Żeberka z Kuchni Świata
Soczyste, aromatyczne żeberka należą do tych dań, które powodują nieco szybsze bicie serca Wszystkim wielbicielom tej potrawy polecamy poniższe akcesoria, dzięki którym ich przygotowanie stanie się jeszcze łatwiejsze! Koniecznie wypróbuj to rozwiązanie i ciesz się doskonałym smakiem i aromatem!
Żeberka glazurowane brzoskwiniami
- 1 kg żeberek
- sól, pieprz, olej
Glazura brzoskwiniowa:
- 450 g dżemu brzoskwiniowego
- 60 g pasty gochujang
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml soku ananasowego
- 1 limonka
Żeberka przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy olejem. Następnie pieczemy w wędzarni w 120⁰C ok. 4-5 h. Do wędzenia używamy mieszanki drewienek Webera do wieprzowiny. Zdejmujemy i odkładamy na 20 min. W tym czasie mieszamy (ewentualnie blendujemy) składniki glazury. Żeberka dzielimy na porcje (ważne, żeby się nie rozpadały) i wrzucamy do rozgrzanego woka. Gdy zaczną brązowieć, dodajemy glazurę i gotujemy wszystko jeszcze chwilę na mocnym ogniu do momentu, aż glazura zrobi się gęsta.
Do przygotowania potraw polecamy grille i akcesoria amerykańskiej firmy Weber, które można zobaczyć na www.weber.com
- Weber, grill gazowy Spirit II E-310 GBS, 2799 zł;
- Weber, ruszt do grillowania wielopoziomowego, 269 zł;
- Weber, prasa do hamburgerów, 64,90 zł;
- Weber, stojak do żeberek, 129 zł.
Zobacz jak powstają żeberka glazurowane brzoskwiniami- wideo >>>
- Więcej o: