Jaki wybrać serwis obiadowy?
Kiedyś jeden z ulubionych prezentów ślubnych, potem wyśmiewany element przyjęć u babci. Dziś serwisy obiadowe wracają do łask. Czy warto je kupować?



Serwisy obiadowe: porcelana, fajans, szkło
W skład serwisu obiadowego wchodzą różnego rodzaju talerze, półmiski, waza do zupy, sosjerki, solniczki, pieprzniczki, a często także specjalne wazy do podawania kompotów oraz wazoniki, świeczniki i inne elementy zdobiące stół. Częścią serwisu nie są sztućce, serwetki, ani szklanki lub kieliszki.
Serwisy najczęściej robione są z porcelany i fajansu, rzadziej ze szkła. Można też spotkać serwisy wykonane z bardziej egzotycznych materiałów, takich jak glina czy kamień. Sprzedawane są zazwyczaj w wersji dla 6, 12 lub 24 osób (zwyczajowo to część lub wielokrotność tuzina), choć coraz częściej można je kompletować kupując pojedyncze elementy, wykonane w identycznej stylistyce i pasujące do siebie charakterem i rozmiarami.

Serwisy obiadowe: przymiarki do wielkości stołu
Wybierając serwis warto się przede wszystkim zastanowić, jak wyglądają w naszym domu posiłki. Czy jadamy zupy, a jeśli tak, to czy są to tradycyjne polskie zupy, czy raczej czyste zupy na bazie bulionu (wtedy zamiast typowych głębokich talerzy warto kupić barszczówki). Jeżeli zamiast zup wolimy na pierwsze danie pasty w stylu włoskim, możemy podawać je w głębokich talerzach (choć oryginalne talerze do pasty nieco się od nich różnią), a nawet wykorzystać typową wazę do zupy. W takich głębokich talerzach możemy też podawać sałatki stanowiące przekąskę. Poza tym warto zwrócić uwagę na ilość i rozmiary półmisków (czy zmieścimy na nich wszystko, co zwykle podajemy na drugie danie). Kolejna istotna kwestia to inne elementy serwisu. Czy przyda się nam sosjerka? Czy chcemy dekorować stół świecznikami, wazonikami i innymi elementami utrzymanymi w stylistyce serwisu? Taka analiza pozwoli nam uniknąć zakupu kompletu naczyń, który okaże się w praktyce niewykorzystywany i będzie wyłącznie zajmował miejsce w szafkach.

Na czym podawać deser?
Kolejna istotna kwestia to rola deseru. Jeśli jest on dla nas istotną częścią posiłku, zwłaszcza posiłku uroczystego, można zakupić serwis do kawy identyczny jak serwis obiadowy. Sytuacja taka ma wiele zalet, choć również nieco minusów - zastawa stołowa może wydać się nieco monotonna. Jeśli jednak decydujemy się na coś innego, warto wybrać serwis do kawy w stylistyce zbliżonej do stylistyki serwisu obiadowego. Dzięki temu uda nam się przygotować posiłek urozmaicony również wizualnie, lecz utrzymany w jednorodnym stylu.

Serwisy obiadowe: styl dopasuj do dekoracji
Wybierając serwis warto także zastanowić się, jakie stoły się nam najbardziej podobają. Serwis to bowiem jeden z elementów nakrycia stołu, bardzo istotny, ale nie jedyny. Jeśli wolimy klasyczne białe obrusy, można pokusić się o serwis bogato zdobiony, który stanie się głównym elementem dekoracji stołu. Jeśli jednak lubimy bogato zastawiony stół, pełen świec, kwiatów i innych ozdób, a w dodatku podobają się nam obrusy we wzory lub w intensywnych kolorach, warto poszukać serwisów prostych, klasycznych, z niewieloma zdobieniami. Takie serwisy są też bardziej uniwersalne - łatwiej znoszą zmiany trendów, a w dodatku doskonale sprawdzają się na stołach zaaranżowanych w bardzo różny sposób.
Być może prozaiczną, lecz w praktyce dość istotną kwestią, jest także możliwość mycia serwisu w zmywarce i używanie go w kuchence mikrofalowej. Warto się przed zakupem upewnić, czy nie zniszczymy naszego serwisu wkładając go do zmywarki lub kuchenki.

Serwisy obiadowe: kupować na sztuki?
Ciekawą alternatywą dla serwisów w postaci kompletów jest oferowana przez bardzo dużo firm możliwość zakupu pojedynczych elementów. W sklepie możemy sprawdzić, z jakich części składa się dana kolekcja, a potem kupić tylko te, które potrzebujemy. Dzięki temu możemy dobrać zarówno ilość i rodzaj talerzy, jak i wielkości półmisków, które są nam niezbędne. Warto pamiętać, że jeśli zdecydujemy się na serwis o klasycznym charakterze (a oferta takich serwisów jest szczególne bogata), będziemy mogli łączyć na stole elementy pochodzące z różnych kolekcji. Może to dać ciekawy efekt (jeśli na przykład połączymy podobnie wyglądające talerze czy półmiski w różnych rozmiarach), a także da nam większe możliwości dostosowania zastawy stołowej do naszych przyzwyczajeń i ulubionych potraw.

Skąd pochodzi porcelana?
Serwisy obiadowe powstają dziś najczęściej z porcelany. Ten rodzaj ceramiki został wynaleziony w VII wieku w Chinach. Do Europy porcelana dotarła już w XII wieku, ale sekret jej wytwarzania odkryto na naszym kontynencie dopiero w wieku XVIII. Pierwsze manufaktury powstały w Prusach. Bardzo długo wyroby z porcelany powstawały w pojedynczych egzemplarzach, traktowano je jak dzieła sztuki i odpowiednio do tego statusu wyceniano. Dopiero produkcja przemysłowa sprawiła, że ceny spadły i naczyń porcelanowych zaczęto używać powszechnie.
Polskie określenie "porcelana" pochodzi od włoskiego "porcellana". Jego autorem jest sam Marco Polo, któremu chińska ceramika skojarzyła się z amuletami (zwanymi "porceletta"), robionymi z muszli małych ślimaków morskich zwanych porcelankami (Cypraediae).

Serwisy obiadowe: nawiązanie do tradycji
Serwisy obiadowe pojawiły się już w XVII wieku. W następnym stuleciu zapanowała moda na bogato zdobione, prawdziwe dzieła sztuki, które dumnie prezentowały się na stołach i podkreślały pozycję używających ich rodzin. Produkcja przemysłowa, powodująca spadek cen, pozwoliła na upowszechnienie serwisów wśród mieszczaństwa. Przez długi czas były one symbolem statusu materialnego, a także ciągłości tradycji, pewnego konserwatyzmu i przywiązania do wartości rodzinnych. Kontestowane w okresie rewolucji obyczajowych, wracają do łask już nie jako symbol ciągłości tradycji rodzinnych, lecz jako sposób na podkreślenie własnego gustu, indywidualności i swoistej gry z tradycją.

Serwisy obiadowe: biała klasyka
Za najbardziej klasyczny uchodzi biała porcelanowa zastawa, ewentualnie z drobnymi zdobieniami, najczęściej złotymi lub srebrnymi. Jest ona też najbardziej uniwersalna, warto więc swój pierwszy serwis kupić właśnie w takim, tradycyjnym stylu. Jeśli mamy ochotę na odrobinę nowoczesności możemy wyszukać naczynia, których twórcy postanowili poeksperymentować z kształtami lub fakturą, pozostając wierni klasycznej bieli. Ten zestaw doskonale wyglądać będzie na klasycznym białym obrusie. Taki stół to idealna propozycja na uroczyste przyjęcia, święta i inne wielkie okazje.

Serwisy obiadowe: warto zgrać kolory
Jeśli zdecydowaliśmy się naczynia ze zdobieniami, dobierzmy dodatki w identycznym kolorze. Srebrne zdobienia doskonale współgrają ze srebrnymi świecznikami lub wazonikami, a także metalicznymi kółkami do serwetek, jasnoszarymi serwetkami.

Serwisy obiadowe: na kolorowym obrusie
Jeśli taki stół wyda nam się zbyt konserwatywny, możemy wykorzystać obrus w jaskrawym kolorze, na stole postawić dobrane do niego kolorystycznie kwiaty i świece, a przy każdym nakryciu - pasujące do całości serwetki. Takie kompozycje doskonale sprawdzają się zarówno w wersji monochromatycznej, z jednym (obok bieli) kolorem, jak i w kompozycji epatującej biesiadników wszystkimi kolorami tęczy.

Jak podajemy do stołu?
Dobierając odpowiadający naszym potrzebom serwis warto zastanowić się, jak wygląda klasyczne nakrycie. Na środku stawiamy talerz z aktualnie jedzonym daniem. Jeśli jest to barszczówka, powinna stać na specjalnym talerzyku (jak klasyczna filiżanka), który zazwyczaj sprzedawany jest w komplecie. Po zjedzeniu odkładamy na niego łyżkę. Klasyczny głęboki talerz, w którym podajemy zupy (a także pasty i sałatki) można postawić bezpośrednio na obrusie, podobnie jak duży płytki talerz przeznaczony do drugiego dania. Po lewej stronie stawiamy talerzyk na chleb. Jeśli nie przewidujemy pieczywa, można w tym miejscu postawić talerzyk, na którym umieścimy sałatę podaną do drugiego dania. Warto o nim zwłaszcza pamiętać w przypadku dań z dużą ilością sosu - w ten sposób zapobiegniemy mieszaniu się smaków. Takie talerzyki możemy też wykorzystać do podania deseru. Prawa strona nakrycia to miejsce na kieliszki, od środka ku brzegowi: kieliszek do wody, do czerwonego wina, do białego wina, ew. do wina serwowanego do pierwszego dania (przystawki) lub deseru.

Serwisy obiadowe: co wybrać?
Atrakcyjną propozycją dla wielbicieli oryginalnych form mogą być serwisy z talerzami w kształcie czworo- i sześciokątów. Zwłaszcza formy zbliżone do kwadratu pozwalają w oryginalny sposób nakryć stół. Ciekawe propozycje przygotowało sporo wytwórni porcelany: Lubiana (seria Victoria biała), Chodzież (Laura biała), Ćmielów (cykl Akcent), Karolina (seria Maxim), czy Krzysztof (cykl Timon). Wielbiciele klasycznego wzoru w różyczki, najbardziej znanego z filiżanek z Chodzieży, z radością powitają ozdobiony ich ulubionym motywem serwis obiadowy. Ciekawe propozycje ma także Almi Decor, który przygotował nowoczesną interpretację klasycznych wzorów. Ich naczynia można kupować pojedynczo i samodzielnie kompletować zestawy.
Zastawa stołowa: stół nakryty nie tylko od święta
Jak prawidłowo ułożyć na stole talerze i sztućce?
Tradycyjny i elegancki wigilijny stół - o tym musisz pamiętać!
Uzależniony od porcelany - Andrzej Kareński-Tschurl
Bella Polonia - ceramiczne bombonierki inspirowane polską architekturą
Filiżanka XL od Ćmielów Design Studio
Statuetki must have z Porcelany Kristoff
New Atelier Cubes od Ćmielów Design Studio