6 zasad- jak pasteryzować słoiki?
Pasteryzacja słoików to metoda sterylizacji produktów spożywczych poprzez zabicie bakterii. Jak pasteryzować słoiki? Proces polega na wypełnieniu słoików gorącą zawartością i zanurzeniu ich we wrzącej wodzie. Gdy słoiki są zanurzone w wodzie, przestrzenie powietrzne rozszerzają się. Powoduje to powstanie próżni pomiędzy pokrywką a zawartością.
Na czym polega pasteryzacja słoików?
Celem pasteryzacji jest zabicie organizmów i enzymów w żywności, które powodują jej psucie się. Proces ten zapobiega chorobom poprzez wydłużenie okresu trwałości żywności. Po pasteryzacji słoiki stają się szczelnie zamknięte, zachowując zawartość. Odpowiednio zapasteryzowane owoce, warzywa i mięso mogą pozostać świeże przez lata. Należy tylko pamiętać, aby później przechowywać je w chłodnych i suchych warunkach np. w piwnicy. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na konserwowanie żywności.
Kiedy najlepiej pasteryzować przetwory?
Możemy pasteryzować słoiki twist off praktycznie a właściwie zawarte w nich przetwory przez cały rok. Podstawowym wyznacznikiem jest dostępność owoców z których przygotowujemy owocowe przetwory na zimę. Możemy również pasteryzować słoiki z przetworami mięsnymi, które pomogą nam przygotować zdrowy obiad szybko. Trzbeba jednak pamiętać że mięso wymaga dłuższego procesu niż warzywa. Pasteryzowanie przetworów również jest bardzo ekologiczne i zgodne z myśleniem zero waste. Jeśli dostaniecie większą ilość owoców, których nie jesteście w stanie zjeść, możecie szybko wrzucić je do garnka z wodą i zróbcie z nich kompot i pasteryzujcie.
6 zasad pasteryzacji słoików
Pasteryzacja to świetny sposób na zapewnienie, że Twoja żywność będzie wolna od patogenów, bakterii i utrzymanie nienaruszonego smaku w żywności. By prawidłowo przeprowadzić proces pasteryzacji trzeba trzymać się kilku zasad
1 zasada
Najpierw przygotuj słoiki twist off w których będziesz pasteryzować przetwory. Należy je dokładnie umyć - najlepiej w zmywarce na długim programie.
2 zasada
W przypadku pasteryzacji słoików typu twist off bardzo ważne są przykrywki. Można użyć te z zeszłego roku, ale trzeba dokładnie sprawdzić czy nie są poszczerbione i czyste. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości co do ich jakości należy kupić nowe.
3 zasada
Kolejnym krokiem jest przygotowanie przetworów z owoców, warzyw lub mięsa lub gotowych dań, które będziemy pasteryzować. W przypadku pasteryzacji do słoików wkładamy gorące przetwory.
4 zasada
Po napełnieniu ich gorącą zawartością należy je umyć w gorącej wodzie. Po całkowitym napełnieniu słoiki powinny mieć co najmniej jeden centymetr przestrzeni między pokrywką a zawartością.
5 zasada
Przed zamknięciem przetworów w słoikach typu weck koniecznie musimy oczyścić rant słoika, tak aby był absolutnie czysty. Najlepiej przed zamknięciem słoika należy przetrzeć szyjkę słoika ręcznikiem papierowym. Po tym zabiegu zamykamy słoiki twist off.
6 zasada
Szczelnie zamknięte słoiki możemy poddać teraz procesowi termicznemu czyli zacząć pasteryzować.
Przepisy dotyczące pasteryzacji produktów
Metoda pasteryzacji przetworów owocowych jest podobna jak w przypadku konserwowania mięsa. Wiąże się jednak ze znacznie dłuższym procesem niż gotowanie mięsa, co skutkuje droższym produktem. Zanim jednak dokonasz wyboru, którą metodę wolisz, powinieneś najpierw określić, jakie produkty będziesz pasteryzować.
Pasteryzacja przetworów w garnku. Najbardziej metodą pasteryzacji jest tzw. kąpiel wodna. Tą metodą domowe przetwory na zimę przygotowywały nasze babcie. W zależności od wielkości słoika wybieramy wielkość garnka do którego wlewamy zimną wodę i ustawiamy na dnie na ręczniku kuchennym szczelnie zamknięte słoiki twist off. Wstawiamy zimne słoiki do zimnej wody tak by się nie stykały i tak by w połowie były zakryte wodą, dzięki temu zaradzimy pękaniu słoików . Jak długo pasteryzować słoiki? Pasteryzacja przetworów powinna trwać 30 minut od zagotowania wody. Nie wyciągamy gorących słoików rękami - możesz użyć rękawic kuchennych lub szczypiec do słoików, aby uniknąć ich wypadania i poparzenia. Teraz trzeba je odwrócić do góry dnem i zostawić przez 24 godziny a następnie zanieść do piwnicy.
Pasteryzowanie słoików w piekarniku elektrycznym jest łatwe do wykonania i może zapobiec niepotrzebnemu marnowaniu żywności. Jest to dobra metoda na konserwację żywności, zwłaszcza owoców, ponieważ mogą być one bardzo drogie lub sezonowe. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Będziesz potrzebować wyparzonych słoików. Umieść je na blasze do pieczenia i nastaw piekarnik na 85-100 stopni Celsjusza i piecz 30 minut.
Możesz również użyć kuchenki mikrofalowej, aby wykonać ten proces nawet bez gotowania!
Jak pasteryzować słoiki w zmywarce? Gotowe słoiki typu twist off wstawiamy do zmywarki na program o najwyższej temperaturze. Jaki czas pasteryzacji? Czas ustala program - ale będzie to trwało ok 2 godzin. Tutaj również nie wyjmujemy gorących słoików gołymi rękami bo grozi to poparzeniem.
- Więcej o:
Jesienno-zimowe uprawy w domu – jak wspólne sianie warzyw może budować zdrowe nawyki u dzieci?
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?
Co siać we wrześniu w ogrodzie?
Kiedy wykopać warzywa: czosnek, marchew, pietruszkę i buraczki?
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Nalewka z jeżyn - przepisy na jeżynówkę. Jakie ma prozdrowotne właściwości?