Kuchnia na wyspie

Edyta Jabłońska

Może być wygodnym miejscem do przygotowywania, gotowania i spożywania posiłków, a nawet zmywania naczyń – wyspa kuchenna to przydatne i ładne rozwiązanie do otwartej na salon kuchni.

kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
kuchnia z wyspą
Fot. Amica

Wyspa kuchenna najlepiej sprawdza się w roli granicy między strefą kuchenną a wypoczynkową. Ładnie zaprojektowana może stanowić prawdziwą ozdobę przestrzeni dziennej, a z pewnością będzie funkcjonalnym meblem, który dopełni tradycyjną zabudowę.

kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Podwyższony blat na wyspie spełnia dwie funkcje – kącika jadalnianego i przesłony (za nim nie widać kuchennego bałaganu, powstałego podczas gotowania na blacie); Fot.: Blum
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Nie zapominajmy o jednej ważnej roli wyspy – to idealne miejsce do przechowywania. Można w niej np. wyeksponować porcelanową zastawę; fot.: Black Red White
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Bardzo wąska wyspa nie spełni idealnie roli dodatkowego blatu roboczego, ale można przy niej wygodnie zjeść; fot.: Franke
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Trzy duże lampy powieszone nad wyspą dostatecznie oświetlą przestrzeń roboczą; fot.: Agata SA fot.

Gdzie umieścić wyspę kuchenną?

W kuchniach otwartych wyspę zazwyczaj stawia się na granicy lub tuż przy granicy dwóch pomieszczeń. We wnętrzach zamkniętych również możemy zdecydować się na taką zabudowę, pod warunkiem że pomieszczenie jest odpowiedniej wielkości. Wówczas staje ona zazwyczaj na środku kuchni. Przy projektowaniu pamiętajmy o pozostawieniu wystarczająco dużej, minimum 120 cm, wolnej przestrzeni wokół zabudowy na swobodną komunikację. Jeśli zabudowa wyposażona jest w miejsce do spożywania posiłków, warto pozostawić nieco więcej miejsca, ok. 140 cm, wówczas nawet gdy przy wyspie ktoś usiądzie, będzie można swobodnie przejść mu za plecami.

kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Taśma ledowa zamontowana pod wyspą pełni funkcję dekoracyjnego oświetlenia; fot. Paulmann
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Wyspa ustawiona w centralnym punkcie kuchni może całkowicie zastąpić tradycyjną zabudowę – pod warunkiem, że zaprojektujemy na niej zlewozmywak, płytę grzejną i blat roboczy; fot. Teka

Jakie wymiary powinna mieć wygodna zabudowa?

Wszystko zależy od wielkości kuchni oraz wyposażenia zabudowy. Najmniejsza, funkcjonalna wyspa powinna mieć minimum 60-80 x 60 cm. Takiej wielkości  wyspę możemy wyposażyć jedynie w  blat roboczy i szafki lub półki pod nim. Gdy przy wyspie chcielibyśmy jeść posiłki, dla każdej osoby zaplanujmy prostokąt o wielkości 60 x 40 cm. Pamiętajmy również, by w tym miejscu pod blatem była wolna przestrzeń na nogi. Większą zabudowę musimy zaplanować, gdy ma ona mieć płytę grzejną lub zlewozmywak, wówczas (w obu przypadkach) minimalna wielkość to 120 x 60 cm. Tak duża powierzchnia umożliwi wygodną pracę – miejsce na obróbkę składników oraz odstawienie garnków po ugotowaniu posiłku. Jeszcze większą wyspę zaplanujmy, gdy chcemy ją wyposażyć zarówno w zlewozmywak, jak i płytę grzejną. Projektując ją, zachowajmy ogólne zasady, które obowiązują przy urządzaniu kuchni. Z obu stron urządzeń pozostawmy blat o szerokości nie mniejszej niż 40 cm, a pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzejną aż 60 cm. Tak zaprojektowana wyspa będzie wygodna i funkcjonalna.

kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Wolno wiszący, duży okap kuchenny pochłonie wszelkie zapachy powstające podczas gotowania. To bardzo ważne zwłaszcza w kuchniach otwartych na salon; fot. Ikea
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Warto, oprócz funkcjonalności, zadbać o urodę wyspy – to ją pierwszą widzimy z salonu. Tu wzór marmuru wyeksponowano na tle ciemnych szafek kuchennych; fot. Ferro

W jakie media wyposażyć wyspę kuchenną?

Gdy na wyspie jest jedynie blat roboczy wystarczy, że zamontujemy w niej gniazdko z prądem, a nad nią powiesimy lampę. Zabudowa z elektryczną płytą grzejną oprócz prądu powinna być wyposażona w pochłaniacz powietrza lub wyciąg. Ten ostatni wymaga przewodu wentylacyjnego. Łatwo go zainstalować na suficie i ukryć w zabudowie lub po prostu pozostawić na widoku, co kuchni urządzonej w stylu industrialnym doda uroku. Zdecydowanie mniej urokliwa będzie instalacja gazowa, której nie możemy (ze względu na przepisy bezpieczeństwa) zabudować, dlatego rzadko na wyspie kuchennej instaluje się płytę gazową. Odrobinę mniej kłopotliwa jest instalacja wodno-kanalizacyjna, którą musimy doprowadzić do zabudowy, gdy znajduje się w niej zlewozmywak lub zmywarka. Wodociąg można ukryć niemal w każdej podłodze, niestety kanalizacja wymaga odpowiedniego – 2-3 procentowego – spadku. Nie w każdej kuchni da się to osiągnąć, chyba że umieścimy wyspę na podeście.

kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Do zabudowy ze zmywarką należy doprowadzić wodociąg i kanalizację; fot. Miele
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Tak nietypowa zabudowa, w której po przeciwnej stronie zlewozmywaka znajduje się kąt jadalniany, wymaga odpowiedniej szerokości wyspy, przynajmniej 120-140 cm; fot. Ferro
kuchnia z wyspą kuchnia z wyspą aranżacje kuchnia z wyspą projekt
Kuchnia z wyspą
Zabudowa w kształcie litery L jest dużo wygodniejsza od tradycyjnej linii prostej – gotując pokonujemy mniejszy dystans, więc zdecydowanie mniej się męczymy; fot. ZAJC Kuchnie

Skomentuj:

Kuchnia na wyspie