Lodówka: wolno stojąca czy do zabudowy? A może lodówka dwudrzwiowa?
Lodówka to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Duży wybór modeli, różniących się nie tylko funkcjami, lecz także wyglądem, daje możliwość dopasowania jej do indywidualnych potrzeb. Lodówka może być ozdobą wnętrza lub funkcjonować w ukryciu, a szereg innowacji zastosowanych w produkcji tych urządzeń pomaga w jeszcze lepszym dbaniu o żywność i jakość przygotowywanych posiłków.
Lodówka wolno stojąca
Minimalistyczne podejście w aranżowaniu wnętrz sprawia, że w kuchni coraz częściej staramy się ukryć sprzęty AGD. Urządzanie nowoczesnej kuchni polega obecnie na idealnym wkomponowywaniu w zabudowę większości wyposażenia kuchennego. Mimo to lodówki wolno stojące są wybierane równie chętnie, co modele do zabudowy. Najnowsze urządzenia wolno stojące mają ciekawy design oraz kolorystykę i niejednokrotnie stanowią modny akcent w kuchniach, zwłaszcza tych otwartych na salon. Często wtedy lodówka ustawiana jest pomiędzy kuchnią i salonem jako element łączący obydwa wnętrza.
Zobacz także: SMEG i Dolce & Gabbana, czyli lodówka od projektantów >>
Lodówka wolno stojąca – odpowiednio wyeksponowana
Lodówka może grać główną rolę w kuchni i być jej ozdobą. Większość modeli pasuje do nowoczesnych i minimalistycznych wnętrz. A jeżeli wybierzemy model o intensywnej barwie, np. czerwony, zielony z ciekawymi uchwytami, będzie to mocny element aranżacji. Można też kupić lodówki retro, stylizowane na lata 50., pasujące do rustykalnego wnętrza. Lodówki wolno stojące można podzielić na dwa rodzaje: jednodrzwiowe i dwudrzwiowe.Te pierwsze mogą mieć minizamrażarkę wewnątrz samego urządzenia, najczęściej na górze. Segment lodówek jednodrzwiowych nie jest tak zróżnicowany jak dwudrzwiowych, natomiast można tutaj znaleźć i nieduże, składające się z dwóch półek urządzenia, i znacznie wyższe, które wewnątrz mają sporą liczbę półek. Lodówka dwudrzwiowa należy do znacznie szerszej grupy produktów. W modelach z jednym agregatem chłodziarka i zamrażarka działają jednocześnie. W modelach z dwoma agregatami każda z tych części, a więc chłodziarka i zamrażarka, może działać osobno, ma swoje własne zasilanie. Jest to przydatne, gdy wyjeżdżamy. Odłączamy wówczas zasilanie od chłodziarki, którą zostawiamy pustą. Pracuje tylko zamrażalnik. W razie awarii jednego z nich lodówka może pracować. Lodówki z dwoma agregatami mają także dwa termostaty – możemy osobno ustawić temperaturę w chłodziarce i zamrażarce.
Zobacz także: Kolorowe lodówki - którą wybrać? >>
Lodówka dwudrzwiowa - większa pojemność
Lodówka dwudrzwiowa side by side różni się od zwykłego modelu rozkładem części chłodzącej i mrożącej. W dodatku są one ułożone jedna przy drugiej, podczas gdy typowe modele mają podział poziomy, góra–dół. Takie nietypowe rozwiązanie oznacza większą pojemność obu części – zwłaszcza zamrażarek, które w zwykłych lodówkach nie mogą zajmować zbyt wiele miejsca, bo ograniczeniem jest wysokość. Lodówka dwudrzwiowa Side by Side nadaje się do wąskich pomieszczeń ze względu podwójne drzwiczki, które są krótsze niż te w zwykłych lodówkach, i ich otwarcie jest o wiele łatwiejsze. W niektórych modelach obydwie części są tych samych rozmiarów, z kolei w innych jedna część może być większa od drugiej. Pojemność chłodziarek jest większa niż w typowych urządzeniach i wynosi około 300 litrów, a zamrażarek – od około 150 do ponad 200 litrów. Zaletą jest spora liczba drzwiczek, możliwość ich zabudowy lub wykorzystanie w roli urządzeń wolno stojących.
Lodówka: innowacje i nowości
Lodówka należy do grupy urządzeń, których nie ominął postęp technologiczny. Coraz więcej w nich przydatnych funkcji, a także gadżetów. Niektóre modele mają komorę świeżości, nazywaną komorą zero. Jest ona przeznaczona do przechowywania świeżego mięsa, ryb, warzyw i owoców. Możemy spotkać również odświeżacze zapachów, czyli wymienny filtr, dzięki któremu powietrze pozbawione jest nieprzyjemnych zapachów. Przydatna jest funkcja szybkiego chłodzenia. Za pomocą specjalnego przycisku można bardzo szybko obniżyć temperaturę komory chłodniczej. Podobnie działa funkcja szybkiego zamrażania. Kolejna funkcja to No frost – bezszronowa, która zapobiega tworzeniu się szronu i lodu w zamrażalniku oraz chłodziarce. Automatyczne rozmrażanie to opcja, dzięki której woda z rozmrożonego lodu spływa po ściankach komory do rynienki i wyparowuje. Odbywa się to automatycznie, co jakiś czas. Podczas rozmrażania temperatura w chłodziarce pozostaje bez zmian. Ciekawym rozwiązaniem, w jakie może być wyposażona nowoczesna lodówka, jest półka wstępnego mrożenia, gdzie umieszcza się drobne owoce i warzywa. Później przesypujemy je do foliowych woreczków. Niektóre modele wyposażone są w dozownik lodu i zimnej wody umieszczony w drzwiach. Są też takie, które mają wbudowane radio z głośnikami, a nawet telewizor LCD z pilotem.
Zobacz także: Nowa etykieta energetyczna dla urządzeń AGD i RTV >>
Lodówka do zabudowy - stylowo ukryta
Lodówka do zabudowy to dobry wybór dla osób, które cenią minimalistyczny wystrój wnętrza. Zamontowanie jej w meblach sprawia, że jest niewidoczna, co daje większą swobodę w aranżacji. Taki model trzeba przewidzieć na etapie projektu kuchni, gdyż jest to urządzenie o nieco innej konstrukcji samego układu chłodzenia niż lodówka wolno stojąca. Nie może ściśle przylegać do kasety zabudowy. Wolna przestrzeń odpowiada za prawidłowe ujście ciepła wydzielanego przez lodówkę. Dzięki temu sprzęt zabezpieczony jest przed przegrzaniem, a nawet uszkodzeniem. Między lodówką a tylną ścianą zabudowy powinno być co najmniej 4 cm odstępu. Lodówka do zabudowy dostępna jest w wielu wymiarach. Jeśli żywność kupujemy na bieżąco – sprawdzi się niewielkie urządzenie do zabudowy. Jeżeli robimy mrożonki z sezonowych produktów i zapasy uzupełniamy raz w tygodniu – wybierzmy większy model, najlepiej z podwójnymi drzwiami, dzięki czemu podczas wyciągania produktów z zamrażalnika ciepło nie ucieka z wnętrza lodówki. W przypadku małych mieszkań wiele osób decyduje się na zakup lodówki podblatowej lub sprzętu o podobnych rozmiarach, ale zamocowanego w szafce kuchennej. Taka lodówka do zabudowy wyróżnia się przede wszystkim małymi wymiarami (wysokość ok. 80 cm).
Zobacz także: Lodówka Haier z systemem antybakteryjnym >>
Lodówka dobrze zorganizowana
Odpowiednio zagospodarowana lodówka to określony porządek, wynikający z różnicy temperatur panujących w jej wnętrzu. Układając produkty spożywcze, należy zapewnić im dużo przestrzeni, aby krążące powietrze miało swobodny przepływ. Najwyższa półka jest cieplejszym miejscem lodówki - należy zarezerwować ją dla produktów o długiej trwałości, np. przetworów w słoikach. Można umieścić tu zawekowane owoce czy warzywa. Na górnych półkach bardzo dobrze przechowują się ciasta takie, jak m.in. serniki, które wymagają lekkiego chłodzenia. Najniższa półka służy do przechowywania mięsa i ryb. Dolne szuflady i komory to miejsca o wysokiej wilgotności i temperaturze, przeznaczone są na świeże warzywa i owoce. Lodówkanajcieplejsze miejsca posiada na półkach i balkonikach na drzwiach – tu przechowujmy produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia.
Zobacz także: Jak prawidłowo układać żywność w lodówce? >>
Dowiedz się: Jak prawidłowo przechowywać żywność? Świeżość zachowana na długo >>
- Więcej o:
Jak oddzielić kuchnię od salonu?
Franke K-Link - technologia w służbie inteligentnego gotowania
Wyposażenie kuchni. Jak wybrać meble i sprzęt AGD na lata?
Meble modułowe do kuchni – nowoczesne rozwiązanie na miarę potrzeb
Mozaika ceramiczna w kuchni – praktyczne piękno i funkcjonalność
Czarne AGD – elegancja i nowoczesność w aranżacji kuchni
Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Kawa na wiele sposobów - parzenie i podawanie