Wnętrza
Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej
8 kawałków białej kiełbasy, olej Glazura: 2 łyżki miodu, 2 łyżki gruboziarnistej musztardy, sok z małej cytryny, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz
Żeberka słodko-kwaśne
1,5 kg żeberek wieprzowych, 5 ząbków czosnku, kawałek (ok. 7 cm) świeżego imbiru, 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wytrawnej wiśniówki, 6 łyżek miodu, 2 łyżeczki sosu chilli, 1 cytryna pokrojona na cząstki
Szaszłyki z kurczaka
100 ml octu ryżowego, 60 ml sosu ostrygowego, 2 łyżki cukru, 60 dag filetów z kurczaka pokrojonych w dużą kostkę, 20 dag makaronu ryżowego, 1 marchewka pokrojona w paseczki, 1 długa czerwona papryczka chilli, 1/3 filiżanki listków mięty, 1/2 filiżanki listków kolendry, 1 cytryna pokrojona na ósemki (dla 4 osób)
Kurczak z mandarynkami
300 + 100 ml soku z mandarynek, 5 łyżek miodu, 50 ml sosu sojowego, 4 łyżki świeżo otartej skórki z mandarynki , 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chilli, 50 ml posiekanej trawy cytrynowej, 3 łyżki listków tymianku, 3 łyżki startego świeżego imbiru, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka grubej soli morskiej, 1,5 kg kurczaka podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości (dla 4 osób)
Indyk w marynacie orzechowej
500 g mięsa indyczego, 120 g masła orzechowego, 1 duży ząbek czosnku, 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy Dijon, 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire, kilka kropli sosu tabasco, sól, pieprz, 1 pęczek dymki
Przepiórki w stylu indyjskim
4 przepiórki (lub kurczaki ?baby?)Marynata: 300 ml jogurtu, 2 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka garam masala, sól i pieprz Sałatka: 2 bulwy kopru włoskiego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz (dla 2 osób)
Grillowane faszerowane papryki
2 czerstwe bułki kajzerki, oliwa, po 3/4 szklanki startej mozzarelli i posiekanych, obranych pomidorów, 1/3 szklanki gorącej wody, 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 2 łyżki posiekanej cebuli, 2 łyżki stopionego masła, 3/4 łyżeczki listków oregano,1/2 łyżeczki soli czosnkowej, 3 duże zielone papryki przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek
Kanapki z grillowanymi warzywami
2 średnie czerwone papryki przekrojone na połówki, 4 kapelusze grzybów portobello (lub bardzo dużych pieczarek), 1 średni bakłażan pokrojony w półcentymetrowe plasterki, 1/4 szklanki oliwy, sól, pieprz, 1/4 szklanki octu balsamicznego, 15 dag owczego twarożku, 8 kromek ciabatty lub bagietki (zrumienionych na grillu lub w opiekaczu), garstka świeżej bazylii
Grillowane cebule
2 duże czerwone i 2 duże białe (sałatkowe) cebule, 2 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu winnego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, olej
Ananasy z grilla
1 świeży ananas, 1/4 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki cukru przyprawionego cynamonem
Faszerowane jabłka
Po 1/2 szklanki muesli, mąki i brązowego cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 5-7 dag masła pokrojonego na kawałeczki,1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 4 winne jabłka przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych, 2 łyżki stopionego masła, 1/2 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)
Banany z grilla
4 banany, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 4 kulki lodów waniliowych, olej
Brzoskwinie z grilla
4 brzoskwinie przekrojone na połówki i bez pestek, 3 łyżki miodu, 15 dag kremowego twarożku, kilka połówek orzechów włoskich, 1 łyżka oleju
Brzoskwinie i morele z mascarpone
Na migdałową posypkę: 1 łyżka masła, 1 filiżanka obranych i posiekanych migdałów, 2 łyżki cukru, sól, 1 duża cytryna, 1 laska wanilii, 600 ml wody, 20 dag cukru, 1 kawałek imbiru długości 2,5 cm obrany i pokrojony w cienkie plasterki, 1/4 łyżki ziarenek kardamonu, 3 duże brzoskwinie obrane i podzielone na ćwiartki, 6 moreli podzielonych na połówki i pozbawionych pestek, 25 dag serka mascarpone, 1 łyżka bitej śmietany, tłuszcz w sprayu (dla 6 osób)
Grillowane truskawki i figi z kremem mascarpone
200 g truskawek, 2 świeże figi Krem mascarpone: 150 g sera mascarpone, 1 laska wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 50 ml mleka 0,5%, 4-6 listków mięty (dla 2 osób)
Grillowana kukurydza
8 kolb kukurydzy Na sos: 10 dag miękkiego masła, 1/3 filiżanki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki, szczypta pieprzu kajeńskiego (8 porcji)
Cykoria z camembertem
4 kolby cykorii, oliwa, ocet winny malinowy, sól, pieprz, 1 ser camembert pokrojony na plastry (dla 4 osób)
Grillowane warzywa z serem kozim i tymiankiem
1 pęczek młodej marchwi, 4 młode buraczki, 1 bakłażan, 1 gałązka tymianku, sól, pieprz, 100 g naturalnego sera koziego (dla 4-6 osób)
Balkon - drzewa i krzewy na balkon
Las za oknem można mieć nawet w centrum miasta. Mały, ograniczony do rozmiaru balkonu, ale własny.
Dekoracje. Roślinne wzory...
...od lat zajmują wysoką lokatę w propozycjach projektantów dekoracji dla domu. Tak samo jest i tej wiosny. Pokazujemy piękne, realistycznie odtworzone kwiaty w fiolecie i różu.
Sola w foliowej kieszonce
60 dag filetów z soli, 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub sól i biały pieprz, 2 cytryny, 20 dag masła ziołowego lub czosnkowego
Łosoś ziołowy
Pasta: garść listków natki, garść listków kolendry, 1 łyżeczka chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku,1/4 łyżeczki granulowanej cebuli, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1/8 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 3 łyżki oliwy Oraz: 4 filety z łososia (po 12-15 dag), sól (najlepiej morska)
Pstrąg faszerowany
1 cytryna, 3 plasterki boczku lub bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone, 3 łyżki posiekanej natki, 1/2 łyżeczki różowego pieprzu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 4 całe oczyszczone pstrągi, oliwa (najlepiej w sprayu)
Krewetki z sosem chilli
800 g krewetek, sól, pieprzSos chilli: 5 łyżek octu winnego, 10 łyżek oliwy, 3 łyżki wody, 1 posiekana chilli bez pestek, skórka otarta z 1 cytryny, 1 posiekany pęczek natki (dla 6 osób)
Łosoś grillowany
2,5 kg łososia (wypatroszonego i oczyszczonego), 1 cytryna, 1 pęczek bazylii, sól, pieprz, 4-6 łyżek oliwy (dla 6-8 osób)
Okoń morski z limonką
1 okoń morski o wadze 250-300 g (wypatroszony i oczyszczony), 1 limonka, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy (dla 1 osoby)
Steki wołowe
4 duże steki wołowe (po 30 dag każdy; z polędwicy lub rostbefu)Marynata: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju arachidowego, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki papryki Sos: 10 dag dużych pieczarek, 4 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu, 2 łyżki posiekanej cebuli, 6-8 roztartych ząbków czosnku, spora szczypta pieprzu, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego, kawałek (3-5 dag) zimnego masła
Polędwica wołowa z miso
2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach, 1 posiekana szalotka, 4 łyżeczki pasty miso, 4 łyżki sake, 4 plastry polędwicy wołowej (po 150 g każdy), 4 garści kiełków np. rzodkiewki lub soi, sól (dla 4 osób)
Cheesburgery
Na sos: 150 ml majonezu, 150 ml kwaśnej śmietany, garść posiekanej trawy cytrynowej, 6 łyżek soku z limonki, 4 posiekane cebulki, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, sól, pieprz Na burgery: 1 kg mielonej wołowiny, 1 mała posiekana cebula, garść posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu Worcestershire, 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chilli, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego na glazurę: 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki masła, sól i pieprz do smaku Oraz: 16 plastrów bekonu, 8 bułek na hamburgery, 8 liści sałaty, 2 filiżanki startego sera cheddar (8 porcji)
Steki z sosem czosnkowym
4 steki po 175-200 g każdy, 2 duże ząbki czosnku, oliwa, 2 łyżki rozgniecionych ziaren czarnego i białego pieprzu Sos czosnkowy: 6 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku, 2 żółtka, sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny, 450 ml oliwy, 3 łyżki gruboziarnistej musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz































