Kuchnia z wyspą: jak ją urządzić? O czym warto pamiętać?
Kuchnia z wyspą to marzenie wielu osób, nie tylko planujących budowę lub remont domu. Gdy zdecydujemy się na takie rozwiązanie, musimy się zastanowić, czy aby nie warto fragmentu wyspy przeznaczyć na miejsce do spożywania posiłków. Zajmie to o wiele mniej miejsca niż osobny stół, a będzie nie mniej funkcjonalne. Kuchnia z wyspą może zawierać barek lub blat obniżony do wysokości tradycyjnego stołu. Na odpowiednio dużej wyspie warto dodatkowo zainstalować zlewozmywak, płytę grzejną lub piekarnik, natomiast dół wyposażyć w pojemne szafki.
Nowoczesna kuchnia z wyspą: jadalnia na wyspie
Dobrze urządzona „jadalnia” na wyspie kuchennej będzie nie tylko miejscem na szybki posiłek, ale również wygodną przestrzenią na dłuższy obiad czy kolację z przyjaciółmi.
Nowoczesna kuchnia z wyspą: za barem
Wyspa lub półwysep kuchenny pełni zazwyczaj funkcję dodatkowego blatu roboczego, dlatego musi mieć odpowiednią wysokość – pomiędzy 85 a 90 cm. To zdecydowanie wyżej niż blat stołu, dlatego konieczne jest wyposażenie tego miejsca w stołki barowe, czyli hokery. Warto też zadbać o wygodną pozycję, dlatego w miejscu siedzenia blat powinien wystawać ponad zabudowę – konieczne jest miejsce na schowanie nóg podczas siedzenia. Natomiast za plecami siedzących osób należy pozostawić ok. 70 cm na odsunięcie stołka i swobodne wstanie. Również fragment blatu przeznaczony na część jadalnianą musi mieć odpowiednie wymiary – dla jednej osoby jest to przestrzeń mierząca 60 cm szerokości i 40 cm głębokości. Wartości te należy pomnożyć przez ilość miejsc, które chcesz stworzyć przy wyspie.
Nowoczesna kuchnia z wyspą na niższym poziomie. Część z nas nie lubi siedzieć na wysokich stołkach, mogą być też niebezpieczne dla małych dzieci. W tej sytuacji fragment wyspy, która ma być przeznaczona na spożywanie posiłku obniż do wysokości stołu (ok. 75 cm). Teraz wystarczy dostawić standardowe krzesła, na których wygodnie usiądzie cała rodzina. Tak urządzoną kuchenną jadalnie warto wyposażyć w oświetlenie, powieś więc nad blatem lampę.
Nowoczesna kuchnia z wyspą dobrze wyposażoną
W dużym wnętrzu, w którym nie ogranicza cię przestrzeń, warto dodatkowo wyposażyć wyspę w sprzęt AGD, zlewozmywak i miejsce do przechowywania. Wówczas do wymiarów blatu na wyspie musisz dodać rozmiar sprzętu i wolnej przestrzeni wokół niego. Przykładowo płyta grzejna na cztery palniki ma ok. 60 cm szerokość i 50 cm głębokości. Po obu jej bokach warto zostawić min. 40 cm przestrzeni na odstawienie naczyń. Jeszcze większy jest zlewozmywak, dwukomorowy model ma ok. 80 cm. Oczywiście można zdecydować się na mniejsze egzemplarze, np. dwupalnikową płytę i zlewozmywak jednokomorowy.
Wyposażenie wyspy w dodatkowy sprzęt wiąże się też z doprowadzeniem odpowiednich mediów. Montaż płyty ceramicznej i indukcyjnej oraz elektrycznego piekarnika jest najprostszy, bo musimy doprowadzić jedynie prąd (w przypadku płyty może się to również wiązać z instalacją przewodu wentylacyjnego na suficie, do którego podłączysz okap). Jeśli wyspa ma być wyposażona w zlewozmywak, doprowadzić należy wodę i kanalizację. Najtrudniej na wyspie zainstalować płytę gazową, ponieważ przepisy zabraniają zabudowywania instalacji gazowej.
Zobacz także: Kuchnia na wyspie >>
Kuchnia z wyspą: materiał na blat
Estetyka i trwałość takiej zabudowy w dużej mierze zależy od materiałów, z których jest zrobiona. Zazwyczaj kuchnia z wyspą oznacza jednakowe wykończenie samej wyspy oraz pozostałych mebli kuchennych. Jednak tu najważniejszy jest blat. Z czego go zrobić?
- Płyta laminowana – to jeden z najtańszych materiałów, a jednocześnie odporny na zarysowania i wysoką temperaturę. Łatwo się go czyści, wystarczy zwykły detergent. Największą wadą jest słaba odporność na wilgoć w miejscach niezabezpieczonych laminatem.
- Drewno – najtrwalsze są blaty z rodzimych gatunków liściastych lub drewna egzotycznego, które charakteryzują się większą odpornością na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. W sklepach dostępne są blaty z surowego drewna, lakierowane lub olejowane. Pielęgnacja drewna uzależniona jest właśnie od wykończenia. Blaty olejowane musimy co jakiś czas powtórnie olejować, natomiast powłoka lakiernicza jest trochę trwalsza, ale również po kilku latach wymaga odświeżenia, czyli zeszlifowania i ponownego lakierowania.
- Kamień naturalny - najczęściej granit i marmur. Pierwszy z nich jest dużo odporniejszy na zarysowania i mniej nasiąkliwy, na drugim mogą pozostać plamy po substancjach barwiących. Oba materiały są odporne na wysoką temperaturę. Niestety są bardzo ciężkie i drogie (trzeba policzyć koszt materiału i usług, ponieważ robi się je na indywidualne zamówienie). Do pielęgnacji używa się tylko preparatów przeznaczonych do kamienia.
- Konglomerat to mieszkanka tłucznia kamiennego i żywicy. Jest wytrzymały na zarysowania i odporny na wilgoć. Nie powinien mieć natomiast kontaktu z wysoką temperaturą. Czyści się je większością detergentów. Jest trochę tańszy i lżejszy od kamienia.
- Kompozyt - powstaje ze sproszkowanego kamienia i spoiwa (np. żywicy akrylowej). ma prawie identyczne właściwości co wyżej opisany konglomerat.
- Spieki kwarcowe są granulatem składającym się z kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych sprasowanych i poddanych działaniu bardzo wysokiej temperatury. Są wytrzymałe i oporne na wilgoć oraz wysoką temperaturę.
Zobacz także: 5 porad, jak uniknąć częstych błędów przy projektowaniu kuchni >>
Kuchnia z wyspą otwarta na salon
Kiedy planujemy aranżacje pomieszczeń, które mają być ze sobą połączone, musimy wziąć pod uwagę, że nadmiar kolorów i materiałów wykończeniowych przyniesie niekorzystny efekt wizualny. Wnętrza będą sprawiały wrażenie chaotycznych i nieuporządkowanych, co sprawi, że przebywanie w nich będzie męczące. Kuchnia z wyspą otwarta na salon powinna zawierać elementy nawiązujące do stylu i kolorystyki strefy wypoczynkowej. I odwrotnie - w salonie też powinny się znaleźć detale i kolory, które w pewien sposób będą przedłużeniem aranżacji kuchni. Bez względu na to, czy dysponujemy dużym mieszkaniem, czy skromnym metrażem, najlepiej będzie ograniczyć paletę barw do 3-4, podobnie w przypadku materiałów wykończeniowych. Jeśli kuchnia z wyspą otwarta na salon będzie spójna pod względem stylistycznym z częścią wypoczynkową, całość będzie wyglądała czysto i elegancko, sprawimy też przy okazji, że wnętrze będzie wyglądało na większe.
Zobacz także: Otwarta kuchnia. Wybór czy przykra konieczność? >>
Mała kuchnia z wyspą i salonem
Niewielki metraż niestety najczęściej wyklucza zastosowanie wyspy. Mała kuchnia z wyspą i salonem nie może być aranżowana na siłę - wnętrze nie będzie funkcjonalne, dodatkowo sprawimy też, że zrobi się ciasno i mało przyjemnie. W zależności od tego, jaki kształt ma pomieszczenie, oraz jak rysuje się układ mebli i sprzętów, może okazać się za to możliwe wprowadzenie półwyspu, czyli przedłużenia zabudowy meblowej, albo - jak nazywa to rozwiązanie wiele osób - wyspy przyłączonej do mebli kuchennych. Pamiętajmy, że nawet mała kuchnia z wyspą i salonem może być piękna - wystarczy zaaranżować ją w jasnych kolorach, z dodatkiem elementów z drewna w ciepłym odcieniu. Sprawdzą się rozwiązania wielofunkcyjne, które pomogą zaoszczędzić miejsce. Warto dobrze doświetlić blat roboczy na całej długości za pomocą wielu punktów świetlnych lub oświetlenia liniowego - ten prosty zabieg sprawi, że mała kuchnia z wyspą będzie się wydawała większa.
Zobacz także: Mała kuchnia w bloku >>
- Więcej o:
Żaluzje do kuchni. Jakie wybrać? Jakie będą najlepsze?
Odśwież swoją kuchnię: jak nadać nowe życie sercu domu?
Jak zrobić tabletki do zmywarki?
Jak dbać o zlewozmywak?
Nowa kolekcja armatury kuchennej marki Tres: innowacja, design i adaptacyjność
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku