Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Domy z ceglaną elewacją

redakcyjny

Elewacja z cegły, cegła w tle, ceglane detale – te elementy zawsze stanowią efektowne wykończenie fasady budynku. Co więcej, dodają mu wyjątkowego i eleganckiego charakteru. Poza tym umiejętnie i odpowiednio zastosowane ceglane kompozycje podnoszą walory estetyczne domu i zapewniają mu tradycyjny, ponadczasowy charakter – zadbane nie zestarzeją się nawet po wielu latach.

Wielu inwestorów wybiera jako wykończenie elewacji swojego domu właśnie cegłę
Wielu inwestorów wybiera jako wykończenie elewacji swojego domu właśnie cegłę
Shutterstock.com

Dom z cegły z recyklingu

Dom, który zbudowano z cegły pozyskanej z recyklingu, stanął w podwarszawskim Marianowie, a jego autorami są projektanci z Eureka Architekci: Maria Kopczyńska-Martinez oraz Daniel Martínez García.

Budynek zaprojektowany został z myślą o pięcioosobowej rodzinie. Klienci jako docelową lokalizację dla swojego wymarzonego domu wybrali leśną działkę na skraju Puszczy Kampinoskiej. Wyjątkowe otoczenie stało się naturalną inspiracją dla architektów, aby w jak najściślejszy sposób zintegrować budynek i jego wnętrze z przyrodą, jednocześnie minimalizując ingerencję w otoczenie, zachowując istniejący drzewostan.

Sercem domu jest przeszklony, otwarty na dwie kondygnacje salon połączony z jadalnią oraz aneksem kuchennym. Część prywatna z pokojami domowników została urządzona na piętrze.

Dom z cegły z recyklingu
Dom z cegły z recyklingu
Aneta Mikulska
Dom z cegły z recyklingu
Dom z cegły z recyklingu
Aneta Mikulska
Dom z cegły z recyklingu
Dom z cegły z recyklingu
Aneta Mikulska
Dom z cegły z recyklingu
Dom z cegły z recyklingu
Aneta Mikulska

Metryka budynku

Dom w Marianowie

Projekt: Eureka Architekci, architekci Maria Kopczyńska-Martinez, Daniel Martínez García
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Marianów
Powierzchnia użytkowa: 190 m2
Powierzchnia terenu: 3039 m2
Projekt: 2017        
Realizacja: 2021

Zastosowane rozwiązania 

Konstrukcja: technologia tradycyjna murowana z bloczków silikatowych
Materiały: blacha na rąbek stojący
Instalacje: ogrzewanie gazowe, wentylacja mechaniczna

Dom Poręba

Kompaktowy dom jednorodzinny na poznańskim Umultowie został zaprojektowany w bezpośrednim sąsiedztwie nadwarciańskich łąk, dla czteroosobowej rodziny. Połączona z kuchnią przestrzeń dzienna parteru otwiera widok w stronę rzeki, na piętrze natomiast powstały trzy przestronne sypialnie – prywatna strefa domowników. Elewacje domu są proste i czyste. Połączenie czarnej cegły oraz deski drewnianej podkreśla horyzontalny charakter bryły, dodając jej szlachetnego charakteru.

Dom Poręba
Dom Poręba
Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Dom Poręba
Dom Poręba
Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Dom Poręba
Dom Poręba
Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman

Metryka budynku

Lokalizacja: Poznań
Projekt: Trabendo
Zespół projektowy: arch. Łukasz Nowak, arch. Katarzyna
Stawarz-Nowak
Inwestor: prywatny
Projekt: 2016
Realizacja: 2017

Zastosowane rozwiązania

Konstrukcja: bloczki silikatowe – Silka
Materiały: cegła klinkierowa – Röben; panele włóknocementowe – Swisspearl; deska elewacyjna – sosna
Instalacje: c.o. podłogowe + grzejnikowe, instalacja wody zimnej i ciepłej, instalacja gazowa

Dom słowiński 

Ten przepięknie położony, ceglany dom nawiązuje do lokalnych tradycji budowlanych. Detale zostały zapożyczone bezpośrednio z budynku biblioteki stojącego od przeszło 100 lat w sąsiedniej wsi.

Konwencjonalna skorupa kryje w sobie otwarte wnętrze. Przestrzeń dzienna ma prawie 8 m wysokości, duże południowe okna oraz potężne przeszklenie w kierunku morza. Budynek znajduje się w otulinie Słowińskiego Parku Narodowego.

Dom słowiński
Dom słowiński
Wojciech Grąbczewski
Dom słowiński
Dom słowiński
Wojciech Grąbczewski
Dom słowiński
Dom słowiński
Wojciech Grąbczewski
Dom słowiński
Dom słowiński
Wojciech Grąbczewski

Metryka budynku

Projekt: MIDI pracownia architektoniczna, architekci Alicja Karaś, Piotr Karaś, Emilia Kallas
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Gardna Mała
Powierzchnia użytkowa: 231,6 m²
Projekt: 2016

Zastosowane rozwiązania

Konstrukcja: ściany nośne murowane, w dużej części żelbetowe; dach naczółkowy o kącie nachylenia 45° i konstrukcji drewnianej
Materiały: dachówka cementowa w kolorze ciemnoszarym; elewacja z płytek klinkierowych
Instalacje: wentylacja grawitacyjna; elektryczne ogrzewanie podłogowe

 

Dom pod Warszawą 

Dom zlokalizowany jest w krajobrazie podmiejskim. W kontekst urbanistyczny wpisuje się formą i gabarytami. Ma dwie kondygnacje: parter i poddasze użytkowe. Rzut oparty jest na planie dwóch połączonych prostokątów. Większy stanowi podstawę bryły domu, mniejszy garażu. Budynek nakryty jest dachem dwuspadowym, symetrycznym, o nachyleniu połaci 35º, z tarasem użytkowym nad garażem. Wejście główne oraz wjazd do garażu zlokalizowane są po stronie południowej domu. Forma architektoniczna głównej bryły oparta jest na dominującej roli dachu, który mocno wystawiony poza szczyty płynnie przechodzi w ściany, tym samym tworząc ramy spinające przestrzennie cały budynek. Okapy i nadwieszenia dachu tworzą wnęki „wycięte” w bryle budynku. W tych przestrzeniach znajdują się tarasy oraz zadaszona strefa wejściowa.

Rama stworzona z dachu oraz ścian podłużnych wykończona jest białym tynkiem. Szczyty budynku oraz „wycięcia” wykończone są tynkiem dekoracyjnym z siatką geometrycznych podziałów. Istotne architektonicznie elementy podkreślone są okładziną z cegły pełnej Wienerberger Long John Grey o wymiarach 500 x 100 x 40 mm. To one, wraz z ciepłym kolorem okien i stonowaną kolorystyką barw ziemi, nadają elegancki wyraz całości domu.

Dom pod Warszawą
Dom pod Warszawą
doomo
Dom pod Warszawą
Dom pod Warszawą
doomo
Dom pod Warszawą
Dom pod Warszawą
doomo
Dom pod Warszawą
Dom pod Warszawą
doomo
Dom pod Warszawą
Dom pod Warszawą
doomo

Metryka budynku

Projekt: doomo studio architektoniczne (doomo.pl)
Zespół projektowy: Barbara Borowik-Krysiak, Jarosław Krysiak
Powierzchnia użytkowa: 221,5 m² + 49,2 m² garaż
Projekt: 2017
Realizacja: 2021

Zastosowane rozwiązania

Konstrukcja: budynek zrealizowany jest w technologii tradycyjnej; posadowiony na płycie fundamentowej, ściany murowane z pustaków ceramicznych Porotherm; dach w konstrukcji drewnianej
Materiały: materiały wykończeniowe to tynki silikonowe i dekoracyjne oraz elewacje z cegły pełnej Wienerberger Long John Grey o wymiarach 500 x 100 x 40 mm
Instalacje: gruntowa pompa ciepła, system rekuperacji, instalacja fotowoltaiczna

Dom w Mławie 

Działka na której stoi prezentowany dom znajduje się blisko centrum Mławy i położona jest w otoczeniu zabudowy jednorodzinnej. Mimo że jest jedną z największych w okolicy, jej powierzchnia nie przekracza 1200 m2.

Prezentowany budynek mieszkalny usytuowany jest po stronie zachodniej – chodziło o to, by uzyskać jak najwięcej miejsca po stronie przeciwnej – wschodniej w istniejącym ogrodzie, który pozostaje nienaruszony i ma formę zbliżoną do kwadratu. Pozostała część przestrzeni pomiędzy domem a granicą działki ma szerokość 4 m określoną przez przepisy, co oznacza, że zamiast ogrodu powstaje niefortunny zielony korytarz. Aby rozwiązać ten problem, stanowiące ogrodzenie murowane ściany, które zgodnie z prawem mogą osiągnąć wysokość tylko 2,2 m, skręcają w kierunku wnętrza działki, aby podzielić zielone długie korytarze na wiele małych ogrodów-patiów. Ponadto ściany te oplatają fasadę domu z cegły, a nawet przenikają do wnętrza domu, przekształcając się w ściany nośne. Na nich postawiona jest betonowa skorupa, która podnosi „całość” do 3,3 m.

Ten zestaw ścian wewnętrznych i zewnętrznych ustanawia bezpośredni związek pomiędzy przestrzeniami wewnętrznymi i ogrodem-patiami, wykorzystując je wzajemnie poprzez komplementarne zastosowania.

W ramach tej symbiotycznej relacji między wnętrzem a zewnętrzem warto zwrócić uwagę na dwie wieże, które znajdują się na wschodnim i zachodnim krańcu południowej fasady. Nadają one domowi skalę miejską i stanowią przejście z większej przestrzeni zewnętrznej do pomieszczeń wewnętrznych. Mają one wysokość 5,5 m i duże otwory, które przepuszczają światło.

Układ wnętrza jest zdeterminowany maksymalną dostępną szerokością – 9 m oraz długimi fasadami dostępnymi od strony północnej i południowej. Sypialnie, które wymagają mniej światła, znajdują się w części północnej. Natomiast przestrzenie wspólne ulokowane są w strefie najbardziej doświetlonej, skierowanej na południe. Pomiędzy obiema częściami pojawia się korytarz, który łączy wszystkie przestrzenie, a miejscami wizualnie zanika, powiększając otwarte strefy wspólne.

Dom w Mławie
Dom w Mławie
Jakub Certowicz
Dom w Mławie
Dom w Mławie
Jakub Certowicz
Dom w Mławie
Dom w Mławie
Jakub Certowicz
Dom w Mławie
Dom w Mławie
Jakub Certowicz
Dom w Mławie
Dom w Mławie
Jakub Certowicz
Dom w Mławie
Dom w Mławie
Jakub Certowicz

Metryka budynku

Projekt: biuro James & Mau
Zespół projektowy: Jaime Gaztelu, Monika Moszczyńska, Diego Llorente
Lokalizacja: Mława
Inwestor: prywatny
Powierzchnia użytkowa domu: 289 m2
Realizacja: 2021

Zastosowane rozwiązania

Konstrukcja: ściany nośne trójwarstwowe z pustką powietrzną, stropodach żelbetowy, elementy prefabrykowane betonowe
Materiały: cegła z rozbiórki (tarasy), cegła ręcznie formowana (elewacja), beton prefabrykowany
Instalacje: piec gazowy, wentylacja z rekuperacją

Dom dla L

Proces projektowy budynku rozpoczął się od funkcji – dosyć rozbudowanej, głównie z uwagi na dużą liczbę domowników. Obszerna strefa dzienna uzupełniona została o pięć sypialni, trzy łazienki i toaletę oraz o zespół pomieszczeń gospodarczych. Głównym wyzwaniem było z jednej strony, zmieszczenie funkcji w zwartej, ekonomicznie uzasadnionej bryle, z drugiej – wpasowanie jej w wąską działkę o nieregularnym kształcie.
Wpasowanie budynku w działkę, przy jednoczesnym spełnieniu wymagań funkcjonalnych, możliwe było dzięki maksymalnym zbliżeniu się do jej granic – na minimalne dopuszczalne prawem trzy metry. Wymagało to jednak znalezienia sposobu na doświetlenie pomieszczeń mieszkalnych – osiągnięte to zostało poprzez wprowadzenie głębokich na metr loggi, w których możliwe było zainstalowanie okien.
Forma dachu powstała jako kompromis między oczekiwaniami inwestora a wymogami wynikającymi z uwarunkowań miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Inwestor zainteresowany był dachem płaskim lub o niewielkim stopniu nachylenia. Po długotrwałych poszukiwaniach odpowiedniej formy dachu ostatecznie powstały trzy równoległe do siebie dachy dwuspadowe, ukryte za niewysoką attyką.
Fasada została zaprojektowana z szarej betonowej cegły (materiału zwyczajowo używanego do budowy ogrodzeń). Rozwiązanie to jest tanie, a przy tym wytrzymałe i spełniało wymogi wizualne zarówno architektów, jak i klienta. Stolarka okienna została wykonana przez lokalną firmę stolarską. Założenie było takie, aby okna wpisywały się w ten sam moduł. Zaprojektowano je tak, aby przezierna szklana cześć była fixem z mniejszym otwieranym fragmentem wykonanym z drewna. Wnęki okienne również zostały obudowane kołnierzem z drewna. Z zewnątrz budynek łączy ciepłe w odbiorze drewno wspomnianych wnęk okiennych i stolarki ze stosunkowo zimną, szarą cegłą elewacji.

Dom dla L
Dom dla L
Maciej Jeżyk
Dom dla L
Dom dla L
Maciej Jeżyk
Dom dla L
Dom dla L
Maciej Jeżyk

Metryka budynku 

Projekt: MFRMGR ARCHITEKCI (Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Jarosław Urbański)
Powierzchnia użytkowa domu: 265 m2
Lokalizacja: Warszawa 
Realizacja: 2017

Zastosowane rozwiązania

Materiały: cegła betonowa (TeknoAmerBlock), okna drewniane 3-szybowe
Konstrukcja: murowana, ściana trójwarstwowa
Instalacje: standardowe

Dom jak z rysunku 

W tym domu, zlokalizowanym w katowickiej dzielnicy Podlesie, mieszka rodzina 2+2. Pomysłem inwestorki, która na co dzień zajmuje się pomocą psychologiczną dla dzieci, było zaprojektowanie budynku przypominającego domek z rysunków jej podopiecznych.

Dom powstał na niedużej, kwadratowej działce. Jego bryłę, stworzoną na planie wydłużonego prostokąta o wymiarach 18 x 7,7 m, rozmieszczono na całej szerokości parceli, wzdłuż jej północnej granicy. Takie rozwiązanie pozwoliło na uzyskanie jak największej powierzchni ogrodu. To właśnie na niego skierowana jest południowa fasada budynku z wysokimi oknami w stylu porte-fenêtre, które doświetlają parter, piętro i drugą kondygnację. Dzięki temu, że budynek nie jest zbyt głęboki, światło dociera niemal do każdego jego zakątka. Północna fasada zaś, o jednolitej formie nie ma większych otworów okiennych.

Projekt został stworzony na bazie modułów funkcjonalnych, rozmieszczonych schematycznie w przekroju budynku tak, aby uzyskać optymalne połączenia komunikacyjne i zapewnić ze wszystkich pomieszczeń mieszkalnych widok na ogród. Bryła została zwieńczona dwuspadowym dachem o stosunkowo dużym kącie nachylenia, bo ok. 45°, co pozwoliło rozlokować pomieszczenia na trzech kondygnacjach, utrzymując jednocześnie dogodne wysokości sypialni na piętrach.

Na parterze znajduje się pokój dzienny – o wysokości dwóch kondygnacji – z kuchnią i jadalnią, sypialnia rodziców, łazienka, toaleta oraz zaplanowany w bryle budynku garaż. Na pierwszym piętrze z kolei znajdują się dwie sypialnie dla dzieci wraz ze wspólną łazienką oraz pralnia. Na najwyższej kondygnacji zaprojektowano gabinet, pełniący również funkcję pokoju gościnnego.

Poprzez poszczególne kondygnacje prowadzą schody, które umieszczono w centralnej części budynku. Ich zmienny układ oraz odpowiednie doświetlenie oknami dachowymi tworzą dodatkową wartość przestrzenną domu.

Do budowy domu wykorzystano materiały i technologie z portfolio firmy Wienerberger. Jednowarstwowy mur o grubości 44 cm oraz 18,8 cm przy elementach konstrukcyjnych wzniesiony został z poryzowanych pustaków ceramicznych Porotherm, ściany wewnętrzne z pustaków Porotherm 11.5 cm, nad drzwiami i oknami zamocowano zaś gotowe belki nadprożowe.

Elewację zdobią naturalne, jasne cegły klinkierowe Terca Agora Light Grijs, które przecięto na pół i doklejono do ściany. Takie rozwiązanie pozwoliło zachować estetyczny wygląd elewacji mimo osadzających się pyłów, mogących potencjalnie występować w tym regionie. Świadczą o tym chociażby zdjęcia budynku, które zostały wykonane 6 lat po zakończeniu realizacji. Co ważne, ceramiczna ściana jest również przegrodą otwartą dyfuzyjnie, czyli, potocznie mówiąc, ścianą „oddychającą”

Dom jak z rysunku
Dom jak z rysunku
Michał Jędrzejowski

Metryka budynku 

Pracownia: jojko+nawrocki architekci
Zespół projektowy: Marcin Jojko, Michał Nawrocki
Lokalizacja: Katowice, Podlesie
Powierzchnia działki: 613 m2
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2016

Zastosowane rozwiązania

Konstrukcja: ściany nośne – pustaki Wienerberger Porotherm 44 P+W i Wienerberger Porotherm 18.8 P+W, nadproża Wienerberger Porotherm
Materiały: elewacja – cegły elewacyjne Wienerberger Terca Agora Light Grijs (Marsala), dach – dwuspadowy pokryty blachą płaską

    Więcej o:

Skomentuj:

Domy z ceglaną elewacją