Grill, wędzarnia i piec do chleba
Przygotowywanie posiłków na powietrzu stało się dla wielu z nas przyjemnością i letnim weekendowym rytuałem. Jednak nie wszystkim wystarcza samo pieczenie nad ogniem kiełbasek czy mięsa.
Podstawową funkcją budowli jest możliwość pieczenia mięsa i ryb. Komora rusztu została tak zaprojektowana, by sprawdzała się podczas "roboczych" przyjęć na tarasie za domem, jak też umożliwiała upieczenie na ruszcie całego prosiaka na specjalne okazje.
Dzięki przemyślanym funkcjom właściciele mogą sami - a co najważniejsze, bez używania konserwantów - przygotowywać do spożycia mięso oraz produkty z własnego stawu, lasu i sadu.
Elementy grillowni
Komora z rusztem do grillowania (z zamienną funkcją pieczenia prosiaka w całości oraz suszenia grzybów i owoców) a także wędzarnia znajdują się we frontowej części budowli. Od strony ogrodu umieszczono komorę pieca chlebowego i schowki na drewno.
Grill i suszarnia do grzybów. Postawiono go na postumencie z cegieł szamotowych. Ma 90 cm szerokości, 68 cm wysokości i 65 cm głębokości. Pod nim znajduje się nisza (30×25×40 cm), w której usytuowano zamykany drzwiczkami ruszt i popielnik - kładzie się na nim szczapy drewna i rozpala ogień (obowiązuje zasada działania jak w kuchniach węglowych). W głównej kabinie grillowej, na wmurowanym w jej ściany drugim ruszcie, umieszcza się zamiennie: szufladę wykonaną z nierdzewnej blachy do pieczenia mięsa lub ryb albo piętrowy stelaż obciągnięty drobną nierdzewną siatką do suszenia grzybów i owoców.
W części frontowej otworu paleniska zamontowano żeliwne drzwiczki. Wszystkie elementy żeliwne oraz metalowe wykonane zostały u kowala, na zamówienie.
Wędzarnia. Komora wędzarni zbudowana jest z cegły dziurawki i ma 90 cm szerokości, 140 cm wysokości oraz 65 cm głębokości. Otwór wlotowy, przez który wkłada się produkty przeznaczone do wędzenia, jest znacznie mniejszy i ma wymiary 35×70 cm. Zamykają go żeliwne drzwiczki.
W górnej części komory, w odległości 30 cm od sufitu, w ścianki wmurowano cztery metalowe pręty na haki, na których wiesza się produkty przeznaczone do wędzenia. Do ścianek komory, w odległości co 30 cm, przykręcono metalowe kątowniki, na których można umieszczać półki (metalowe ramki, obciągnięte drobną siatką). Wykorzystuje się je do wędzenia produktów trudnych do zawieszenia na drążkach. Umożliwiają swobodne skapywanie tłuszczu z produktów do szuflady, umieszczonej na dnie komory.
W suficie wędzarni, na granicy połączenia z przewodem kominowym, zamontowano przesuwaną zastawkę, umożliwiającą sterowanie ciągiem powietrza w kominie, a przez to dymem zbierającym się w wędzarni.
Piec chlebowy. Znajduje się za tylną ścianą wędzarni, a jego komora ma 45 cm szerokości, 30 cm wysokości i 60 cm głębokości. Mimo niedużych rozmiarów, jest wystarczająco duża do upieczenia kilku bochenków chleba. Jej ścianki zostały wymurowane z cegły szamotowej, a otwór komory zamknięto stylizowanymi żeliwnymi drzwiczkami.
W piecu chlebowym zastosowano taką samą metodę do rozpalania ognia jak w palenisku do pieczenia mięsa i w suszarni. Tu również powstała wnęka na żeliwny wkład z popielnikiem i rusztem do rozpalania ognia, która znajduje się pod komorą pieca. Ma wymiary takie same jak wnęka pod paleniskiem grillowym.
Budowa i lokalizacja
W trosce o to, by nie popełnić błędów konstrukcyjnych, a obróbka żywności odbywała się profesjonalnie, wykonanie obiektu z tak rozbudowanymi funkcjami właściciele oddali w ręce fachowców. Jednocześnie poprosili wykonawców, by budowla była murowana oraz pasowała rozmiarem i wyglądem do rozległego, tradycyjnie wykończonego domu mieszkalnego.
Zasugerowali też, by miała nieco koślawy kształt chatki z bajki o Babie Jadze. Dlatego konstrukcja ma nieregularny kształt, przypominający również piece kuchenne z wielkim murowanym i otynkowanym czopuchem oraz wysokim kominem.
Wielofunkcyjna grillownia usytuowana jest wzdłuż tarasu wypoczynkowego, który znajduje się na wysokości 1 m w stosunku do macierzystego gruntu, i zwrócona frontem do przeszklonego wyjścia z salonu.
Wysokość budynku grillowni od posadzki tarasu do szczytu łukowatego "grzbietu" wynosi 2 m, natomiast od poziomu gruntu - 2,8 m. Szerokość - około 3,5 m, a głębokość - od 1,1 do 1,55 m.
Doświadczenia mieszkańców
Lokalizacja budowli tuż przy domu nie jest do końca trafiona, mimo że początkowo wydawała się właściwa. Co prawda rozległa bryła grillowni ładnie zamyka przestrzeń tarasu, stwarzając zaciszny zakątek do wypoczynku, i jest bardzo wygodna w użytkowaniu, ale dym powstający podczas pieczenia lub wędzenia produktów dostaje się do wnętrza domu. Problem nadmiaru dymu rozwiązał się częściowo po zamontowaniu nad kominem daszku. Dym już nie penetruje pomieszczeń na piętrze tak, jak bywało to wcześniej.
Uwaga! Dziś właściciele postawiliby grillownię przynajmniej o 3 m dalej od tarasu, a najlepiej w głębi trawnika, w odległości 10-15 m od domu.
Dobrze sprawdza się funkcja wędzenia produktów mięsnych i ryb. Są jednak osoby zawiedzione smakiem pieczonych na ruszcie potraw. Różnią się one bowiem od typowych grillowanych dań, ponieważ mają delikatny posmak dymu.
Funkcja suszenia grzybów okazała się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Na piętrowym stelażu suszenie odbywa się szybciej i sprawniej niż w elektrycznych suszarkach o sporo mniejszej pojemności. Suszarnia przydaje się również do suszenia owoców.
Z boku grillowni (tuż przy palenisku grillowym) umieszczono spory ażurowy pojemnik na drewno wykonany na zamówienie, z kutego metalu. Ponieważ nie jest on zadaszony, tuż przed rozpoczęciem grillowania lub wędzenia produktów układa się w nim "porcję" drewna, potrzebną w danym momencie.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>- Więcej o: