Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Świąteczne pierniczki

mat. prasowe KiK

Przygotowywanie i ozdabianie pierniczków stanowi jeden z najbardziej urokliwych zwyczajów świątecznych. To doskonała sposobność, aby spędzić czas z najbliższymi, cieszyć się kreatywną zabawą, a jednocześnie zwolnić tempo i doświadczyć magii nadchodzących świąt.

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki
KiK

Niektórzy odkładają przygotowania do świąt Bożego Narodzenia na ostatnią chwilę, podczas gdy inni podchodzą do tego zadania zorganizowanie, mając w głowie lub notatniku szczegółowy plan. Bez względu na to, do której kategorii należymy, jednym z pierwszych zadań, którego możemy się podjąć, jest wypiekanie pierniczków.

Pierniczki - przetestowana receptura

Istnieją przepisy, które nakazują przygotowanie ciastek z kilkudniowym wyprzedzeniem, aby były one najbardziej aromatyczne podczas świąt. Jest to korzystne, choć zajmie trochę czasu - jednak to wspaniała rozrywka, która tworzy magiczną atmosferę bożonarodzeniową. Szczególnie, gdy przygotowujemy pierniczki w towarzystwie rodziny, partnera, przyjaciół i oczywiście dzieci, które zazwyczaj chętnie biorą udział w dekorowaniu pierniczków i, co oczywiste, ich spożywaniu. Jedyny „problem” z pierniczkami jest taki, że gdy już zaczniemy je robić, trudno się powstrzymać i zrobić ich mało…

– Z mojego ulubionego przepisu, który dostałam od mamy, a ona od swojej przyjaciółki, wychodzi spore pudło ciasteczek. A i tak podzieliłam składniki na pół względem oryginalnego przepisu! – mówi ekspertka KiK i dodaje: – Traktuję to jednak jako zaletę. Bo nie dość, że ciastek wystarczy na podjadanie aż do świąt oraz do udekorowania choinki i świątecznego stołu, to sporą część przeznaczam na świąteczne upominki dla bliskich mi osób.

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki
KiK

Pomysł na prezent - słodki upominek

Słodkości jako drobne prezenty to niezawodny sposób na uszczęśliwienie obdarowanej osoby. Wystarczy kilka ciastek i ładne opakowanie.

 – Pierniczki nadają się do tego idealnie, bo są trwałe – można je nawet bezpiecznie wysłać w paczce. Do tego pięknie się prezentują, jeszcze lepiej pachną i tak naprawdę wystarczy zapakować je w celofan, przewiązać wstążeczką, by mieć gotowy podarunek. Ja wolę jednak zapakować po kilka-kilkanaście ciasteczek do szklanych słoiczków albo puszek ze świątecznym motywem. Są naprawdę niedrogie i wprost stworzone do przechowywania suchych ciasteczek. Można je wręczyć w prezencie albo postawić na biurku w pracy i zachęcić do częstowania się koleżanki i kolegów. Gwarantuję, że natychmiast staniecie się ulubionymi osobami w biurze – śmieje się stylistka związana z siecią KiK i dodaje: – Cóż więcej można powiedzieć… Chyba czas założyć fartuch, włączyć nastrojową świąteczną muzykę, zawołać bliskich do kuchni i niech dzieje się magia!

A oto przepis na pierniczki dla tych, którzy wciąż nie mają swojego ulubionego. Wychodzą miękkie, bardzo aromatyczne i w dużej ilości. 

Przepis na miękkie pierniczki pani Ani

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 4 żółtka,
  • 2 białka,
  • 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżki sody,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków,
  • szczypta curry,
  • szczypta pieprzu,
  • 125 g masła,
  • 200 g miodu.

Sposób wykonania

UWAGA: Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem, bo jest dosyć rzadkie. Musi spędzić noc w lodówce.

1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce.

2. Miód zagotować z przyprawami i wystudzić.

3. Gdy jest ciepły, roztopić w nim masło i odstawić.

4. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić.

5. Białka ubić na pianę. Dodawać cukier, dodawać żółtka i zmiksować.

6. Ubitą masę wlewać do mąki i mieszać.

7. Dodać miód i wymieszać.

8. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić ciasto do lodówki na około 24 godziny.

W dniu pieczenia:

1. Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wykrawać z niego pierniczki foremkami do ciastek.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią pierniczki tak, by się nie stykały ze sobą. Piec w 180 stopniach przez 7-12 minut.

Tak przygotowane pierniczki po ostygnięciu możemy ozdobić domowym lukrem albo słodkimi ozdobami do wypieków. Smacznego!

Skomentuj:

Świąteczne pierniczki