Grill murowany czy przenośny?
Grill murowany czy przenośny? Wszystko zależy od tego, czy miejsce ogrodowej kuchni będzie zmienne czy stałe.
Przenośny grill to najprostsze rozwiązanie. Kupujemy i stawiamy go tam, gdzie nam akurat pasuje: na trawie, tarasie, placyku wypoczynkowym, w altanie. W większości modeli pali się węglem drzewnym lub brykietami, ale są też urządzenia elektryczne lub na gaz (propan-butan). Najbardziej popularny jest grill na węgiel drzewny. Składa się on z paleniska (misy) ustawionego na nóżkach lub wózku, ruchomego rusztu, który można ustawiać na 2-4 różnych wysokościach, oraz osłon bocznych. Niektóre rodzaje wyposażone są w pokrywę, która sprawia, że potrawy szybciej stają się gotowe. Takie grille wykonane są z blachy stalowej (lekkie, tanie) lub żeliwa (ciężkie, droższe, ale o bardziej wyszukanej formie). Ponieważ grille przenośne nie mają komina, lepiej nie wstawiać ich do altany, nawet jeśli jest ażurowa. Dym będzie się bowiem zbierał pod jej dachem, co w pewnej chwili zacznie nam przeszkadzać.
W grillach gazowych do przygotowania potraw wykorzystywany jest gaz z butli propan-butan. Palnik gazowy podgrzewa płytę powlekaną materiałami ceramicznymi lub mineralnymi. Kupując tego typu grill, trzeba zwrócić uwagę na sposób czyszczenia płyt. Te z gładką płytą porcelanową są łatwiejsze w konserwacji niż te o płycie mineralnej z powierzchnią przypominającą węgle. Potrawy przygotowane na grillu gazowym mogą mieć aromat charakterystyczny dla grilla na węgiel drzewny. Aby tak było, pod koniec grillowania należy ułożyć na płycie namoczone kawałki drewna owocowego.
Grille elektryczne są bardzo podobne do tych na gaz,z tym że są zasilane prądem.
Zwolennicy letnich biesiad na dworze na pewno wolą mieć grill na stałe. W centrum ogrodniczym lub w hipermarkecie można kupić gotową konstrukcję z prefabrykatów żelbetowych. Składa się ona z dwóch elementów - prostopadłościennej podstawy oraz nadstawki spełniającej funkcję komina i osłony paleniska. W podstawie zwykle znajduje się miejsce do przechowywania drewna i brykietów. Górna część takiego grilla może wyglądać różnie, w zależności od modelu. Niektóre mają dodatkowe półki, blaty oraz szyber do regulacji ciągu w palenisku. Grill prefabrykowany zazwyczaj nie wymaga budowy fundamentów. Warto jednak wykonać betonową płytę, która ustabilizuje konstrukcję oraz odizoluje podstawę grilla od wilgoci z podłoża.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail.
- Więcej o:
Grillowanie w ogrodzie
Akcesoria do grillowania
Grill własnej roboty na 3 sposoby. Jak zrobić grill ogrodowy?
Zewnętrzne płyty gresowe – sposób na stylową przestrzeń wokół domu
Pergola w niewielkim, miejskim ogródku? Postaw na MB-OPENSKY 120 od Aluprof
Ognisko - czy można je rozpalić w ogrodzie? Czy można palić gałęzie i liście na działce?
Hydroizolacja basenu, czyli w jaki sposób można zaimpregnować swój basen?
19 pomysłów na ogród zimowy - wskazówki i inspiracje