dostosować czas suszenia do ilości i wielkości grzybów, tak aby ich nie zwęglić. Suszenie grzybów w piekarniku jest łatwe. Jak wysuszone grzyby się skurczą otwórz piekarnik, aby uniknąć spalenia grzybów.

Suszarka elektryczna do grzybów

By wysuszyć grzyby można użyć suszarki. Daje nam ona równomierne wysuszenie grzybów. Taka suszarka jest doskonała również do suszenia warzyw, mięs, ziół oraz kwiatów. Na rynku można kupić wile suszarek przeznaczonych specjalnie do suszenia grzybów. Zwykle jest to urządzenie się składające z kilku pięter kratek na których umieszczamy pokrojone grzyby. Poza tym suszarka spożywcza ma wbudowany wentylator , który rozprowadza ciepłe powietrze po całej komorze, dzięki czemu dociera ono do każdej warstwy grzybów. Aby suszyć grzyby w suszarce umieszczamy je na kratkach i ustawiamy na kilkugodzinny program suszenia.

    Więcej o:

Skomentuj:

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby na suszenie grzybów