Domowy kompostownik bokashi - co warto wiedzieć?
Czas na własny kompost. Bokashi to mieszanka, która w krótkim czasie może zamienić każdą materię organiczną w pierwszorzędny nawóz. Na pierwszy rzut oka bokashi bardzo przypomina tradycyjny kompost. W rzeczywistości jest to wyjątkowy preparat, poddany wstępnej fermentacji i zasiedlony przez efektywne mikroorganizmy.
Każdy, kto dba o swój ogród, wie dobrze, że odpady kuchenne to cenny i wartościowy surowiec kompostowy. Aby ułatwić sobie życie, a roślinom dostarczyć idealne składniki, warto posłużyć się metodą bokashi (z jęz. japońskiego: sfermentowana materia organiczna). Polega ona na zbieraniu odpadków bio do odpowiedniego, hermetycznego pojemnika i dodawaniu do nich efektywnych mikroorganizmów.
Domowy kompostownik bokashi - co warto wiedzieć?
Bokashi to w skrócie nawóz mikrobiologiczny, który jest w stanie przywrócić naturalną żyzność gleby w krótkim czasie. Aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska czyli biologicznie aktywny, pomaga aktywować i przyspieszać proces tworzenia gleby. Bokashi mają wygląd kompostu, który właśnie przeszedł proces fermentacji. To właśnie procesy fermentacji zapobiegają powstawaniu pleśni i umożliwia domowe kompostowanie odpadów bez przykrych zapachów.
Przydatne substancje powstające podczas fermentacji przyczyniają się do efektywnego wzrostu i rozwoju upraw. Biologicznie aktywny lek przyczynia się do szybkiego ukorzeniania upraw owoców i warzyw, silnego wzrostu kłączy, tworzenia silnej masy wegetatywnej. Bokashi wzmacnia odporność roślin, blokuje działanie szkodników i tłumi patogeny wielu chorób. Umożliwia uprawom produktywną asymilację słabo rozpuszczalnych związków zawierających aktywny azot, potas czy fosfor.
Bokashi - co to jest?
Termin „bokashi” to japońskie słowo oznaczające sfermentowaną materię organiczną, które po raz pierwszy zostało użyte przez ekologicznego japońskiego profesora Teuro Higi w 1982 roku. Zgodnie z technologią Higa pierwotne podłoże jest inokulowane zarodnikami 84 gatunków bakterii i grzybów. Japonia ma długą tradycję kompostowania odpadów, więc bokashi szybko zyskało popularność. Okres przydatności bokashi starter: otręby bokashi trzeba zużyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Jest z powodzeniem stosowany na obszarach podmiejskich, a nawet w hodowli zwierząt. Wlany do toalety jest w stanie wyeliminować nieprzyjemne zapachy w ciągu 12 godzin. Bokashi dodaje się nawet do pasz dla zwierząt gospodarskich w celu poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, kondycji wełny, jakości mięsa i mleka. Bokashi ma następujące zalety:
- wykorzystywany do kompostowania odpadów kuchennych, siano, opadłe liście w krótkim czasie zamieniają się w efektywną materię organiczną,
- mieszanka rewitalizuje glebę przygotowaną pod sadzonki,
- sprzyja szybkiemu kompostowaniu (w ciągu kilku tygodni),
- odżywia trawnik,
- nadaje się do zbiorników wodnych, które wymagają odmulenia oraz oczyszczenia,
- doskonale sprawdza się w chowie zwierząt domowych, gdzie służy do wyeliminowania przykrych zapachów z kuwet, terrariów oraz klatek,
- pomaga roślinom lepiej wykorzystać makroelementy zawarte w glebie,
- blokuje rozwój patogennej mikroflory w podłożu,
- zwiększa zawartość próchnicy w glebie.
Czym są efektywne mikroorganizmy i starter kompostowy?
Efektywne mikroorganizmy (tzw. EM-y) to pożyteczne dla ludzi, zwierząt i środowiska drobnoustroje (bakterie, grzyby, glony), które utrzymują i odbudowują właściwą różnorodność oraz równowagę gleby, powietrza, wody. Produkty z EM znajdują na całym świecie szerokie zastosowanie w rolnictwie, hodowli zwierząt, ochronie środowiska naturalnego i zdrowia ludzi (np. probiotyki, prebiotyki czy synbiotyki).
EM Starter kompostowy to sypki preparat składający się z otrąb zbożowych nasączonych kompozycją kilkudziesięciu efektywnych mikroorganizmów i melasą, stanowiącą pożywkę dla nich. Okres przydatności bokashi starter: Otręby bokashi trzeba zużyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Czy bokashi to to samo co kompost?
Japońscy naukowcy opracowali tą mieszankę w latach 70. XX wieku na Uniwersytecie Ryukyusa na Okinawie, gdzie dr Higi odkrył, że mikroorganizmy mogą współistnieć w mieszanych kulturach i atakować środowisko naturalne, a indywidualne korzyści każdego mikroorganizmu są zwiększone w połączeniu z kompatybilnymi drobnoustrojami. Te kombinacje skutecznych mikroorganizmów, wprowadzone do materiałów organicznych, a następnie poddane fermentacji, wytwarzają bokashi. Fermentacja, inaczej niż w kompoście, jest tu zasadniczo procesem beztlenowym, ponieważ tylko w takich warunkach mogą się namnażać bakterie kwasu mlekowego. Dlatego większość domowych lub małych produkcji bokashi wymaga hermetycznego pojemnika do przechowywania resztek jedzenia.
Co otrzymujemy kompostując metodą bokashi?
Dzięki zastosowaniu odpowiedniego startera i specjalnych pojemników uzyskujemy produkty o kilku zastosowaniach: wartościowy, naturalny nawóz zasilający jednocześnie glebę w cenne EM-y i bogaty w aminokwasy i polisacharydy płyn do podlewania roślin.
Jak zrobić kompost bokashi w domu?
Biologicznie aktywny lek można łatwo przygotować w domu. Metoda Bokashi wymaga mieszanki kompostowej i pojemnika Bokashi, zwanego również kompostownikiem Bokashi.
- Podgrzej wodę do temperatury pokojowej, rozpuść w niej cukier i schłodź.
- Do powstałego syropu dodaje się dowolny preparat EM, miesza, co umożliwia namnażanie się mikroorganizmów (przez 12 godzin).
- Roztwór przygotowuje się w oddzielnych porcjach: 1500 ml syropu wlewa się do wiadra z nasionami. Dodaj dwie garście substancji czynnej.
- Następnie dobrze wymieszaj. Wszystkie grudki musisz ugnieść ręcznie.
- Wiadro pokryte folią umieszcza się w ciepłym pomieszczeniu na 7 dni, nie zapominając o codziennym mieszaniu.
Płyn bokashi - jak stosować?
Bokashi ma szerokie zastosowanie, na przykład wiosną i jesienią podczas obróbki gleby. Wieczorem ziemie należy spulchnić aeratorem, a potem polać dowolnym roztworem EM (pół szklanki na wiadro wody, zużycie gotowego roztworu to pół wiadra na metr). Wiosną takie przetwarzanie odbywa się 21 dni przed sadzeniem roślin ogrodowych. Jeśli skład gleby jest bardzo słaby, dawkę bokashi zwiększa się do 0,1 kg na metr.
Bokashi używa się też przy siewie. Dowolny materiał siewny (bulwy, cebule, same nasiona) sadzi się zmieszany z biologicznie aktywnym preparatem. Następnie rośliny ogrodowe są wspomagane podczas aktywnego okresu wegetacji. Bokashi stosuje się również podczas sadzenia drzew owocowych, krzewów, owoców, warzyw. Bokashi dodaje się porcjami do sadzonek (nie więcej niż duża łyżka). Aby wzmocnić pozytywny efekt, sadzonki są traktowane preparatem EM, a następnie sadzone. Metoda ta pozwala na zwiększenie zawartości pożytecznych mikroorganizmów w glebie.
Bokashi można rozrzucić na ziemi - 30 cm od upraw ogrodowych, Najlepiej stosować je naprzemiennie z preparatami EM. Przydaje się też, jeśli chodzi o przygotowanie gleby pod sadzonki wiosenne. Szklanka produktu jest mieszana z glebą (do 200 g na wiadro), ostrożnie owijana folią i odstawiona do ciepłego miejsca. Po 3 tygodniach gleba jest gotowa do użycia. Możesz użyć płynu jako nawozu do podlewania kwiatów.
Jakie wybrać pojemniki?
Do kompostowania bokashi polecamy zaprojektowane specjalnie z myślą o tej metodzie pojemniki Bokashi Organko.
Są one nie tylko funkcjonalne, ale też, po prostu, bardzo ładne. Występują w kilku wariantach, tak, by każdy użytkownik mógł dopasować model do swoich potrzeb, np. model Essential można rozbudowywać o kolejne „piętra”, a z modelu Daily łatwo się korzysta jedną ręką sprzątając stół. Wszystkie modele są idealne dla osób hodujących rośliny.Pojemniki zrobione są w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu, np. model Organo 2 Ocean w połowie zrobiony jest z porzuconych i odłowionych sieci rybackich.
Dokładne opisy i zdjęcia pojemników Organko obejrzeć możecie na stronie www.bokashi.pl
- Więcej o:
Jesienno-zimowe uprawy w domu – jak wspólne sianie warzyw może budować zdrowe nawyki u dzieci?
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?
Co siać we wrześniu w ogrodzie?
Kiedy wykopać warzywa: czosnek, marchew, pietruszkę i buraczki?
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Nalewka z jeżyn - przepisy na jeżynówkę. Jakie ma prozdrowotne właściwości?