Kuchnie Świata według Webera - Ryba pieczona w liściach bananowca

Weber

Nieustannie chcemy Cię inspirować. Dziś prezentujemy kolejny film, w którym nasz grillmaster wraz z gościem specjalnym przygotują wyjątkowe wenezuelskie danie – rybę pieczoną w liściach bananowca.

Ryba pieczona
Ryba pieczona
Fot. Weber

Ryba pieczona w liściach banana

  • 1 opakowanie mrożonych liści bananowca
  • 2 czyste i całe ryby lucjanowate
  • sok pomarańczowy
  • kminek indyjski
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula

Wymieszaj sok pomarańczowy z puree czosnkowym i kminkiem. Marynuj ryby w tej mieszance przez 30 minut. Oczyść liście banana z obu stron i odetnij główną żyłę, aby ułatwić proces składania. Połóż rybę na środku dużego liścia banana, czerwoną cebulę i paprykę (wcześniej pokrojone) połóż na wierzch. Zawiń mocno rybę w liście banana. Piecz rybę przez 15 minut z jednej strony.

Zobacz film>>>

Skomentuj:

Kuchnie Świata według Webera - Ryba pieczona w liściach bananowca