Wnętrza
Pomidorowe udka kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu!), 3 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki dowolnej przyprawy grillowej z dodatkiem chili, szczypta granulowanego czosnku, 2 łyżki wody, 8 pałek kurczaka
Grillowane piersi kurczaka
2 piersi kurczaka Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 łyżek wody, 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Appetita Cukinia: po 1 średniej cukinii, zielonej i żółtej, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego (dla 2 osób)
Tuńczykowe kotleciki
25 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 40 dag osączonego tuńczyka z puszki, 1 roztarty ząbek czosnku, 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki mąki, 1 łyżka oleju
Biała kiełbaska w piwie
8 białych kiełbasek, 1 łyżka mąki, 2 łyżeczki oleju, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta kminku, 1 szklanka ciemnego piwa
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem
2 polędwiczki wieprzowe (o wadze 30 dag każda)Przyprawa: po 1/2 łyżeczki oregano, soli i tymianku, po 1/4 łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzuSos: 1/2 szklanki moreli (z syropu), 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru (można dostać w herbaciarniach lub zastąpić imbirem świeżym), 1 łyżka octu winnego, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Żeberka w bourbonie
ok. 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża posiekana cebula, 1 kawałek kory cynamonu przełamany na pół, 6 cienkich plasterków świeżego imbiru, 200 ml cydru Na glazurę: 1/2 filiżanki brązowego cukru, 10 dag masła, 750 ml bourbona, 50 ml octu na bazie cydru (lub jabłkowego), 2 łyżki musztardy Dijon Na marynatę: 1 łyżka grubej soli morskiej, 1 łyżka brązowego cukru, 1 1/2 łyżki musztardy, 1 1/2 łyżeczki listków tymianku, 1 łyżeczka tartego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (dla 4 osób)
Szaszłyki wieprzowe z jabłkami
500 g wieprzowiny, 1 łyżka posiekanych liści szałwii, 50 ml soku jabłkowego, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki gruboziarnistej musztardy, 4 łyżki oleju z pestek winogron, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 jabłka, kilka liści szałwii
Kotlety wieprzowe w morelowej glazurze
4 kotlety wycięte z szynki wieprzowej, olej do smarowania rusztu Glazura: 3 łyżki dżemu morelowego, 1 łyżka musztardy Dijon, 2 łyżeczki sosu Worcestershire, świeżo zmielony pieprz
Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej
8 kawałków białej kiełbasy, olej Glazura: 2 łyżki miodu, 2 łyżki gruboziarnistej musztardy, sok z małej cytryny, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz
Żeberka słodko-kwaśne
1,5 kg żeberek wieprzowych, 5 ząbków czosnku, kawałek (ok. 7 cm) świeżego imbiru, 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wytrawnej wiśniówki, 6 łyżek miodu, 2 łyżeczki sosu chilli, 1 cytryna pokrojona na cząstki
Szaszłyki z kurczaka
100 ml octu ryżowego, 60 ml sosu ostrygowego, 2 łyżki cukru, 60 dag filetów z kurczaka pokrojonych w dużą kostkę, 20 dag makaronu ryżowego, 1 marchewka pokrojona w paseczki, 1 długa czerwona papryczka chilli, 1/3 filiżanki listków mięty, 1/2 filiżanki listków kolendry, 1 cytryna pokrojona na ósemki (dla 4 osób)
Kurczak z mandarynkami
300 + 100 ml soku z mandarynek, 5 łyżek miodu, 50 ml sosu sojowego, 4 łyżki świeżo otartej skórki z mandarynki , 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chilli, 50 ml posiekanej trawy cytrynowej, 3 łyżki listków tymianku, 3 łyżki startego świeżego imbiru, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka grubej soli morskiej, 1,5 kg kurczaka podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości (dla 4 osób)
Indyk w marynacie orzechowej
500 g mięsa indyczego, 120 g masła orzechowego, 1 duży ząbek czosnku, 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy Dijon, 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire, kilka kropli sosu tabasco, sól, pieprz, 1 pęczek dymki
Przepiórki w stylu indyjskim
4 przepiórki (lub kurczaki ?baby?)Marynata: 300 ml jogurtu, 2 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka garam masala, sól i pieprz Sałatka: 2 bulwy kopru włoskiego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz (dla 2 osób)
Grillowane faszerowane papryki
2 czerstwe bułki kajzerki, oliwa, po 3/4 szklanki startej mozzarelli i posiekanych, obranych pomidorów, 1/3 szklanki gorącej wody, 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 2 łyżki posiekanej cebuli, 2 łyżki stopionego masła, 3/4 łyżeczki listków oregano,1/2 łyżeczki soli czosnkowej, 3 duże zielone papryki przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek
Kanapki z grillowanymi warzywami
2 średnie czerwone papryki przekrojone na połówki, 4 kapelusze grzybów portobello (lub bardzo dużych pieczarek), 1 średni bakłażan pokrojony w półcentymetrowe plasterki, 1/4 szklanki oliwy, sól, pieprz, 1/4 szklanki octu balsamicznego, 15 dag owczego twarożku, 8 kromek ciabatty lub bagietki (zrumienionych na grillu lub w opiekaczu), garstka świeżej bazylii
Grillowane cebule
2 duże czerwone i 2 duże białe (sałatkowe) cebule, 2 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu winnego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, olej
Ananasy z grilla
1 świeży ananas, 1/4 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki cukru przyprawionego cynamonem
Faszerowane jabłka
Po 1/2 szklanki muesli, mąki i brązowego cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 5-7 dag masła pokrojonego na kawałeczki,1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 4 winne jabłka przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych, 2 łyżki stopionego masła, 1/2 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)
Banany z grilla
4 banany, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 4 kulki lodów waniliowych, olej
Brzoskwinie z grilla
4 brzoskwinie przekrojone na połówki i bez pestek, 3 łyżki miodu, 15 dag kremowego twarożku, kilka połówek orzechów włoskich, 1 łyżka oleju
Brzoskwinie i morele z mascarpone
Na migdałową posypkę: 1 łyżka masła, 1 filiżanka obranych i posiekanych migdałów, 2 łyżki cukru, sól, 1 duża cytryna, 1 laska wanilii, 600 ml wody, 20 dag cukru, 1 kawałek imbiru długości 2,5 cm obrany i pokrojony w cienkie plasterki, 1/4 łyżki ziarenek kardamonu, 3 duże brzoskwinie obrane i podzielone na ćwiartki, 6 moreli podzielonych na połówki i pozbawionych pestek, 25 dag serka mascarpone, 1 łyżka bitej śmietany, tłuszcz w sprayu (dla 6 osób)
Grillowane truskawki i figi z kremem mascarpone
200 g truskawek, 2 świeże figi Krem mascarpone: 150 g sera mascarpone, 1 laska wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 50 ml mleka 0,5%, 4-6 listków mięty (dla 2 osób)
Grillowana kukurydza
8 kolb kukurydzy Na sos: 10 dag miękkiego masła, 1/3 filiżanki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki, szczypta pieprzu kajeńskiego (8 porcji)
Cykoria z camembertem
4 kolby cykorii, oliwa, ocet winny malinowy, sól, pieprz, 1 ser camembert pokrojony na plastry (dla 4 osób)
Grillowane warzywa z serem kozim i tymiankiem
1 pęczek młodej marchwi, 4 młode buraczki, 1 bakłażan, 1 gałązka tymianku, sól, pieprz, 100 g naturalnego sera koziego (dla 4-6 osób)
Balkon - drzewa i krzewy na balkon
Las za oknem można mieć nawet w centrum miasta. Mały, ograniczony do rozmiaru balkonu, ale własny.
Dekoracje. Roślinne wzory...
...od lat zajmują wysoką lokatę w propozycjach projektantów dekoracji dla domu. Tak samo jest i tej wiosny. Pokazujemy piękne, realistycznie odtworzone kwiaty w fiolecie i różu.
Sola w foliowej kieszonce
60 dag filetów z soli, 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub sól i biały pieprz, 2 cytryny, 20 dag masła ziołowego lub czosnkowego
Łosoś ziołowy
Pasta: garść listków natki, garść listków kolendry, 1 łyżeczka chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku,1/4 łyżeczki granulowanej cebuli, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1/8 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 3 łyżki oliwy Oraz: 4 filety z łososia (po 12-15 dag), sól (najlepiej morska)