Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Super foods na wigilijnym stole

Tekst Marta Lutak

Odkryj bogactwo polskiej kuchni, gdzie tradycja spotyka się z wartościami odżywczymi. „Super foods” zdominowały wigilijny stół, przynosząc nie tylko wyjątkowy smak, ale także korzyści zdrowotne. Poznaj te niezwykłe składniki, które sprawią, że świąteczne dania staną się niezapomniane.

Świąteczny Super Foods
Świąteczny Super Foods
Fot. Anna Cupczyńska/ karmawkadrze

Polska kuchnia jest bogata w „super foods”, czyli produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Dodają one smaku tradycyjnym świątecznym potrawom, ale także przynoszą korzyści zdrowotne, tworząc idealne połączenie smaku i zdrowia na świątecznym stole.

Co to jest Super foods
Co to jest Super foods
Fot. Anna Cupczyńska/ karmawkadrze

Oto kilka z nich, które często pojawiają się w polskich potrawach świątecznych:

  1. Buraki, które są kluczowym składnikiem barszczu wigilijnego zawierają antyoksydanty i witaminy.
  2. Kapusta kiszona z której przygotowujemy na wigilijną wieczerzę kapustę z grochem, czy też farsz do pierogów i uszek jest bogata w probiotyki, witaminy C i K. Jest także źródłem błonnika
  3. Grzyby to źródło białka i błonnika, grzyby są nieodłącznym elementem wigilijnych potraw, takich jak uszka z grzybami do barszczu czy kapusta z grzybami.
  4. Ryby. Na świątecznym stole najbardziej  tradycyjną rybą jest karp i śledzie. Mięso tych ryb dostarcza łatwostrawnego białka i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3.
  5. Orzechy włoskie: Zawierają zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Orzechy często pojawiają się w ciastach i deserach świątecznych, takich jak makowiec czy sernik, dodawane są także do maku podawanego z kluskami podczas Wieczerzy wigilijnej.
  6. Mak: Bogaty w wapń, żelazo i białko. Mak jest głównym składnikiem kutii, klusków z makiem oraz  makowca, tradycyjnego ciasta podawanego na Boże Narodzenie.
  7. Jabłka w postaci suszonej, razem z suszoną śliwką, gruszką i żurawiną wykorzystujemy do przygotowania kompotu z suszu. Są one źródłęm błonnika i witaminy C.
  8. Miód: Naturalny słodzik, bogaty w antyoksydanty, często używany do słodzenia potraw i napojów świątecznych, w tym pierników.
  9. Żurawina: Ta mała, ale potężna jagoda jest bogata w witaminy C i E, antyoksydanty oraz błonnik. Żurawina jest często dodawana do różnych świątecznych potraw, w tym do sosów serwowanych z mięsem. Może być również składnikiem sałatek, ciast, oraz kompotu wigilijnego.
  10. Kasza jaglana: Zawiera białko, błonnik oraz witaminy z grupy B. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych węglowodanów i może być wykorzystana w świątecznych potrawach, takich jak paszteciki, krokiety czy jako dodatek do nadzienia. Kasza jaglana świetnie komponuje się również z warzywami i grzybami, tworząc zdrowe i pożywne dania.
  11. Cynamon, nie pochodzi z polski, ale jest często dodawany do świątecznych potraw i to jego zapach często kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Cynamon może również przyczyniać się do regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Stosowany jest często jako dodatek do napojów np. kompotu z suszu a także herbata czy kawa, deserów, ciast i owoców, nadając im wyjątkowego aromatu.
  12. Gorzka czekolada podobnie jak cynamon nie pochodzi z polski, ale przy okazji Świąt Bożego narodzenia trudno o niej nie wspomnieć. Gorzka czekolada, szczególnie ta z wysoką zawartością kakao (minimum 70%), jest uważana za super food ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest źródłem antyoksydantów, w tym flawonoidów, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poprawę przepływu krwi. Gorzka czekolada zawiera również magnez, żelazo, miedź i mangan.

Podsumowując, polskie super foods to nie tylko bogactwo smaków i tradycji, ale również skarbnica korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Święta Bożego Narodzenia są idealnym czasem, aby wpleść te wyjątkowe produkty w świąteczne menu, jednocześnie dbając o zdrowie i ciesząc się wspólnymi chwilami przy stole z najbliższymi.

Niech zdrowe, pełne super foods potrawy staną się częścią tej radosnej atmosfery, przynosząc nie tylko przyjemność z jedzenia, ale i dobrostan dla ciała i ducha. Wesołych i zdrowych Świąt!

Skomentuj:

Super foods na wigilijnym stole