Gruzińska kuchnia z Weber
Czym zaskoczyć przyjaciół zaproszonych na kolację? Proponujemy podróż po kulinarnej mapie świata i odkrywanie różnych smaków. W tym miesiącu zapraszamy do Gruzji. Prezentowane dania przyrządzone zostały na grillu przez Kacpra Salzmana z firmy WEBER i George’a Iagorashvili. Dziś przygotuje dla Państwa kucharz najbardziej znane gruzińskie danie - pyszne chaczapuri po adżarsku.
Chaczapuri z jajkiem - składniki
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
- 400 g mieszanki serów (mozzarella i ser feta)
- 1 jajko (na każdą łódeczkę chaczapuri)
- Masło (do każdej łódki ok. jedna łyżka pod koniec pieczenia)
Rozczyn: do pokruszonych drożdży dodajemy cukier. Dolewamy lekko podgrzane mleko z wodą, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i ręcznie wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Pod koniec dodajemy łyżeczkę oleju. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Farsz: rozdrobnioną mozzarellę i fetę dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy je, podsypując mąką. Na wierzch kładziemy ser. Formujemy łódeczki i pieczemy je na kamieniu w temperaturze 250-300⁰C, aż zarumienią się brzegi. Następnie do każdej łódeczki wbijamy jajko oraz dodajemy odrobinę masła. Przygotowane chaczapuri pieczemy do momentu ścięcia jajka.
Zobacz jak powstaje chaczapuri - wideo >>>
- Więcej o: