Tak smakują Włochy
Któż nie zna i nie lubi dań kuchni włoskiej? Mało kto jednak wie, że znakomite włoskie potrawy można przygotować także na grillu. Do wspólnego grillowania zaprasza Kacper Salzman z firmy Weber i specjalista od kuchni włoskiej Martin Giardino.
Pieczona makrela
- Makrela
- solanka 8% (sól 3 % cukier)
Nasącz deskę cedrową, a następnie połóż ją na grillu w strefie temperatury pośredniej. Gdy deska zacznie dymić i strzelać, odwróć ją. Rybę włóż do solanki na 20 minut. Następnie wyjmij makrelę na ręcznik i osusz. Kiedy pozostałe elementy potrawy będą gotowe, umieść rybę na ruszcie. Grilluj w strefie temperatury bezpośredniej 20-30 sekund, następnie przenieś rybę na deskę cedrową i piecz ją do momentu, aż będzie gotowa w środku.
Sos
- cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml śmietany 31%
- 1 limonka
- Szczypiorek
Cebulę skarmelizuj z miodem w rondelku. Następnie dodaj musztardę oraz śmietanę i gotuj przez chwilę. Na końcu dodaj sok z limonki oraz szczypiorek.
Cukinia marynowana
- 1 cukinia
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- pieprz
- sól
- cukier
Zamarynuj cukinię, a następnie połóż na ręczniku. Grilluj ją krótko w temperaturze bezpośredniej (240⁰C). Na końcu zgrillowaną cukinię wrzuć z powrotem do marynaty.
- Więcej o: