Tak smakuje Wenezuela

Weber

Gdy sytuacja nie sprzyja podróżom, możemy poznawać świat, odkrywając kuchnie różnych egzotycznych kierunków. Dziś Kacper Salzman z Webera i Maria Mercedes Alayón zapraszają do pełnej smaków Wenezueli.

Arepas z plantanem
Arepas z plantanem
Fot. Weber

Arepas (wegańskie) (składniki na 10 szt.)

  • 400 gr mąki z białej kukurydzy
  • 275 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż ciasto będzie wystarczająco gęste i wilgotne, aby łatwo oddzielało się od palców. Ciasto powinno odpoczywać około 6 minut.

Uformuj 10 bułek po 100 g każda. Dodaj odrobinę oleju na patelnię i piecz z każdej strony po 6 minut, aż po obu stronach powstanie skorupa.

Caraotas – pasta z fasoli

  • 500 g czarnej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy

Sofrito – dodatek do caraotas

  • 2 cebule1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • kminek indyjski
  • świeże liście kolendry
  • olej roślinny

Gotuj czarną fasolę z cebulą i liściem laurowym, aż będą miękkie. Pokrój składniki sofrito (oprócz  kminku i kolendry) na małe kawałki, smaż na gorącej patelni na 2 łyżeczkach oleju. Kiedy sofrito jest dobrze podsmażone, dodaj kminek i wyłącz ogień. Na końcu dodaj kolendrę. Wymieszaj sofrito z czarną fasolą i i gotuj dalej, aż fasola będzie miała konsystencję pasty.

Tajadas - smażone plantany

  • dojrzałe plantany
  • olej do smażenia

Pokrój plantany w plasterki o szerokości 0,5 cm. Smaż, aż zmienią kolor na brązowy i będą chrupiące.

Pico de gallo

  • 4 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • świeże liście kolendry
  • sok z limonki, sól

Pokrój pomidory i cebulę w kosteczkę, dodaj pokrojone liście kolendry. Dopraw solą i sokiem z limonki.

Wasakaka – wenezuelskie guacamole

  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z limonki, sól
  • świeże liście kolendry

Rozgnieć pokrojone awokado, dodaj rozdrobniony czosnek i cebulę, dopraw solą, kolendrą i sokiem z limonki.

Zobacz film>>>

    Więcej o:

Skomentuj:

Tak smakuje Wenezuela