To jest nasza wizytówka - mode:lina™

mw

Nowy cykl w naszym magazynie pod nazwą „To jest nasza wizytówka” otworzył Robert Konieczny i jego pracownia KWK Promes. Tym razem prezentujemy równie znanych i cenionych projektantów z biura architektonicznego mode:lina™.

architekci Jerzy Woźniak i Paweł Garus, mode:lina™
architekci Jerzy Woźniak i Paweł Garus, mode:lina™
mode:lina™

O pracowni mode:lina™

mode:lina™ to pracownia projektowa stworzona przez Pawła Garusa i Jerzego Woźniaka w 2009 roku, jeszcze na IV roku studiów architektonicznych. Mimo młodego wieku założycieli mode:lina™ to pracownia z dużym dorobkiem – przez 12 lat istnienia gościła na stronach ponad 200 wydawnictw krajowych i międzynarodowych oraz została nagrodzona w licznych międzynarodowych i krajowych konkursach. Projektanci są między innymi dwukrotnymi zdobywcami prestiżowej nagrody EuroShop Retail Design Award, wręczanej w Szanghaju podczas największych targów biznesowych EuroShop oraz dwukrotnie zostali uhonorowani w polskim konkursie Design Alive Awards. Ponadto zdobyli Green Building Awards 2018 w kategorii „Najlepsze Zrównoważone Wnętrze”.

Paweł Garus oraz Jerzy Woźniak to architekci wymieniani również przez portal culture.pl
– jako jedni z najlepszych polskich architektów przed czterdziestką, a przez magazyn DesignAlive wyróżnieni za „stworzenie silnej marki na międzynarodowym rynku oraz za utrzymanie charakterystycznej, estetycznej jakości w projektach wymagających funkcjonalności i indywidualnego podejścia”.

Fence House 

IDEA: 

Forma domu – dwie bryły ze spadzistym dachem oraz „wbita” w nie asymetryczna kostka garażu – to współczesna interpretacja tradycyjnego stylu. Uzupełniają go proste, surowe materiały – cegły, beton oraz blacha w odcieniach szarości.

Ściana od strony ulicy ma jak najmniej okien, dzięki temu chroni mieszkańców przed hałasami i zapewnia im spokój. Dodatkowo różnego rodzaju ogrodzenia dają im poczucie bezpieczeństwa. Stąd pomysł na nazwę domu, czyli Fence House.

Kształt budynku podyktowany został przez jego funkcję. Domownicy, czyli rodzice i dwoje dzieci, chcieli mieszkać niezależnie – stąd pomysł na podzielenie go na dwie części. Oddzielne strefy na piętrze pozwalają dorosłym cieszyć się spokojem, a dzieciom szaleć do woli we własnym „domku”. Parter domu to część wspólna wszystkich jego mieszkańców. Zajmuje go wyjątkowa kuchnia wysunięta w głąb ogrodu oraz wielki salon z antresolą, sięgający poddasza. Nietypowym elementem jest okno w korytarzu, które eksponuje wyjątkowy samochód właściciela domu we wnętrzu grafitowej kostki-garażu. Salon to duża otwarta przestrzeń, w której kluczową rolę grają wielkie nieregularne okna odsłaniające otoczenie lasu. Najbardziej interesującą częścią salonu jest antresola z biblioteką. Regały biblioteki zostały zbudowane ze starych belek stropowych jednej z poznańskich kamienic.

METRYKA BUDYNKU: 

Lokalizacja: Poznań  
Inwestor: prywatny
Projekt: mode:lina™ architekci Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin
Powierzchnia użytkowa: 290 m2
Zdjęcia: Marcin Ratajczak

 

Fence House
Fence House
mode:lina™
Fence House
Fence House
mode:lina™
Fence House
Fence House
mode:lina™
Fence House
Fence House
mode:lina™
Fence House
Fence House
mode:lina™
Fence House
Fence House
mode:lina™
Fence House
Fence House
mode:lina™

Śląsko Chałpa 

IDEA: 

Za projektem Ślonsko Chałpa kryje się ciekawa historia. Jego forma to efekt przebudowy istniejących budynków gospodarskich z okresu PRL-u, z których udało się wydobyć esencję budowli z tego okresu, czyli surowy beton, cegłę oraz prostotę formy i konstrukcji. Przebudowa miała na celu adaptację popadającej w ruinę stodoły na dom jednorodzinny. Z budynków gospodarskich udało się zachować betonową konstrukcję budynku wraz z częścią cegieł i elementów stalowych. Istniejące zabudowania, ze względu na swoją modułową siatkę słupów i betonowy strop mógł być w łatwy sposób przebudowany i w miarę dowolnie zaaranżowany.

Bryła budynku została skrócona o cztery pola konstrukcyjne, z czego dwa pola utworzyły taras zewnętrzny, a kolejne dwa zrobiły miejsce na salon o podwójnej wysokości. Oryginalna konstrukcja i kształt stodoły jest doskonale widoczna właśnie z salonu, gdzie mamy dokładny przekrój budynku w postaci antresoli. Elewacja została wykonana z drewna i jest „podziurawiona” dużymi, nieregularnymi otwarciami, aby maksymalnie doświetlić wnętrze. Sąsiadujący ze stodołą dom typu kostka został zaaranżowany na dom gościnny, a jego elewację pomalowano na kolor szary. Użyte we wnętrzu naturalne i minimalistyczne materiały, takie jak gładkie, pięknie usłojone drewno i ciemny polerowany granit, świetnie kontrastują, a zarazem uzupełniają się z surowym budulcem, czyli nierównymi cegłami czy nieobrobionym betonem z widocznymi śladami po cięciu.

METRYKA BUDYNKU:

Lokalizacja: Polska/Śląsk
Inwestor: prywatny
Projekt: mode:lina™ architekci Paweł Garus, Jerzy Woźniak
Współpraca: Małgorzata Wawrzynek, Anna Kazecka-Włodarczyk
Powierzchnia użytkowa: 300 m2
Zdjęcia: Patryk Lewiński

Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™
Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™
Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™
Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™
Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™
Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™
Śląsko Chałpa
Śląsko Chałpa
mode:lina™

Slab House

IDEA: 

Projekt domu Slab House powstał pod Poznaniem. Architekci z biura mode:lina™ stanęli przed nie lada wyzwaniem, aby wpisać nowoczesną bryłę domu w mocno nachylone zbocze wzgórza.

Rozwiązaniem okazał się prosty pomysł przypominający zabawę klockami LEGO. 3 poziomy budynku zostały oddzielone od siebie równymi płytami przypominającymi płytki konstrukcyjne popularnych klocków. Na najniższym poziomie znajduje się część techniczna budynku wraz z garażem. Poziom ten został przykryty płytą konstrukcyjną, dającą swobodną możliwość planowania wyższego piętra. Poziom 1 został zaplanowany w oparciu o 5 kubików kryjących w sobie następujące funkcje: garderobę, pokój gościnny, łazienkę, cześć techniczną wraz z kuchnią, kominek wraz z zabudową audio-wideo.

Przestrzenie pomiędzy kubikami zostały przeszklone, tworząc część dzienną wraz z jadalnią oraz komunikację. Pozostała część płyty w naturalny sposób tworzy taras dla poziomu 1.

Analogicznie poziom 1 od 2 został oddzielony drugą płytą konstrukcyjną,
na której tym razem zostały postawione dwa domki, z których jeden kryje w sobie sypialnię rodziców wraz z garderobą i łazienką, a drugi pokoje dziecięce i antresolę nad części dzienną poziomu 1.

Architektura budynku dobrze wpisuje się we wzgórze budynku, a duże horyzontalne płyty ciekawie kontrastują z wertykalnością wzgórza, tworząc jednocześnie duże tarasy widokowe
na panoramę miasta.

METRYKA BUDYNKU:

Lokalizacja: Poznań
Inwestor: prywatny
Projekt: mode:lina™ architekci Paweł Garus, Jerzy Woźniak,
Małgorzata Wawrzynek, Kinga Kin, Anna Kazecka-Włodarczyk,
Natalia Wasicionek
Współpraca: Pracownia Architektoniczna Poznań-Projekt, Pracownia Projektowa Jacek Kryske
Powierzchnia użytkowa: 250 m2
Zdjęcia: Patryk Lewiński 

Slab House
Slab House
mode:lina™
Slab House
Slab House
mode:lina™
Slab House
Slab House
mode:lina™
Slab House
Slab House
mode:lina™
Slab House
Slab House
mode:lina™
Slab House
Slab House
mode:lina™
Slab House
Slab House
mode:lina™

Skomentuj:

To jest nasza wizytówka - mode:lina™