Wiosenne porządki w lodówce, zamrażarce i spiżarni

red.

Wiosna to równie dobry pretekst jak każdy inny, żeby wysprzątać lodówkę, zrobić przegląd w zamrażarce i porządki w spiżarni.

lodówka
Umyj nie tylko półki i wnętrze lodówki, ale również opakowania produktów
Fot. The Marmot/CC BY 2.0

Porządki w lodówce

Kiedyś rozmrażanie lodówki było wielkim wydarzeniem, które każda pani domu regularnie przeprowadzała przynajmniej dwa razy w roku. Dziś trochę o tym zapominamy – mamy przecież lodówki z systemami zapobiegającymi osadzaniu się szronu i z antybakteryjnymi powłokami. Prawda jest jednak taka, że lodówkę nadal trzeba regularnie czyścić, a przy okazji czujnie przyjrzeć się temu, co w niej się znajduje – i to nie tylko na wiosnę, a co najmniej raz w miesiącu. Na porządki wykorzystajmy dzień przed dużymi zakupami, tak żeby w lodówce było jak najmniej produktów.

ZOBACZ ILE POTRAW MOŻNA UGOTOWAĆ Z JEDNEGO PRODUKTU >>

  1. Wyłącz urządzenie – nie ma powodu, żeby w czasie porządków zużywać prąd. Jeśli masz chłodziarko-zamrażarkę z dwoma agregatami, możesz osobno wyczyścić część chłodzącą, a później zamrażarkę. Jednak jeśli nie planujesz gruntownego szorowania i długiego trzymania otwartych drzwi, lepiej tylko zmniejszyć ustawianą temperaturę i nie wyłączać urządzenia.
  2. Wyjmij z lodówki wszystkie rzeczy. Najbardziej wrażliwe produkty, czyli mięso i ryby można przełożyć na czas sprzątania do zamykanego pojemnika z wkładem chłodzącym (może to być też torba termiczna z supermarketu albo zwykła torba, do której włożymy kilka butelek z lodowatą wodą).
  3. Wyciągnij z lodówki wszystkie półki i szuflady, umyj je starannie płynem i zostaw do osuszenia. Wyszoruj też wnętrze lodówki, zwracając uwagę na wszystkie zakamarki, a także na krawędzie drzwi i uszczelki. Jeśli lodówka ma system automatycznego rozmrażania, oczyść też odpływ wody (sprawdź również w instrukcji, czy nie powinno się również wyczyścić pojemnika z tyłu urządzenia, w którym zbiera się i odparowuje woda).
  4. Po umyciu możesz lodówkę przetrzeć szmatką nasączoną wodą z sokiem z cytryny; pomoże to zneutralizować zapachy.
  5. Wnętrze lodówki najlepiej wytrzeć do sucha i zamknąć drzwi. Niech niepotrzebnie się nie wychładza. Zużyjemy mniej prądu po jej ponownym włączeniu.
  6. W czasie, w którym schną półki i szuflady, obejrzyj wyjęte z lodówki produkty. Wyrzuć te, których termin przydatności do spożycia minął, odłóż na bok te, które szybko się przeterminują.
  7. Przejrzyj przyprawy, słoiki, opakowania – jeśli są czymś zabrudzone, umyj je i osusz.
  8. Obejrzyj owoce i warzywa, jeśli mają zgniłe albo zasuszone części, odetnij je. Jeśli to konieczne, umyj je i starannie osusz (wilgoć przyspiesza psucie się produktów).
  9. Razem z osuszonymi półkami i szufladami włóż do lodówki czyste i suche produkty. Na środkowych półkach, na wysokości wzroku, ułóż te rzeczy, które niedługo się przeterminują. Rozłożenie produktów dostosuj do odpowiednich stref w lodówce.

Porządki w zamrażarce

W naszej zamrażarce panuje bałagan, pełno w niej produktów, które nawet trudno nam rozpoznać? Nie pamiętamy, kiedy je włożyliśmy? Niektóre rzeczy nawet w zamrażarce się psują i nie można ich przechowywać powyżej dwóch, trzech miesięcy. Zabierzmy się za porządki. Stopniowo i konsekwentnie wyciągajmy produkty z lodówki, rozmrażajmy i w miarę możliwości wykorzystujmy. A kiedy będzie już pusta, wyczyśćmy wnętrze i wprowadźmy nowe, właściwe porządki.

Im szybciej wyjmujemy lub wkładamy produkty, tym mniej prądu zużywamy i tym mniej wilgoci wpuszczamy do środka. Dlatego w zamrażarce powinien panować idealny porządek. Dobrze trzymać się stale podziału – w tej szufladzie mięso i ryby, w tej mrożone warzywa i zioła, w tej części gotowe, zamrożone dania lub resztki do wykorzystania. Pakujmy rzeczy w opisane pojemniki – niech znajdzie się tam informacja, co zamroziliśmy i do kiedy powinniśmy z tego skorzystać. Jan Kuroń w magazynie Kuchnia zdradza, że sam owija produkty w folię spożywczą, pod którą wkłada karteczki z opisami.

Warto też mieć spis wszystkich rzeczy, które wkładamy do zamrażarki, razem z datą, przed którą trzeba je wykorzystać. Jan Kuroń korzysta z nowoczesnych rozwiązań i ustawia sobie przypomnienie w telefonie. Dobry pomysł!

ZOBACZ RADY JANA KURONIA NA TEMAT PORZĄDKÓW W LODÓWCE >>

Porządki w spiżarni

Niektórzy lubią mieć dużo zapasów, inni kupują na bieżąco. Jednak nie ma co ukrywać – podręczna spiżarnia (osobne pomieszczenie lub po prostu szafka na produkty spożywcze) to superbaza do kreatywnego gotowania. Ważne, żeby były tam produkty, których rzeczywiście używamy – nie powinno ich też być zbyt dużo, chyba że jesteśmy prepersami, szykującymi zapasy na moment upadku cywilizacji.

W spiżarni także warto raz na jakiś czas zrobić porządki.

  1. Wyciągnijmy całą zawartość na zewnątrz i po pierwsze pozbądźmy się rzeczy przeterminowanych (rzadko na to zwracamy uwagę, bo trzymamy tu rzeczy, które mają dużą trwałość).
  2. Obejrzyjmy produkty starannie i sprawdźmy, czy nie zalęgły się w nich np. wołki zbożowe albo mole spożywcze. Jeśli tak, wyrzućmy zaatakowane produkty (będą tam nie tylko same owady, ale również ich odchody).
  3. Wyczyścimy półki – jeśli mamy problem ze szkodnikami, przyklejmy taśmy na mole spożywcze i włóżmy do szafki np. pęczek rozmarynu albo lawendy (owady odstraszają zawarte w nich olejki eteryczne).
  4. Wstawmy produkty z powrotem, najlepiej posegregowane kategoriami i włożone w tekturowe lub plastikowe pojemniki (można użyć np. pudełek po prezentach albo butach). Ułatwi to ich wyjmowanie i czyszczenie półek; przyczynia się to też do tego, że ciągle mamy okazję przypomnieć sobie, co jest w spiżarni.

Skomentuj:

Wiosenne porządki w lodówce, zamrażarce i spiżarni