Zaparzacz do kawy — doskonała alternatywa ekspresu!

artykuł zewnętrzny

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Aby ją zaparzyć, nie trzeba jednak posiadać profresjonalnego ekspresu. Do tego celu w zupełności wystarczający będzie zaparzacz do kawy french press. Jak zbudowane jest takie urządzenie? Jak należy go używać? Jak działa zaparzacz do kawy tłokowy?

Zaparzacz do kawy — doskonała alternatywa ekspresu!
Zaparzacz do kawy — doskonała alternatywa ekspresu!
Tadmar

Zaparzacz do kawy i herbaty posiada bogatą historię. Pierwszy projekt urządzenia tego typu został opatentowany już w 1852 roku. Nie przypominał on jednak do końca spotykanych obecnie zaparzaczy. Model zbliżony do tych, jakie znaleźć można we współczesnych kuchniach stworzyli w 1921 roku Giulio Moneta oraz Attilio Calimani. Najpopularniejszy model zaparzacza do kawy french press powstał w 1958 roku. Autorem urządzenia o nazwie „Chambord” był Faliero Bondanini.

Jak działa zaparzacz do kawy? Z wyglądu przypomina on szklany dzbanek i składa się z cylindra i tłoku połączonego z pokrywką i zakończonego uchwytem. Nieodłącznym elementem urządzenia jest również przylegające do tłoka sitko, które ma zadanie chronić przed przedostawaniem się fusów czy kawałków liści do napoju. Co ciekawe, zaparzacza używać można nie tylko do przyrządzania kawy czy herbaty. Z powodzeniem służyć może on również do spieniania mleka.

Jak używać zaparzacza do kawy?

Jak parzyć w zaparzaczu do kawy? Jak podaje ekspert Tadar.pl, pierwszy etap stanowi zagotowanie uprzednio przefiltrowanej, najlepiej w specjalnym dzbanku, wody. Woda z kranu mogłaby się okazać zbyt twarda lub za miękka, w negatywny sposób wpływając na smak naparu. Jej temperatura wynosić powinna około 95 stopni Celsjusza. Następnie mielimy kawę. Najlepszym rozwiązaniem będą wysokiej jakości, jasno lub średnio palone ziarna 100% Arabiki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby do tego celu wykorzystać inną odmianę, zgodną z indywidualnymi preferencjami. Kawę należy zmielić grubo. Zbyt drobne jej zmielenie spowodować może bowiem zatkanie sitka. Przed rozpoczęciem parzenia kawy we french press, urządzenie warto przelać wrzątkiem. Następnie wsypujemy do cylindra zmieloną kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Nakładamy przykrywkę, zaparzamy przez około 4 minuty i powoli dociskamy tłok aż do samego końca tak, aby fusy zostały na dnie naczynia. Teraz wystarczy już tylko przelać gotowy napar do filiżanek i delektować się jego smakiem.

Jak dbać o zaparzacz do kawy? Po każdym użyciu urządzenie należy wyczyścić pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Do tego celu nigdy nie powinno się używać silnych detergentów — mogą się one bowiem przyczynić do trwałego uszkodzenia zaparzacza do kawy french press. Urządzenie najlepiej myć miękką gąbką. Jeżeli na powierzchni zaparzacza pojawił się osad kamienny, należy się go pozbyć przy pomocy dedykowanego preparatu, najlepiej w formie proszku.

Alternatywy dla zaparzacza do kawy French Press

Gwarancją codziennych sukcesów w przyrządzaniu aromatycznego, kofeinowego napoju jest nie tylko zaparzacz do kawy french press. Do tego celu równie dobrze sprawdzi się kawiarka od Tadar.pl. To urządzenie w formie niewielkiego czajniczka składające się z dolnego zbiornika, w którym umieszcza się wodę, pojemnika na kawę z filtrem oraz górnego zbiorniczka na gotowy napar. Do produkcji kawiarek wykorzystuje się aluminium oraz stal nierdzewną.

Miłośnicy kawy zaopatrzyć mogą się także w zaparzacz przelewowy. Ma on postać dzbanka z lejkiem w górnej części. W jego wnętrzu umieszcza się papierowy lub metalowy filtr, a następnie wsypuje do niego zmielone ziarna i przelewa go wodą. Tego typu zaparzacz dostępny jest również w wersji elektrycznej. Posiada on wówczas zbiornik podgrzewający wodę i przelewający ją przez filtr.

Zaparzacz do kawy i herbaty to doskonała alternatywa dla ekspresu do kawy. Urządzenie tego typu jest znacznie tańsze i zajmuje o wiele mniej miejsca. Przyrządzana z jego pomocą kawa jest równie aromatyczna i smakowita, co ta z ekspresu.

Skomentuj:

Zaparzacz do kawy — doskonała alternatywa ekspresu!