Tak smakują Włochy

Weber

Któż nie zna i nie lubi dań kuchni włoskiej? Mało kto jednak wie, że znakomite włoskie potrawy można przygotować także na grillu. Do wspólnego grillowania zaprasza Kacper Salzman z firmy Weber i specjalista od kuchni włoskiej Martin Giardino.

Pieczona makrela
Pieczona makrela
Fot. Weber

Pieczona makrela

  • Makrela
  • solanka 8% (sól 3 % cukier)

Nasącz deskę cedrową, a następnie połóż ją na grillu w strefie temperatury pośredniej. Gdy deska zacznie dymić i strzelać, odwróć ją. Rybę włóż do solanki na 20 minut. Następnie wyjmij makrelę na ręcznik i osusz. Kiedy pozostałe elementy potrawy będą gotowe, umieść rybę na ruszcie. Grilluj w strefie temperatury bezpośredniej 20-30 sekund, następnie przenieś rybę na deskę cedrową i piecz ją do momentu, aż będzie gotowa w środku.

Sos

  • cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 ml śmietany 31%
  • 1 limonka
  • Szczypiorek

Cebulę skarmelizuj z miodem w rondelku. Następnie dodaj musztardę oraz śmietanę i gotuj przez chwilę. Na końcu dodaj sok z limonki oraz szczypiorek.

Cukinia marynowana

  • 1 cukinia
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Zamarynuj cukinię, a następnie połóż na ręczniku. Grilluj ją krótko w temperaturze bezpośredniej (240⁰C). Na końcu zgrillowaną cukinię wrzuć z powrotem do marynaty.

Skomentuj:

Tak smakują Włochy