Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - jadalna

dr Agnieszka Stępowska, Katarzyna Jodłowska

Pochodząca z wysokogórskiego Peru miechunka peruwiańska (Physalis peruviana), po angielsku cape-goosberry, uprawiana jest w Wenezueli i Chile. W tropikalnym klimacie jej rozłożyste krzewy dorastają do 1 m, ale w naszych warunkach tak duże mogą wyrosnąć tylko pod osłonami - w gruncie miewają zaledwie 30-50 cm.

Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Fot. Shutterstock/Konmac

Miechunka peruwiańska - owoce

Niepozorne kwiaty miechunki peruwiańskiej, kremowożółte z ciemnymi plamkami są podobne do kwiatów powoju, a liczne owoce wyglądają skromniej niż u miechunki ozdobnej, ale jak smakowite kryją wnętrze! W przytulnym zielonym lampioniku o średnicy 2-4 cm dojrzewa idealnie kulista jagoda. Niedojrzała jest kwaskowata, lecz gdy osłonka przybiera barwę szarobeżową, ukryte wewnątrz jagody o średnicy około 1 cm robią się żółte, słodkie, z lekką nutą limonki i - jak twierdzą niektórzy - także truskawki. Dojrzałe owoce szybko opadają, ale pergaminowe osłony zabezpieczają wnętrze przed zabrudzeniem i uszkodzeniami. Nie należy jednak zbyt długo zwlekać ze zbiorami, gdyż bardzo dojrzałe jagody same pękają wewnątrz osłon i szybko gniją.

Miechunka peruwiańska - jak jeść?

Miechunka peruwiańska plonuje obficie - na jednej roślinie w ciągu tygodnia dojrzewa nawet kilkadziesiąt jagódek. Są to doskonałe owoce deserowe, zarówno na surowo, jak i w postaci sosów, dodatków do ciast, konfitur i galaretek. Suszone, a zwłaszcza kandyzowane przypominają rodzynki - stąd wzięła się ich polska nazwa "rodzynka brazylijska".

Miechunka rozdjęta. Uprawa miechunki w przydomowym ogrodzie

Miechunka peruwiańska - uprawa

Miechunkę peruwiańską uprawia się w naszym klimacie jako roślinę jednoroczną, bowiem jej mięsiste pędy i miękkie, omszone liście nie wytrzymują nawet lekkich przymrozków.

Wymagania ma miechunka podobne jak pomidor, ale potrzebuje więcej wody. Jej duże liście intensywnie transpirują i szybko więdną. Choć odzyskują wigor po podlaniu, przesuszenie w okresie owocowania prowadzi do zrzucania zielonych owoców. Rośliny regularnie podlewane i zasilane (roztwór nawozów wieloskładnikowych w stężeniu 0,1% co 2 tygodnie) owocują od lipca do przymrozków, dając z jednego krzaczka około 1 kg jagód. Zaniedbane zakończą plonowanie w sierpniu. Gdy ziemię pod roślinami wyściółkujemy włókniną, opadające owoce będą czyste i suche.

Miechunka peruwiańska - nasiona

W połowie marca drobniutkie nasiona miechunki wysiewamy po kilkanaście do pojemników z substratem torfowym.

Miechunka peruwiańska - sadzonki

Gdy pojawią się dwa pierwsze liście, pikujemy roślinki pojedynczo do doniczek o średnicy 7-10 cm. Siewkom trzeba zapewnić temperaturę 17-20°C, dużo światła (im go mniej, tym niższa powinna być temperatura) i stałą, umiarkowaną wilgotność podłoża. W substracie przeznaczonym do rozsad warzyw wytrzymają do maja bez nawożenia. Po przymrozkach wysadza się je na grządki w rozstawie po 4 sztuki na 1 m2. Pędy rosnącej w gruncie "rodzynki" pokładają się na ziemi.

Miechunka peruwiańska na balkonie

Rodzynkę brazylijską można uprawiać nawet na balkonie. Sadzimy wtedy rośliny do 7-10-litrowych pojemników z substratem torfowym zmieszanym z ziemią kompostową (2:1), a w sezonie obficie podlewamy i zasilamy co tydzień roztworem nawozów do warzyw owocujących (w stężeniu 0,1-0,15%). Tak pielęgnowane atrakcyjnie wyglądają, a jeden okaz latem dostarcza co kilka dni garść świeżych owoców.

Miechunka peruwiańska - choroby

Miechunki są odporne na choroby i szkodniki. Pojawiające się w suche lata przędziorki można zwalczać środkami ekologicznymi, np. Agricolle (wyciąg z glonów).

Miechunka peruwiańska - właściwości

Miechunka nie dość, że jest jadalna i świetnie smakuje ma także dużo witamin i minerałów oraz niezwykłych właściwości leczniczych

  • zawiera witaminę C i A która wspiera układ odpornościowy i uszczelnia układ krwionośny
  • kwas askorbinowy, który spowalnia proces starzenia się skóry
  • neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się
  • witaminy z grupy B - na stres
  • wapno i fosfor - kości i zęby
  • żelazo- krew
  • wspomaga prawidłowe widzenie
  • działa moczopędnie,
  • przeciwzapalnie
  • przeciwreumatycznie
  • pestki wpierają procesy trawienne i pomagają na zatwardzenie

Jesienne dekoracje z miechunki

Miechunka peruwiańska - cena

Dziś miechunka nie jest już specjalnym rarytasem, można ją kupić w każdym większym sklepie lub delikatesie. Cena za 100 gram owoców to ok 7 zł. Można kupić także suszoną miechunkę w cenie ok 5 zł za 100 gram.

Miechunka peruwiańska - przepisy

Składniki:

  • 1 szklanka obranych owoców miechunki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki soku ananasowego lub wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej.

Sposób wykonania:

Obrane owoce gotujemy w garnku wraz z cukrem i sokiem z ananasa/wodą cały czas mieszając. Gotowanie będzie trwało długo więc jeśli nie mamy garnka o grubym spodzie to można gotować na metalowej podkładce. Po ok. 30 minutach owoce zgęstnieją, wówczas dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę pomarańczy.  Dżem po przełożeniu do czystych wyparzonych słoiczków pasteryzujemy pół godziny i potem odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ciepłym kocem aż do wystudzenia.

Skomentuj:

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - jadalna